Publieke Omroep op de schop

Nederland 1, 2 en 3 gaan vandaag rigoreus op de schop. Veel program- ma’s verhuizen vandaag van zender en uitzendmoment. Zo verhuist Max en Catherine van één naar twee, ONM gaat van twee naar drie en Paul de Leeuw presenteert zijn show voortaan op Nederland 1. Het nieuwe uitzendschema zal voor de kijker even flink wennen zijn.

Op lange termijn kan de Publieke Omroep alleen maar winnen, denkt projectleider Ton F. van Dijk. “Het is een spannende operatie, maar we zijn optimistisch. We weten dat het even zal duren voordat de kijkers de nieuwe indeling snappen. Grote vraag is: hoe lang? Maar op de lange termijn wordt het hoe dan ook beter“, vertelt Van Dijk in het AD. “De programmering is vanaf nu vooral logischer. In de oude situatie hadden alle omroepen hun eigen thuisnet waarop ze alle soorten programma’s uitzonden, waardoor alle drie de zenders nogal op elkaar leken. Zo kon het gebeuren dat we tegelijkertijd Paul de Leeuw en het Journaal uitzonden. Terwijl veel mensen beide graag zien. Vanaf nu staat De Leeuw rechtstreeks ná het Journaal.

De bestaande programma’s worden voortaan ingedeeld op categorie. Het grote amusement verhuist naar Nederland 1, informatieve programma’s kunnen terecht op Nederland 2 en met Nederland 3 hoopt men de jongere kijker aan te trekken. Volgens TROS-presentator Jaap Jongbloed is het een hele verbetering, al heeft hij bij sommige keuzes wel zijn vraagtekent. Jongbloed bij TVgids Online: “Waarom De Lama’s op Drie en Koefnoen op Eén? Champions Leaguevoetbal op Drie? Ik heb het idee dat sommige keuzes ingegeven worden door waar de gaten in de programmering vielen. Maar: het wordt wel beter dan het was.

Critici vinden het onbegrijpelijk dat er op alle netten voetbal is te zien. Nederland 1 krijgt het EK, Nederland 2 het dagelijkse sportjournaal en Nederland 3 zendt de Champions Leaque uit. “Volstrekt logisch“, denkt Van Dijk. “Want het zijn drie algemene zenders met een volledige programmamix. We doen zowel op Nederland 1, 2 als 3 aan politiek, amusement en sport. Alleen brengen we dat op een op de doelgroep toegespitste wijze. Het EK is een nationale belevenis en hoort op 1, het dagelijkse sportnieuws past in het nieuwsuur op Nederland 2 en de Champions League is glamourous, avontuurlijk en populair bij jonge mannen. Nederland 3 dus.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen