Ontspoorde tieners in ‘Van etter tot engel’ bij RTL 5

Zeven ontspoorde Nederlandse tieners spelen de hoofdrol in het nieuwe tv- programma Van Etter tot Engels goes Kenia, dat vanavond om 20.30 uur van start gaat bij RTL 5. In deze reality-serie is te zien hoe zeven onhandelbare tieners 35 dagen in een opvoedingskamp midden in de uitgestrekte wildernis van Kenia verblijven met als doel hen te transformeren tot normale, handelbare kinderen. Het programma biedt de kans om de negatieve spiraal in hun leven voorgoed te doorbreken.

Daarnaast kan Van Etter Tot Engel Goes Kenia voor de kijker, waaronder ouders en tieners, zeker leerzaam en hoopgevend zijn“, aldus een woordvoerder van RTL 5. De geselecteerde jongeren, in de leeftijd van veertien tot zeventien jaar, komen uit uiteenlopende families. Ze kampen met heftige problemen variërend van agressie, drugs of met ‘gewoon’ volwassen worden.

De 28-jarige begeleider Martijn Bos denkt dat de kinderen niets te verwijten valt. “Dit soort kinderen zijn vaak enorm gepest, komen uit gebroken gezinnen en hebben te maken gehad met veranderingen, teleurstellingen en geweld. Met een grote mond hou je mensen op afstand. Als je door dat gedrag heen prikt zijn het mooie kinderen“, vertelt Bos in de GPD Bladen. “In Kenia hebben wij hen geleerd zelf verantwoordelijk te nemen voor hun leven en hun gedrag. We hebben heel veel bereikt. Ik heb het respect zien groeien, er werd op een gegeven moment gehoorzaamd.

De pubers krijgen nog steeds intensieve begeleiding van de verslavingskliniek Smith & Jones. “Natuurlijk gaat het om een tv-programma, een stukje sensatie. Maar voor mij geldt alleen het educatieve karakter. Ik ben zelf weinig met de camera’s bezig geweest. Er hoort een heel natraject bij, en dat is heel erg belangrijk.

Sylvia, de moeder van deelnemer Donny, heeft er achteraf geen spijt van dat ze haar zoon voor het programma heeft ingeschreven. “In vijf, zes weken kun je natuurlijk niet helemaal veranderen. Maar ik merk dat hij er veel van heeft opgestoken. Onze ruzies zijn nog even heftig, maar er zitten nu ook dagen tussen dat we geen ruzie hebben.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen