Stella Bergsma: ‘Wilfred Genee onaardig, Vandaag Inside onveilig’

Stella Bergsma wil heel erg graag vrienden zijn met de mannen van Vandaag Inside, maar ze voelt zich totaal niet prettig in de Wilfred Genee-show. “Ik vond het een onveilige plek, ja.”

Stella Bergsma en Wilfred Genee © SBS, NPO, RTL

Er gaat geen week voorbij of Stella Bergsma roept weer ergens in een interview dat ze zo ontzettend graag nog eens te gast wil zijn in Vandaag Inside. Het lijkt een vorm van zelfoverschatting, omdat er natuurlijk genoeg bekende Nederlanders zijn die een stuk interessanter zijn dan deze schrijfster en opiniemaker.

Onaardige Wilfred

Stella vertelt in de podcast Mischa! dat ze zich heel naar voelde tijdens haar optreden bij VI. “Ik had me helemaal voorgenomen om het niet over VI te hebben, want iedere keer als ik daar iets over zeg, komt dat in de media, omdat die mensen veel populairder en bekender zijn dan ik. Maar tóen voelde ik me zwak.”

Waarom dan? “Omdat ik op een gegeven moment me geïntimideerd voelde. En ze allemaal tegen me zeiden: ‘Ja, Stella, en wat vind jij er nou van?’ Ze waren al niet zo vriendelijk, vooral Wilfred Genee niet. En toen ging het over Poetin en die gasleiding die gesaboteerd was. En toen zeiden ze allemaal: ‘Ja, wat vind jij er nou van als vrouw?’, ofzo.”

Geïntimideerd

Het was héél naar, vindt Stella. “Toen keken ze allemaal naar me en toen hadden ze al gezegd: ‘als vrouw’, wat ik al raar vond. Ik dacht: hoezo als vrouw? Je hebt gewoon een mening daarover of niet? Daar wilde ik al iets op zeggen. En toen dacht ik: wat wil ik nou eigenlijk zeggen over die Poetin? En toen was ik zo… Toen keken ze allemaal naar me.”

En toen? “Ik dacht: dit is het moment dat ik heel intelligent uit de hoek kan komen. En toen kwam ik niet intelligent uit de hoek. Toen wist ik het even niet. Toen was ik gewoon geïntimideerd. Toen voelde ik me wel zwak. Ik denk daar nog steeds aan. Ik denk van, godverdomme, had ik toen maar iets heel goeds gezegd, weet je wel. Dat heb ik niet gedaan.”

Alles of niets

Stella voelde zich verschrikkelijk voor het blok gezet. “Het was niet zoals dat wij nu een gesprek hebben en dat je gewoon aan het praten bent en je mening zegt. En ook zoals zij tegen elkaar praten, dat ze gewoon een beetje hun mening zeggen. Maar dit was een moment van alles of niets. En omdat dat dat was, kreeg ik faalangst.”

Ze vervolgt: “Ik vond het moment dat het gebeurde niet fijn, hoewel ze er allemaal overheen lulden en zeiden van: ‘Nou, je hebt zeker te veel gedronken enzo.’ Waarop ik weer dacht van: Jezus, dat moet Johan Derksen zeggen, die lult alleen maar hele rare dingen over Baudet enzo. Maar dat zei ik ook weer niet. Dus ik baalde op het moment van mezelf.”

Onveilige plek

Presentatrice Mischa Blok: “Het klinkt dus als een soort van onveilige plek, dat VI?”

Stella: “Ik vond het een onveilige plek, ja, maar ik ben dan ook een soort naïef. Ik denk dan ook van: ja, maar we kunnen toch met z’n allen praten? En ik ga er een veilige plek van maken! Van: ik ben helemaal niet zo’n boze feminist, ik ben heus gezellig, dus dat komt wel goed. Maar ik voelde gewoon dat er geen opening was, dat ik er niet mocht zijn.”

Mischa: “En wil je daar dan nog wel zijn?”

Stella: “Ja, stom hè? (…) Ik wil het dan gewoon uit een soort idealisme, omdat ik dan denk van: we moeten met elkaar kunnen praten, ook als we van mening verschillen.”

Vrienden

Stella wil ook graag vrienden zijn met het VI-trio. “Ik wil daar meer vrouwen hebben met een sterke persoonlijkheid en met een beetje mening. En ik wil eigenlijk ook gewoon vrienden met ze zijn. Het is ook een soort kinderachtig, een kindergevoel van: waarom mag ik er niet bij? Ik heb hier zelfs een gedicht over geschreven.”

Ze vervolgt: “Wat ik ook wel weer treurig vind, want nu heb ik het er dus weer over. En als iemand dat weer hoort, dan gaat Angela de Jong er weer een column over schrijven en dan gaan mensen in een shownieuwsprogramma weer zeggen: ‘Ze wil er zo graag bij, ze wil er zo graag bij. Daar moet ze mee ophouden.'”

Fragment

Het gedicht van Stella over VI kunt u horen vanaf minuut 07:20:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wordt u doodmoe van Stella Bergsma's gebedel om terug te keren aan tafel bij VI?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen