‘Nederlands bankverkeer plat vanwege Nieuwsuur’

Het zou kunnen dat de DDoS-aanvallen op ABN Amro, ING, de Rabobank, SNS, de Belastingdienst, DigiD en Rijkswaterstaat in de afgelopen dagen te maken hebben met de onthullende Nieuwsuur-uitzending van afgelopen donderdag. Dat schrijft de NOS in een artikel over deze aanvallen. Nieuwsuur onthulde samen met de Volkskrant dat hackers van onze inlichtingendienst AIVD cruciaal bewijs leverden over de Russische inmenging in die Amerikaanse verkiezing.

Daags na die uitzending begonnen hackers het bankverkeer in ons land plat te leggen. “Er wordt op sociale media veel gespeculeerd over een link met Rusland, vanwege de onthulling van de Volkskrant en Nieuwsuur afgelopen donderdag. Daaruit bleek dat de AIVD langere tijd in een netwerk van een Russische hackersgroep zat. Nu deze aanvallen daar zo kort op volgen, rijst al snel de vraag of het om een vergeldingsactie gaat“, meldt de NOS.

Beveiligingsonderzoekers die de NOS heeft gesproken zeggen echter allemaal dat daar op dit moment geen bewijs voor is, aldus de omroep. “Ook is het onduidelijk of deze aanvallen zijn opgezet door een eenling of dat er een grotere organisatie achter zit.”

Als later blijkt dat er wel een verband is met Rusland, dan wil dit niet zeggen dat de aanvallen door de staat worden aangestuurd. Het kan ook het werk zijn van hackers die de autoriteiten vrijwillig steunen.”

Het onderzoek naar de daders bij de getroffen organisaties is in volle gang, meldt de omroep.

Voor meer informatie ziet u het artikel ‘Zware DDoS-aanvallen: wie, wat, waar en waarom?’ op de NOS-site.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen