Euvgenia tegen Nieuwsuur: ‘Rusland hackte niet!’

Tv-persoonlijkheid Euvgenia Parakhina, bekend van haar juryoptredens waarin ze spreekt met een Russisch accent, gelooft niets van de primeur van Nieuwsuur en de Volkskrant over de rol van onze AIVD in het Amerikaanse onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen aldaar. Dat laat ze weten op NPO Radio 2. Nieuwsuur onthulde dat de AIVD de Amerikanen cruciale informatie gaf die zij hadden onderschept bij de Russische hackgroep ‘Cozy Bear’. Ze hebben de Russen betrapt.

Nepnieuws, denkt Parakhina. “Het is nepnieuws en anti-Russische propaganda“, zegt ze. “Ik zie het hier als sensatie. Wij zijn Nederlanders en zoeken sensatie. Waar zijn de beelden en de feiten? Er is over gesproken, maar waar zijn de bewijzen? Heeft iemand iets gezien? Ik wil heel graag de beelden zien en heel graag verder iets erover lezen.

Na de Nieuwsuur-onthulling werden de webdiensten van onze banken en overheidsinstellingen ge-DDoS’t. Het gerucht ging dat dit wraak was van de Russen. “Vorige week waren we weer groot in het nieuws vanwege een vermeende cyberaanval. Goedendag! Het staat gewoon duidelijk overal geschreven dat het door een 18-jarige jongen gedaan is, maar bij de mensen blijft hangen dat de Russen de boosdoeners zijn.”

Wat is de reden? Rusland is zo groot, waarom zouden zij zich bezighouden met Nederland? Nederland is heel klein. Nederlandse mensen voelen zich groot en belangrijk, maar voor de Russen: ik denk dat ze veel globaler denken. Ze lachen erom.

Het anti-Russische sentiment in ons land is verschrikkelijk, vindt de vrouw van RTL-programmacoördinator Jeroen Jorna. “Ik vind het vreselijk. Ik snap niet waar het vandaan komt. Ik vind het heel erg jammer dat de mening van de gemiddelde Nederlandse mensen door een soort van anti-Rusissche-propaganda in Nederland wordt beïnvloed. Elke dag is er wel ergens een klein dingetje over Rusland en het is áltijd negatief.”

Lees ook: ‘Nederlands bankverkeer plat vanwege Nieuwsuur’ (30 januari)

Foto: Avrotros

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen