NPO 1 geeft Nicolette van Dam grote liveshow

Foto: Roy BeuskerNiet alleen Irene Moors, maar ook Nicolette van Dam is afgelopen jaar uit de gratie geraakt bij RTL 4-baas Erland Galjaard. Waar Moors koos voor een exclusieve verbintenis met SBS 6, duikt Van Dam nu – vooralsnog eenmalig – op bij NPO 1. De grootste tv-zender van Nederland heeft uitgerekend Van Dam uitgekozen om een prime time-show over het sterkste accent van Nederland te presenteren. Dat is opvallend, omdat veel Nederlanders het stemgeluid van Van Dam erg irritant vinden.

Van Dam staat er niet alleen voor in de anderhalf uur durende liveshow op donderdag 19 mei: ze presenteert het NTR-programma met de naam Sprekend Nederland samen met journaallezer Rik van de Westelaken.

De liveshow staat geheel in het teken van Nederlandse accenten, dialecten en de daaraan verbonden vooroordelen. Aan de hand van experimenten, spelletjes en wetenschap gaat het duo op zoek naar ‘het sterkste accent van Nederland’.

En dat doen ze natuurlijk vanuit de stad waar volgens de overlevering het beste Nederlands wordt gesproken: Haarlem“, aldus de NTR.

Tijdens de show verdedigen BN’ers in een rol van ‘accentambassadeurs’ de eer van hun regio of groep. Zo voeren onder anderen Erik Dijkstra (Twente), Roxeanne Hazes (Amsterdam), Patricia Paay (Rotterdam), Rintje Ritsma (Friesland) en Quintis Ristie (Suriname) hun achterban aan in spelronden die hun accentkennis testen.

De NPO 1-show is het nieuwste hoofdstuk in een langer lopend project geïnitieerd door de NTR, waarin de omroep samen met grote wetenschappelijke instellingen een blauwdruk maakt van het gesproken Nederlands. Dit doen ze door middel van de Sprekend Nederland-app, die de NTR afgelopen december heeft gelanceerd. De wetenschappers gebruiken de verzamelde accenten en dialecten bij hun onderzoek.

Sprekend Nederland is op 19 mei om 21.25 uur te zien op NPO 1.

Lees ook: Nicolette van Dam uit de gratie bij RTL (februari)

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen