KRO wil programma’s zonder achtergrondmuziek aanbieden

De KRO overweegt op internet televisie- programma’s als Memories (foto) aan te bieden zonder achtergrondmuziek. De omroep wil daarmee tegemoet komen aan oudere kijkers die klagen over storende deuntjes achter het gesproken woord. “Bij de programma’s die we in de herhaling aan- bieden op internet, willen we de kijker laten kiezen tussen wel of geen achtergrond- muziek”, aldus directeur Ton Verlind.

Een experiment, ik weet nog niet eens of het technisch kan“, aldus Verlind in de Gooi- en Eemlander. “We ontvangen postzakken vol brieven over dit onderwerp. Ik zie de mensen die erover klagen niet als zeurpieten. Ze hebben groot gelijk. Het probleem is generatiegebonden. Mensen boven de vijftig, zoals ik, gaan anders horen. Het geroezemoes komt dan harder binnen dan het hoofdgeluid. Ouderen smeken me op te houden met achtergrondgeluid, maar dat is een wezenlijk onderdeel van onze programma’s! Zonder achtergrondgeluid scheppen we een grotere afstand met het jonge publiek. Ermee stoppen is daarom een utopie.

In 2003 heeft de Publieke Omroep de klachten over achtergrondmuziek wel geïnventariseerd, maar met de tweeduizend reacties is vervolgens weinig gedaan. Naast Memories scoorden Wie is de Mol en De rijdende rechter hoog in de lijst van irritante programma’s en dat doen ze nog steeds. Bij de commerciële omroepen wordt het probleem minder onderkend. Eric van Stade van SBS: “Het oproepen van een bepaalde sfeer lukt het best door het gebruik van achtergrondmuziek. Een vriendelijk onderwerp krijgt een vrolijk muziekje mee en een emotionele of grote gebeurtenis kun je aanzetten met dramatische of bombastische muziek (..) De muziek mag nooit de overhand krijgen en mag de kijker niet irriteren.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat SBS 6 ook na de zomer een dagelijkse talkshow met de VI-mannen moet uitzenden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen