Tim den Besten ziet Berget Lewis in Jinek-studio: ‘Ben geen racist!’

Tim den Besten heeft Berget Lewis direct verzekerd dat hij geen racist is toen hij haar vrijdagavond aantrof in de studio van Eva Jinek. “Ik kom binnen en ik zeg: ‘Ik ben geen racist, hè!’”

Berget Lewis en Tim den Besten © RTL

Het zorgde vorig jaar zomer voor flink wat commotie: Tim den Besten zong spontaan een verouderd sinterklaasliedje op televisie toen hij zijn goede vriend Nicolaas Veul voorbij zag varen op een boot tijdens Pride in Amsterdam. “Ja, Sint-Nicolaas komt nu aan met de boot! Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht!”

Wild beest Tim

Naast dat het woord ‘knecht’ uit dit traditionele kinderliedje is gehaald, zorgde Tims gezang ook voor ongemak omdat er zwarte mensen op de boot stonden. Mensen die niet wisten dat Tim dit zong omdat hij zijn goede vriend zag staan, trokken daarom de conclusie dat dit een racistische uiting was, maar dat was het helemaal niet.

Toch ging Tim diep, diep door het stof op de nationale radio. Huilend ook. Tranen met tuiten. “Ze zeggen dat ik ook nog ‘Piet’ naar mensen heb geroepen, terwijl ik riep ‘S10!’ Dat liedje… Ik schaam me kapot, maar de rest heb ik gewoon echt niet gedaan. Dan krijg je gewoon heel veel dm’s, van: ‘Je bent een wild beest’ en ‘je bent net als je voorouders’.”

‘Ben geen racist’

Nog altijd is Tim bezig met deze rel. Hij verontschuldigde zich vrijdagavond ook direct toen hij Berget Lewis aantrof in de studio van Eva Jinek. “Ik had vorig jaar een klein relletje van twee weken. Ik had net… Ik had Berget een tijdje niet gezien, ik kom binnen en ik zeg: ‘Ik ben geen racist, hè!’”, bekent hij.

Berget: “Ja, gelijk!”

Tim: “Omdat… Ik had toen een Sinterklaas-liedje gezongen waar een woord in zat dat we niet meer gebruiken. Dat had ik per ongeluk gedaan, live op tv, in de Gay Pride-uitzending op NPO 1. Toen heb ik daarna heel hard gehuild op de radio.”

Allemaal fout

Tafelgast Ruud Gullit verbaasd: “O, was jij dat?”

Tim: “Dat was ik. Het was heel raar. Eerst had ik dus per ongeluk dat liedje gezongen, waarvan ik vind dat we dat helemaal niet meer moeten doen, maar in de reactie van Nicolaas die op de boot stond, had ik in mijn hoofd: Sint Nicolaas komt aan met de boot.”

Het leverde veel reactie op. “Toen zeiden mensen: ‘What the f*ck… Sinterklaas is toch gewoon… Het is óns land! Ze komen naar ons land, we mogen zingen wat we willen!’ Toen had ik daarna mijn excuses aangeboden en heel hard gehuild, en toen zeiden mensen: ‘Je hoeft toch geen sorry te zeggen!’ Het was allemaal fout.”

Mooie column

Terwijl Tim verguisd werd door mensen die hem een racist vonden, nam Özcan Akyol het hartstochtelijk voor hem op. “Eus heeft toen nog een hele mooie column geschreven; daar heb ik hem ook nog voor bedankt. En toen heeft mijn moeder Eus – heel gênant – een berichtje gestuurd om hem te bedanken.”

Hij besluit: “Ik vond het allerergste dat mensen dan dachten dat ik een racist ben. Dat kon ik gewoon niet verkroppen. Dat onterechte gevoel dat ik zo iemand ben en dat als mensen dan niet het einde van het verhaal mee zouden krijgen en nog steeds zouden denken dat ik zo ben.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen