Nederland 1, RTL 4 en SBS 6 woensdag even op zwart

De drie grootste tv-zenders, Nederland 1, RTL 4 en SBS 6, en alle regionale zenders gaan aanstaande woensdag 30 december om 19.50 uur een minuut lang op zwart. Dan wordt namelijk voor het eerst de Herinneringsminuut gehouden, een initiatief van uitvaartorganisatie Yarden. Een BN’er leidt deze minuut in. “Met de Herinneringsminuut creëren we een moment waar ieder op eigen wijze stil kan staan bij zijn of haar overleden dierbare“, vertelt directeur Peter van Wageningen van Yarden.

De laatste dagen van het jaar hebben voor veel mensen die een dierbare verloren hebben een extra lading, zegt verliesdeskundige Riet Fiddelaers-Jaspers. “In deze tijd van het jaar wordt het gemis nog meer voelbaar. Het is zo belangrijk om niet te hoeven zwijgen maar de naam te mogen noemen, te kunnen zeggen hoezeer je die ander mist. Alleen dan kan er ruimte zijn voor samenzijn en je verbonden voelen met anderen om je heen.

Daarom introduceert Yarden de Herinneringsminuut. “Tijdens deze minuut wordt voor alle nabestaanden een moment gecreëerd waar ieder op eigen wijze invulling aan kan geven. Het is de eerste keer in Nederland dat dit gebeurt en aan miljoenen kijkers een moment geboden wordt hun dierbaren te eren“, vertelt een woordvoerder.

Een goed idee, vindt directeur Peter van Wageningen. “Onze medewerkers merken een sterke behoefte bij nabestaanden aan manieren waarop zij de overledene een plek kunnen geven en hun nagedachtenis levend kunnen houden. Nabestaanden ondergaan de periode voorafgaande aan een begrafenis of crematie vaak in een roes. In werkelijkheid markeert de begrafenis of crematie de start van het rouwproces, niet het einde daarvan.”

De Herinneringsminuut wordt ingeleid door een bekende Nederlander die het afgelopen jaar zelf werd geconfronteerd met een persoonlijk verlies.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen