AVRO: ‘BBC neemt stappen tegen RTL4’

Geplaatst op vr 15 dec 2006 om 17:30De BBC onderneemt stappen tegen RTL 4 als deze zender de plannen voor een talentenjacht voor musicaltalent doorzet. Dat meldt de AVRO aan De Telegraaf. De AVRO gaat in een tv-show, gebaseerd op het BBC-format How do you solve a problem like Maria (foto), op zoek naar een hoofdrolspeelster voor de musical Evita. RTL4 wil hetzelfde doen, maar dan voor de nieuwe musical Fame. Beide programma’s zouden volgend seizoen wekenlang op de buis moeten komen.

Volgens de AVRO mag RTL het programma niet op de buis brengen. “De rechten van het format liggen bij de BBC en zijn beschermd. De AVRO betaalt voor die rechten“, aldus de AVRO. “Mocht RTL of een andere omroep dit format willen produceren, dan is er sprake van schending van de rechten. De BBC zal dan stappen ondernemen.


19 Reacties op “AVRO: ‘BBC neemt stappen tegen RTL4’”


 1. Hij

  Gisteren bij Deal or No Deal, Rene uit Almere:

  http://img88.imageshack.us/img88/3559/renemc3.png

  Is dit dé Rene uit Almere?

 2. Jordy II

  @Hij: nee dat is onze oud-ondernemer, Almeerse en geliefde politicus René niet :P

 3. René

  @Hij

  Nee dat ben ik niet.

  @Jordy II

  LOL :D

 4. Peter

  De AVRO PRODUCTIE WORDT GEDAAN DOOR EYEWORKS.
  Zal dat er iets mee t emaken hebben?
  Dat Fons nu gewoon het programma jat?
  Uit frustratie over Sterren Dansen bij SBS…

 5. René

  Nou ja Fons kan dat wel proberen, maar dan krijgt hij de juridische afdeling van de BBC op zijn dak. Ik kan je vertellen dat ze dan bij RTL alle redenen hebben om te sidderen. Als die Engelse ergens niet van “amused” zijn dan is het wel het jatten van hun formats.

 6. Frank

  En SBS dan met ‘Wie wordt Tarzan’? Of mocht dat omdat dat een eenmalige show was?

 7. Maurits

  Je kan geen geregtelijke stappen ondernemen volgens mij, want het is nooit precies het zelfde. En dan is er een kleine verandering.. Maar als het kon waarom heeft RTL dat dan niet gedaan tegen SBS rondom Sterren dansen op..

 8. Jordy II

  Inderdaad, dingen gaan claimen rond formats is erg moeilijk! K*t wereld is dat format gedoe. Je hoeft maar een dingetje te veranderen en je hebt een nieuw format. Is ook wel begrijpelijk, want waar ligt voor het ene format wel de grens en voor de andere niet?

 9. Craig

  Gewoon hier en daar wat veranderen.

 10. Jordy II

  Vanavond, speciaal voor Craig: Kerst met de Toppers op Talpa: half 10!

 11. Sebas

  Een talentenshow rond musicals… dat kan nog steeds op allerlei manieren ingevuld worden en als dat op een paar punten al anders gebeurd, dan is er geen sprake van format-problemen…

 12. libelle

  dancing on ice was door RTL gekocht van Granada,maardie heeft het weer gejat van BBC, enz. enz.

 13. Coco

  Volgens is het Wie wordt Tarzan concept ook wel anders dan dit van de AVRO, maar dat RTL nu ook met een dergelijk programma komt, tsja, dat is echt weer typisch Fons mentaliteit. Ik hoop dat de AVRO succesvol is bij de rechter.

 14. Coco

  Volgens mij

 15. EL-G

  mag ik er even aan helpen herinneren dat RTL4 jaren geleden al het programma “A star is born” op de buis bracht met Ron Brandsteder!

  volgens mij scoorde het toendertijd voor de kijkcijferbegrippen van toen niet echt goed en was men niet op zoek naar een talent voor een specifieke rol.

 16. Coco

  Toch blijft het vreemd dat opeens drie zenders met dergelijke talentenjachten komen, dat destijds een programma als “A star is born” al bestond verklaard niet waarom het nu opeens zo’n tendens is. Het lijkt erop alsof SBS6 iedereen te slim af was door als eerste zoiets uit te zenden, maar dat de AVRO het officiele format in handen heeft en dat RTL daar weer een graantje van probeert mee te pikken.

 17. Boris

  Lijkt me sterk dat BBC aktie gaat ondernemen. Na herhaaldelijke verzoeken van SBS om eens achter Oerlemans aan te gaan die I love ’80’s had gejat, hebben ze niet 1 e-mailtje gestuurd.

 18. Coco

  Waarom zou SBS actie ondernemen tegen I love the 80s het werd nota bene op Net 5 uitgezonden een zender van de SBS groep? Maar ik denk dat de BBC wel degelijk actie ondernemen ze hebben vast een ontzettend goeie legal afdeling, dus die zitten overal bovenop.

 19. rochejagu

  Ik woon vele jaren in Nederland en sinds de opkomst van commerciële tv kan ik alleen concluderen dat de Nederlandse tv productie maatschappijen de luiste van de wereld zijn. Alle goede programma’s die ik op de BBC zie worden binnen 3 maanden op de Nederlandse buis in een zwakkere versie uitgezonden. Vaak “jatten� ze het idee en veranderen een detail om geen rechten te hoeven betalen.
  Het Nederlandse ideeënboek heeft de grootte van een postzegel, gelijk aan de luie hersens van programmamakers. Als je hier in Nederland een paar presentatoren van gelijke vakkundigheid als Bruce Forthsyth of Terry Wogan zou hebben, dan zouden die programma’s een hogere kwaliteit hebben. Het is in de Nederlandse tv wereld vaak een kwestie van gebrek aan talent dat je zoiets krijgt als Braakhekke die alles jat van “Floyd goes cooking�.
  Ik vind het echt ziekelijk dat zoveel energie wordt besteed aan het pronken met andermans veren. Use your own brains and be creative instead of being lazy.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.