Voetbal op televisie voortaan om acht uur

De samenvattingen van het eredivisie- voetbal beginnen komend seizoen op zondag om acht uur. Bovendien verdwijnt de vrijdagavondwedstrijd, nu nog bij RTL 7, van de buis. Dat schrijft Parool. De Eredivisie CV, waarin de clubs verenigd zijn, maakt maandag het document met tv-pakketten waarop de mediabedrijven kunnen bieden openbaar. SBS, NOS en RTL zijn niet van plan de clubkassen buitensporig te spekken. Lex Muller van SBS: “35 miljoen per jaar is gewoon een belachelijk bedrag.

Lex Muller, het hoofd sport bij SBS6, is niet van plan zo veel geld als John de Mol drie jaar geleden neer te tellen voor de samenvattingen. Voetbal is leuk, maar SBS draait ook al uitstekend zónder, stelt Muller. ”Een commerciële zender kan hooguit veertien miljoen per jaar terugverdienen. En dan moet je het ook nog eens héél goed doen.’

Mediadirecteur Jan de Jong van de NOS zal eveneens geen buitensporige bedragen op tafel leggen voor de samenvattingen. “Om journalistieke redenen zouden wij graag de Nederlandse competitie uitzenden, maar niet tegen elke prijs“, vertelt De Jong. “De publieke omroep draait, ondanks het verlies van het eredivisievoetbal, beter dan ooit. Dat geeft ons een behoorlijk relaxte onderhandelingspositie.

De belangstelling voor het eredivisievoetbal op televisie neemt bovendien af, constateren de tv-bazen. De Jong: ”De urgentie om zondagavond ‘met het bord op schoot’ naar de samenvattingen te kijken, is niet meer zo sterk. De NOS zet vooral in op evenementen die mensen binden, zoals EK’s, WK’s, Olympische Spelen.

Nu nog zijn de opbrengsten van het eredivisievoetbal op tv zo’n 70 miljoen euro.

Lees ook: De geldstroom richting het betaald voetbal staat onder druk. Daarom hebben de eredivisieclubs gekozen voor een veredeld tweesporenbeleid bij de collectieve verkoop van de televisierechten. Eerst wordt afgewacht wat de NOS, RTL, SBS, Tele2 en andere (buitenlandse) partijen gaan bieden op de samenvattingen en de live-uitzendingen. Valt dat tegen, dan rest de oprichting van een eigen exploitatiemaatschappij, waarin mogelijk John de Mol een centrale rol gaat vervullen. Lees verder bij De Telegraaf

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen