Café ’t Schaep met de vijf pooten is weer open

Café ’t Schaep met de vijf pooten is vanaf vanavond weer open. De KRO blaast ’t Schaep nieuw leven in en komt acht zon- dagen lang met nieuwe aflevering van de komedieserie (21.15 uur, Ned1). In deze ‘revival’ – de oorspronkelijke serie werd in 1969 uitgezonden – worden de hoofdrol- len gespeeld door Pierre Bokma, Marc- Marie Huijbregts, Loes Luca, Georgina Verbaan en Carry Tefsen. Pierre Bokma is te zien als kroegbaas Kootje, de eigenaar van ’t Schaep met de 5 Pooten.

Stamgast en eigenaresse van de naburige wasserette, Tante Door, wordt gespeeld door Loes Luca. Cabaretier Marc-Marie Huijbregts kruipt in de huid van Lukas Blijschap, de kelner die samen met Kootje de kroeg runt. Opoe Withof was in de oorspronkelijke televisieserie in slechts één aflevering te zien. Haar personage bleek echter zo interessant dat zij in de vorm van Carry Tefsen regelmatig terug komt in de serie. Georgina Verbaan verschijnt als Lena Braams ten tonele. Met haar lichtzinnige gedrag en eeuwige zoektocht naar de juiste man maakt zij de andere vrouwen jaloers.

De originele scripts zijn bewerkt door Frank Houtappels (o.a. filmscenario Ja Zuster, Nee Zuster) voor een meer hedendaagse uitwerking, die wél plaatsvindt in 1969. Ook in de huidige serie staan de vaak komische van Kootje, Lukas en Doortje centraal. De oorspronkelijke tv-serie, geschreven door Eli Asser, werd door de KRO in 1969-1970 uitgezonden en trok in die tijd miljoenen kijkers. De aflevering van februari 1970 haalde zelfs een kijkdichtheid van 70%, dat waren ruim 6,2 miljoen kijkers. Hoewel ’t Schaep met de 5 Pooten uit slechts acht afleveringen bestond, werd de serie in 1970 bekroond met de Televizierring. De hoofdrollen werden vertolkt door Piet Romer (Kootje), Adèle Bloemendaal (Tante Door) en Leen Jongewaard (Lukas). Van het oorspronkelijke materiaal is nauwelijks iets bewaard gebleven.

Loes Luca had in eerste instantie haar twijfels, vertelt ze bij TVgids Online. “Mijn eerste reactie was: Doe ik niet aan mee. Maar toen ik hoorde dat Marc-Marie Huijbregts en Pierre Bokma mee zouden doen, heb ik niet meer geaarzeld. Met het resultaat ben ik blij en trots en dat is mede aan de cast te danken. Er was chemie tussen ons.” Ook Georgina Verbaan kijkt met plezier terug op haar rol in ’t Schaep: “Ik ben zelf te jong om naar de eerste serie gezien te kunnen hebben, maar iedereen heeft er eigenlijk wel eens van gehoord. Vooral de liedjes, die bleek ik bij de opnames toch vaak al te kennen. Het is wel een zware last om in de remake van ’t Schaep te spelen. Het is in de hoofden van de mensen toch veel groter geworden dan dat het nu is.

Producenten van de serie zijn IdtV en Kemna & Zonen in co-productie met de KRO. Er zal een cd uitgebracht worden met daarop alle liedjes uit ´t Schaep met de 5 Pooten, gezongen door de nieuwe sterren van de serie. Tevens zullen alle afleveringen na de uitzendperiode op dvd zijn te verkrijgen. ’t Schaep met de 5 Pooten is vanaf vanavond (3 december) acht weken lang om 21.05 uur te zien bij de KRO op Nederland 1.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen