Khalid & Sophie scoort heel slecht met show over slavernij-excuses

Khalid & Sophie scoort volgens kijkcijferautoriteit Tina Nijkamp héél slecht met de uitzending over één jaar slavernij-excuses. “Het scoort ver beneden wat het normaal scoort.”

Khalid Kasem en Sophie Hilbrand © NPO

Het was al een beetje voorspeld: de speciale uitzending van Khalid & Sophie vanuit Middelburg, over dat het één jaar geleden is dat premier Mark Rutte slavernij-excuses maakte, scoorde gisterenavond erg slecht op NPO 1. “Helaas ver beneden wat het programma normaal scoort: slechts 392.000 kijkers”, schrijft Tina Nijkamp op haar analysekanaal.

‘Wil je geen kijkers?’

Khalid & Sophie is daarmee ‘de slechtst bekeken talkshow van de dag’, aldus Tina. En dat is volgens haar zonde, omdat zo’n locatie op uitzending héél erg veel extra kosten met zich meebrengt. “Je moet denken aan 80.000-100.000 euro aan totale kosten voor zo’n eenmalige uitzending”, weet de oud-zenderbaas van SBS 6. Éxtra kosten dus.

De talkshowtopper van de dag was Vandaag Inside met 958 duizend kijkers. Wilfred Genee uitte daarin felle kritiek op de slavernijspecial van Khalid & Sophie. “Ik zat ernaar te kijken en dacht: wil je geen kijkers ofzo dan? Ik zat tien minuten kijken en dacht: als je geen kijkers wil, dan moet je dit doen.”

Hakken op talkshows

Albert Verlinde houdt zich op de vlakte. Hij had laatst spijt van zijn kritiek op Khalid & Sophie, omdat hij ook musicalbaas is. Daarover zegt hij nu: “Ik produceer musicals en je wil natuurlijk wel dat die talkshows er aandacht aan gaan besteden. Als ik hier dan ga zitten hakken op die talkshows, denken ze: zoek het maar lekker uit.”

Om die reden is Albert nu wat positiever over die twee. “Ik vind ze super, vooral in Middelburg”, zegt hij sarcastisch.

Wilfred: “Daar moeten ze blijven bedoel je?”

Heel erg niche

Mediacriticus Victor Vlam verbaast zich niet over de lage kijkcijfers. “Deze aflevering van Khalid & Sophie is wel heel erg niche. Het zou perfect geweest zijn voor 23.00 uur op NPO 2. Maar primetime NPO 1? Nee”, sneert hij op X.

Is slavernij niche dan? “Deze bespreking ervan wel ja. Sowieso worden thema-uitzendingen van talkshows niet erg gewaardeerd. Op1 heeft er ook de nodige slechte ervaringen mee.”

Middelburg? Bizar!

Victor vindt het zonde van het geld dat de show op locatie gemaakt werd. “Wat bizar trouwens dat de uitzending uit Middelburg kwam. Naast de crew en presentatoren kwamen alle tafelgasten (zoals Noraly Beyer) uit de Randstad, behalve één uit Hoorn.”

Middelburg speelt een centrale rol in het slavernijverleden. “Maar verder was Middelburg niet meer dan decor om te markeren dat dit een heel bijzondere uitzending was van Khalid & Sophie.”

Bezem doorheen

Story-baas Guido den Aantrekker vindt het ongelooflijk. “Hét probleem van de NPO: ze hebben werkelijk geen idee wat het grote publiek (dat de NPO financiert) wel en vooral niet boeit, of erger: dat interesseert de NPO niet”, schrijft hij op X. “Het nieuwe kabinet zal geen dag te vroeg saneren. Bezem doorheen.”

Gaat Khalid & Sophie nou écht het late tijdslot van Op1 in handen krijgen? “Die show gaat er niet komen”, voorspelt Guido.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Khalid & Sophie goed weten wat er speelt in de samenleving?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen