Droom van een Tycoon bij de AVRO

De AVRO brengt vanaf dinsdag 7 novem- ber de zesdelige reeks Droom van een Tycoon op het scherm. In deze reeks wordt de worsteling van Nederlandse en buitenlandse medewerkers van African Parcs in onder andere Ethiopië, Zuid- Afrika, Malawi en Congo gevolgd. Hoe bescherm je bedreigde neushoorns in oorlogsgebied of ’s werelds grootste krokodillen tegen stropers? In 2003 werd African Parks opgericht door zakenman Paul Fentener van Vlissingen.

Ik wil niet dat straks onze kleinkinderen een olifant alleen nog kennen uit boekjes.” Van Vlissingen had een missie: het redden van natuurparken in Afrika. De oud president-directeur van SHV – hij overleed drie maanden geleden – stond daarin niet alleen. Zijn vrienden Nelson Mandela en prins Bernhard steunden hem in die ambitie.

De Nederlandse organisatie African Parks is inmiddels de grootste natuurbeheerder in Afrika en probeert de wildernis terug te brengen naar de situatie van honderd jaar geleden.In Zuid-Afrika staat Marakele – het eerste park van Van Vlissingen – model voor de andere parken. Er zijn grote broedplaatsen voor onder andere neushoorns en midden in het park staat een luxe hotel. Marakele kan zichzelf nu financieel redden, binnen 25 jaar moeten alle parken van de organisatie dat kunnen.

Om de laatste neushoorns in Congo te redden heeft African Parcs ook het beheer van het park Garamba overgenomen. “Een uiterst gevaarlijke onderneming in dit door oorlog verscheurde land“, aldus een woordvoerder van de AVRO. “Maar de idealen van de veelal jonge medewerkers en vrijwilligers zijn sterker dan hun angst voor geweld, zo laat deze serie zien. Paul Fentener van Vlissingen zou trots op ze zijn.

De zesdelige serie Droom van een Tycoon over de organisatie van Van Vlissingen is vanaf dinsdag 7 november rond 20.00 uur te zien op Nederland 2.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen