Khalid & Sophie tóch op plek Op1, NPO krijgt standje: ‘Verwarrend!’

Khalid & Sophie verhuist wel degelijk naar het huidige tijdslot van Op1. Ze moeten alleen het format wat aanpassen om beter aan te sluiten bij het latenightgevoel, aldus BNNVARA.

Khalid Kasem en Sophie Hilbrand © NPO

Het AD had gisteren een megaprimeur: de krant kon als eerst melden dat Eva Jinek definitief het zevenuurslot van NPO 1 krijgt, dat Khalid & Sophie daarom verhuist naar de late avond en dat Op1 om die reden helemáál stopt. De NPO bevestigde vandaag alles, maar schepte verwarring over de precieze toekomst van Khalid Kasem en Sophie Hilbrand.

Bungelende Khalid?

Heel even leken de twee presentatoren te bungelen. Een NPO-woordvoerder meldde namelijk: “De NPO heeft BNNVARA en de redactie van Khalid & Sophie gevraagd om een geheel nieuw journalistiek programma te ontwikkelen voor de late avond (maandag tot en met donderdag) van NPO 1 in najaar 2024.”

Mediakenner Victor Vlam reageerde verbijsterd op X: “Het feit dat de redactie is gevraagd een nieuw programma te ontwikkelen en expliciet niet de presentatoren, lijkt me extreem slecht nieuws voor Khalid Kasem en Sophie Hilbrand. Ze publiekelijk laten bungelen doe je doorgaans niet als je van plan bent ze een promotie te geven.”

Wat zegt BNNVARA?

Volgens BNNVARA gaat Khalid & Sophie echter gewoon door op de late avond. “We zijn blij dat BNNVARA vanaf september 2024 het hele jaar rond de late avond op NPO 1 invulling mag geven. Acht maanden zal Khalid & Sophie te zien zijn op maandag- tot en met donderdagavond”, zegt een woordvoerder.

“De overige vier maanden nemen andere presentatoren dit tijdslot voor hun rekening. Voor BNNVARA is het een prachtige plek met een zeer rijke geschiedenis, met eerder Pauw & Witteman en Pauw. De kijker zal ook nu krijgen wat het van ons mag verwachten op de late avond: het gesprek van de dag, met ook ruimte voor muziek, sport en cultuur.”

NPO reageert

Huh? Wat bedoelt de NPO dan met een ‘geheel nieuw programma’? “Opvallend is dat de publieke omroep in het persbericht eerst sprak van een ‘geheel’ nieuw programma, maar op de website is die bewoording inmiddels genuanceerd”, meldt het AD.

Wát een geblunder, vindt Tina Nijkamp. Zij schrijft op haar analysekanaal: “Nou, wat een communicatie-onduidelijkheid bij de NPO. Heel verwarrend allemaal. Ps en wat veel verschillende persafdelingen daar… Bizarre communicatie.”

Geen gebungel

Een woordvoerder van de NPO zegt dat Khalid en Sophie gewoon aanblijven als talkshowhosts. De vraag of er een rol voor hen is weggelegd in de vernieuwde formule hoeft volgens hem niet gesteld te worden. “Die onduidelijkheid neem ik graag weg: die is daarin wel degelijk voor hen weggelegd.”

De veranderingen aan het programma zullen gering zijn, zegt een woordvoerder van BNNVARA tegen NU.nl. “Natuurlijk wordt het programma iets anders. Maar in de basis is het een talkshow waarin het journalistieke gesprek van de dag wordt gevoerd, met ruimte voor sport, muziek en cultuur.”

En de vrijdag dan?

De grote vraag is wat er dan met de vrijdag gebeurt. Khalid & Sophie zullen immers maar vier dagen per week te zien zijn. Daar heeft Tina weer een idee over: “Ik denk dat Sven en Thijs hun politieke vrijdag mogen houden of anders denk ik dat Özcan Akyol een eigen talkshow krijgt op de vrijdag.”

Ook Eva zal maar vier dagen per week te zien zijn. Er wordt gespeculeerd dat zij op de vrijdag zal worden vervangen door Matthijs van Nieuwkerk.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Khalid & Sophie naar de late avond van NPO 1. Wordt die zender geleid door een kamikazepiloot?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen