Tim den Besten volledig in tranen op de radio: ‘Ik ben geen racist’

Tim den Besten was vanmiddag zwaar overstuur en volledig in tranen te horen op NPO Radio 1. Hij hield het niet droog toen presentatrice Natasja Gibbs hem vroeg naar de sinterklaasrel.

Tim den Besten en Natasja Gibbs © NPO

Er is een enorme rel ontstaan over het feit dat Tim den Besten tijdens het tv-verslag van de Canal Parade de zin ‘Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht’ zong. Hij zong zijn goede vriend Nicolaas Veul toe, maar critici nemen het hem kwalijk dat hij het woord ‘knecht’ in de mond nam én menen dat hij dat tegen een aantal zwarte mannen zong.

Tim in tranen

Tim is op zijn sociale media diep door het stof gegaan en de AvroTros heeft inmiddels ook een verklaring uitgegeven, maar de kritiek houdt aan. Het werd Tim vanmiddag te veel toen hij te gast was op NPO Radio 1. Hij was daar te gast in het programma De Nieuws BV, een afspraak die al stond voordat de rel losbarstte.

Het doet Tim allemaal veel verdriet. “Omdat hij op een boot stond en Nicolaas heet, had ik bedacht dat hij Sint-Nicolaas is en aankwam met de boot. Toen heb ik per ongeluk ‘Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht’ gezongen. Heel dom!”, legt hij uit. Dan komt hij niet meer uit zijn woorden: “Nu ehh… Sorry hoor…”

‘Ik schaam me kapot’

Van het zingen van die regel uit het sinterklaasliedje heeft Tim spijt, maar de rest is volgens hem niet waar. “Nu is er van gemaakt dat ik het liedje had gezongen, omdat het een boot was met heel veel donkere mensen en dat ik ook nog ‘Piet’ naar mensen heb geroepen, terwijl ik riep ‘S10!’”

Hij vervolgt: “Dat liedje… Ik schaam me kapot, maar de rest heb ik gewoon echt niet gedaan. Dan krijg je gewoon heel veel dm’s, van: ‘Je bent een wild beest’, ‘ze moeten je opsluiten’, ‘ik hoop dat je ontslagen wordt’, ‘je bent net als je voorouders’…”

Domper

Presentatrice Natasja Gibbs: “Tim, jeetje, dit is best wel een weekend geweest, een enorme domper op iets wat heel mooi is. Dan krijg je dit. Op dat moment, hè, dat je dat nummertje inzet… Ja, ik doe ook wel eens domme dingen en dan denk ik achteraf: shit, shit, shit. Had je dat op dat moment al of pas toen je die reacties kreeg?”

Tim: “Dat vind ik misschien ook wel erg: tot gisteren wist ik niet wat ik precies had gezongen en dat ik dus ‘knecht’ heb gezongen zonder daar ook maar over na te denken, terwijl ik heus niet op mijn achterhoofd ben gevallen. Ik had dat gewoon gezegd zonder dat ik er iets bij voelde. Dat vind ik wel iets waar ik misschien over na moet denken.”

Starbucks

Het is een vreselijke dag voor Tim. “Ik vind het gewoon heel erg dat… Toen ik hiernaartoe ging heb je helemaal zo’n gevoel van: mensen denken allemaal dat ik een racist ben of dat ik niet alleen dat liedje heb gezongen, maar dat ik dat ook heb gedaan omdat er een boot vol donkere mensen was waar ik ‘Piet’ naar heb geroepen.”

“Dan sta je in de Starbucks in de rij en er stonden alleen maar donkere mensen achter die kassa. Ik weet niet, het is gewoon zó niet wat ik zou doen. Sorry ook voor dit, maar de reacties zijn zo heftig.”

Het interview met de emotionele Tim den Besten kunt u bekijken op de website van NPO Radio 1.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Tim den Besten heeft een keer live op beeld gepoept. Smerig of kunstzinnig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen