X Factor vanavond van start bij RTL 4

RTL 4 gaat vanavond om acht uur van start met X Factor, de nieuwste tv- talentenjacht van Nederland. Juryleden Henkjan Smits, Marianne van Wijnkoop en Henk Temming zijn de komende vijf weken te zien in de auditie-afleveringen van het programma, waarin het hun taak is om het kaf van het koren te scheiden. “De X-Factor is eigenlijk de synergie van al je talenten“, vertelt Henkjan. “Het heeft te maken met authenticiteit, am- bitie, lef, talent, doorzetten en emotie.

Juryleden Smits en Temming blijken het tijdens de audities niet erg goed met elkaar te kunnen vinden. “Van die ergernis is géén woord gespeeld“, zegt Smits in het Algemeen Dagblad. “Dat gekakel over en weer! Mijn vrouw zei na afloop tegen me ‘ik zie dat je het echt zwaar gehad hebt’. Klopte. Door Henk, ja. We begrepen elkaar vaak totaal niet. Ik miste Jerney Kaagman en Eric van Tijn zo erg.

Opnieuw een jury vormen met Jerney en Eric, was echter niet mogelijk in de X Factor. Henkjan bij de GPD: “Met Jerney en Eric in Idols werd het toch een soort theekransje. Dat kan ook bijna niet anders: het is lastig om het fel tegen elkaar op te nemen als je ondertussen samen in de studio bezig bent met het album van finaliste Floortje.

Henk Temming windt zich op over Smits en zijn harde jurering, vertelt Temming. “Daarin heb ik geen aanmoediging nodig. Henkjan en ik zijn volstrekte tegenpolen. Ik ken hem als platenmaatschappijman en van dat soort types heb ik geen hoge pet op. Ik ben er als jurylid niet op uit iemand in de knop te breken, maar als ik als jonge artiest zo’n botte lul als Henkjan was tegengekomen was ik misschien niet eens met muziek doorgegaan. Maar goed: er gebeurt tenminste wel wat in deze jury.

De 60-jarige Marianne van Wijnkoop, casting-director van de musicals van Joop van den Ende, moest flink wennen aan ‘de twee platenheren’. “Die mannen uit de muziekindustrie spreken een andere taal dan ik. Bij hun draait het vooral om scoren in de platenindustrie. Terwijl ik denk: die kandidaat zou het heel leuk kunnen doen in het theater. Jim en Jamai uit Idols zijn daar uiteindelijk toch ook terecht gekomen?

Presentatrice Wendy van Dijk is niet bang dat het publiek een beetje genoeg krijgt van talentenjachten. “Ik kan er in elk geval geen genoeg van krijgen“, vertelt Wendy bij de AVRO. Het is mij op het lijft geschreven. Ik was ook een echte Idols-vreter. En als ik een programma ga presenteren, zijn dat ook geen dingen waar ik over nadenk. Ik presenteer het omdat ik het zelf superleuk vind. Dat is mijn enige criterium.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen