Sophie Hilbrand de klos na Khalid-rel? ‘BN’ers gaan haar mijden’

Sophie Hilbrand gaat last krijgen van al het gedoe rond haar maatje Khalid Kasem die geen zuivere koffie blijkt, verwacht tv-criticus Victor Vlam. “BN’er-gasten gaan haar mijden.”

Sophie Hilbrand © NPO

Khalid Kasem is abrupt gestopt met de presentatie van Khalid & Sophie omdat het AD hem wederom linkt aan duistere zaakjes. Eerst had je al dat gedoe dat hij informatie zou lekken naar crimineel Ridouan Taghi, en nu geeft hij op audiotapes het omkopen van een ambtenaar toe. Sophie Hilbrand gaat alleen verder. Óf met een ander.

Donkere wolk

Hoe dan ook: deze rel rond Khalid gaat ook Sophie keihard raken, verwacht de bekende tv-criticus Victor Vlam. “Ik moet eerlijk zeggen: ik denk dat Khalid & Sophie onherstelbaar beschadigd is. En dat is vervelend voor Sophie en de redactie, want voor zover we nu kunnen overzien, kunnen zij er echt helemaal niets aan doen.”

Hij vervolgt in de podcast De Communicado’s: “Maar ze lijden wel onder het negatieve nieuws rondom Khalid. Het probleem met het programma – ook al krijgt het een andere naam en ook al presenteert Khalid het niet meer – is dat die donkere wolk er wel voor zorgt dat het moeilijker wordt om gasten te krijgen.”

Suze en Veronica

En dan ben je als talkshow de klos, weet Victor. “Dat is voor talkshows één van de meest bepalende factoren in hoeveel mensen ernaar kijken. De Suse van Kleefs en de Veronica van Hoogdalems van deze wereld, die zullen wel blijven aanschuiven, maar de nieuwsgast van de dag heeft een keuze en die zullen het héél vaak vermijden.”

Hij vervolgt: “Als jij Rutte bent en je overweegt een afscheidsinterview te geven in een talkshow, dan ga je waarschijnlijk niet voor Khalid & Sophie. Als je Linda de Mol bent die eindelijk eens een keer een interview geeft over wat er allemaal is gebeurd de afgelopen twee jaar, dan krijgt ze waarschijnlijk het advies van haar media-adviseurs om niet daar te zitten.”

Tikkende tijdbom

Hoezo dan niet? Victor: “Dat heeft te maken met het feit dat het programma een soort van potentiële tikkende tijdbom is. Op de dag dat jij er aanschuift kan er ineens negatief nieuws naar buiten komen over Khalid Kasem. Dan kan het geïnterpreteerd worden dat als jij eraan schuift, dat dat steun is voor Khalid Kasem.”

Hij vervolgt: “Als Rutte wil je dat natuurlijk niet hoeven uit te leggen. Dan zit je al met een 1-0 achterstand daar aan tafel. Het kan ook zijn dat als er groot nieuws over Khalid naar buiten komt, dan worden beelden getoond van de laatste editie van Khalid & Sophie. En als jij daar toevallig dan net aan tafel zat, dan ben jij ineens daar te zien.”

Guilt by association

Dat wil je echt vermijden, aldus Victor. “Zo word jij dus in de hoofden van de kijker gekoppeld aan dat negatieve nieuws.”

Co-host Lars Duursma: “Guilt by association.”

Victor: “Precies.”

Lars: “Maar is dat echt zo, ook als de naam van het programma direct verandert?”

Dragende presentator

Dat vraagt Lars zich af. “Want stel nou dat het direct ‘Sophie’ wordt en Khalid wordt er uitgesneden of het wordt Sophie en een andere presentator, word je dan nog echt ook dan nog steeds aan Khalid Kasem gekoppeld?”

Victor: “Ja, ik denk het echt absoluut wel inderdaad. Kijk, het is het programma waar hij jarenlang het gezicht van is geweest. De dragende presentator, de man wiens naam het programma droeg. Ja, daar word je ook daarna nog aan gekoppeld.”

Arme Sophie: van co-host naar collateral damage.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen