NPO’s Rambam infiltreert bij corps: bizarre beelden

De verborgencamerashow Rambam is op 11 januari terug voor een nieuw seizoen en de opener belooft al direct spectaculair te worden. Omroep BNNVARA heeft vijf undercover-studenten ingezet om met verborgen camera’s te registeren hoe het er aan toe gaat bij de ontgroeningen van diverse grote studentenverenigingen en dat is bijzonder. “Nooit eerder werd door een journalistieke productie vastgelegd hoe het er werkelijk aan toe gaat achter gesloten deuren bij de ontgroeningen“, aldus de omroep.

Waar de studenten mee terugkwamen, is niet niets. Vooral bij het Utrechtse vrouwencorps UVSV en het Rotterdamse corps RSC/RVSV bleken de gedragsregels niet te worden nageleefd. “Bij de mannelijke tak van het Rotterdamse corps gaat de ontgroening er zelfs zo hardhandig aan toe dat een eerstejaars met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis moet worden afgevoerd.

Bij de manier waarop vragen en klachten van de Rambam-studenten over de verschillende incidenten worden afgehandeld, komt een ‘knap staaltje spindoctorschap’ van de verenigingen kijken, aldus de omroep. “Maar wanneer de Rambammers zelf de undercoverbeelden aan de verenigingen tonen, kondigt RSC/RVSV in een statement aan dat er ‘een ingrijpende cultuurverandering plaats zal moeten vinden’.

Ook in Utrecht was de boel goed mis. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht laten in een gezamenlijke verklaring aan Rambam weten dat alle bestuursbeurzen en subsidies aan de UVSV met onmiddellijke ingang worden opgeschort. “Wij willen het woord ontgroening niet horen. Dat is niet van deze tijd. Het moet gaan om een wederzijds respectvolle introductie.

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de beelden ook gezien en reageert in het nieuwe jaar.

De volledige undercoveractie is te zien tijdens de seizoensopener van Rambam op donderdag 11 januari 2018 om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 3.

 

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen