Bas Westerweel presenteert Hoofdstad Weesp

Bas Westerweel is vanaf vanavond te zien als presentator van het nieuwe Teleac-programma Hoofdstad Weesp, waarin de psychologie van alledag wordt behandeld. Westerweel laat zien waarom de mensen doen wat ze doen en wat er met de mens gebeurt in alledaagse en ook onverwachte situaties. De inhoud van deze serie is samengesteld met psychologen van de Open Universiteit Nederland.

Weesp is het decor van handeling. Vijf straten in Weesp en haar bewoners zijn na onderzoek representatief gebleken voor heel Nederland. Bas Westerweel laat hen meedoen aan talloze opdrachten, testjes en experimenten.

De wijk in Weesp is heel bewust gekozen, vertelt Bas Westerweel in de GPD-bladen. “Daar is daadwerkelijk onderzoek naar gedaan. In Nederland zijn een paar van dit soort plaatsen waar je alle soorten en maten mensen vindt, Amersfoort bijvoorbeeld. In deze hap uit Weesp ook, hier vind je de dokter en de glazenwasser naast elkaar. Hele volkse mensen, maar ook hele geleerde, en witte en donkere.

In de aflevering van vanavond maakt Bas kennis met de bewoners. Van de aflevering over de liefde op 6 november zullen de kijkers versteld staan, denkt de presentator. “Liefde is veel meer dan het op het eerste gezicht lijkt, het gaat ook heel erg over de geur van iemand. We hebben dertig mensen om een tafel gezet om aan gedragen pyjama’s te ruiken, die hadden we in dozen gestopt en de proefpersonen moesten zeggen wat ze lekker vinden ruiken.” Mannen die op mannen vallen blijken ook liever mannen te ruiken, is een van de uitkomsten van die proef, verklapt Westerweel.

Teleac hoopt met dit soort programma’s van het stoffige imago af te komen. “Maar het programma heeft nog wel iets van de Teleac traagheid van vroeger. Het is televisie zonder opsmuk“, vertelt Westerweel bij de GPD. “Misschien is dat ook wel goed. Het gaat nu eens minder om de vorm, meer om de inhoud. Bovendien was dit er nog niet en heeft het een hele lichte toon. Nergens wordt er belerend gedaan of wordt het vingertje geheven. Het zal bij veel kijkers een aha-erlebnis oproepen.

Hoofdstad Weesp is vanaf vanavond wekelijks rond 19.55 uur te zien op Nederland 2.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen