Johnny de Mol ziet naam éindelijk gezuiverd: ‘Hij verdient excuses’

Johnny de Mols naam wordt na een periode van bijna twee jaar (!) éindelijk gezuiverd. Het Openbaar Ministerie maakt gehakt van de aangifte van zijn ex-vriendin. “Hij verdient excuses.”

Johnny de Mol © William Rutten

De relatie tussen Johnny de Mol en zijn ex-vriendin Shima Kaes is volgens hemzelf erg turbulent geweest. Dat er sprake zou zijn geweest van zware mishandeling en zelfs poging tot doodslag, waarvan zij aangifte heeft gedaan, heeft de presentator echter altijd ontkend. En de miljardairszoon vindt het Openbaar Ministerie nu aan zijn zijde.

Turbulente periode

De hele zaak tussen Johnny en Shima begon voor de media in november 2020, toen de Mol-familie aangifte besloot te doen van afdreiging. Ze voelden zich gechanteerd door Shima’s team, die geld zou hebben gevraagd om het toen nog onbekende ‘mishandelingsverhaal’ uit de publiciteit te houden. Uiteindelijk besloot ook Shima te gaan procederen.

Al direct ontstonden er twijfels over Johnny, vooral toen journalist Mark Koster details over blauwe plekken en een gescheurde lip naar buiten bracht. Bovendien circuleerde er plotseling een geluidsfragment waarop Johnny telefonisch aangeeft ‘hardhandig‘ te zijn geweest tegen Shima. Na een heftige periode begon hij in augustus 2021 alsnog met HLF8.

Naam gezuiverd

Het was een kantelpunt voor Johnny toen in april 2022 via journalist Ton F. van Dijk de aangifte van Shima uitlekte. Die was zó geloofwaardig dat sommige BN’er-gasten niet meer wilden aanschuiven bij Johnny. Hij zag zich daarom al snel genoodzaakt om voorlopig te stoppen met de presentatie van zijn talkshow.

Nu, een halfjaar na zijn vertrek van televisie, ziet Johnny zijn naam eindelijk gezuiverd. Het OM maakt vollédig gehakt van de aangifte van Shima en seponeert de zaak. Maar hoe zit het dan met al die foto’s van Shima’s letsel? Daar twijfelt het OM aan: “Het getoonde letsel lijkt steeds niet overeen te stemmen met de gestelde toedracht.”

Hardhandig

En dat telefoongesprek waarin Johnny aangeeft ‘hardhandig’ te zijn geweest met Shima dan? Telegraaf-journalist John van den Heuvel: “Het OM suggereert dat die tapes een beetje met knippen en plakken tot stand zijn gekomen en dat bepaalde ontlastende gedeeltes van gesprekken niet naar buiten zijn gebracht.”

Er is ongetwijfeld iets gebeurd in die relatie, zegt John. “Sterker nog: dat zegt Johnny zelf ook, dat het een giftige, toxische relatie was. Een heftige relatie waarin over en weer dingen zijn gebeurd die ver zijn gegaan. Maar dat is iets anders dan opzettelijke mishandelingen en poging tot doodslag. Dat heeft Johnny altijd ontkend.”

Onzijdig beeld

Het OM maakt dermate gehakt van Shima’s aangifte, dat Telegraaf-journalist Pim Sedee zich afvraagt hoe de publieke opinie over Johnny zó heeft kunnen kantelen. John daarover: “Ja, dat is natuurlijk het risico wat er ontstaat op het moment dat er een aangifte openbaar wordt gemaakt zonder enige context.”

Dat is volgens hem gebeurd door de juridische adviseurs van Shima Kaes, via Ton F. van Dijk dus. “Dan ontstaat er een heel onzijdig beeld”, zegt hij. Ton deelt vandaag via Twitter het besluit om Johnny’s zaak te seponeren, maar reageert niet inhoudelijk. Een saillant detail? De juridisch adviseurs van Shima worden wél vervolgd door het OM, voor afdreiging.

Tijd voor excuses

Het is tijd dat bepaalde mensen hun excuses maken tegen Johnny, vindt NPO Radio 2-dj Wouter van der Goes. “Zouden al die types die geen rechtszaak nodig hadden om die jongen publiekelijk te veroordelen (tot columns aan toe, noem geen namen) nu ook even in zestienvoud excuses maken?”, twittert hij, wijzend op Angela de Jong.

Als iemand suggereert dat de steenrijke Johnny deze zaak misschien wel gewoon bij iemand heeft afgekocht, antwoordt Wouter dat dit onzin is: “Ik geloof dat niet. Want als het zo zou werken was dit nooit zo ver gekomen. Maar nogmaals, ik denk beslist niet dat het zo werkt.”

Johnny reageert

Wat zegt Johnny hierover? “Ik heb altijd vertrouwen gehad in het onderzoek en in deze uitkomst. Evengoed was het een zware tijd, dus ik ben opgelucht dat deze beslissing er nu is. Ik zal nog even de tijd nemen, en ik hou jullie op de hoogte wanneer ik welke werkzaamheden hervat. Ik wil iedereen bedanken voor de steun en lieve berichten die ik de afgelopen tijd heb mogen ontvangen.”

Wanneer keert hij weer terug als presentator van HLF8? “We bespreken op korte termijn wanneer Johnny zijn werkzaamheden weer hervat”, zegt zijn werkgever Talpa.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Het OM maakt gehakt van de aangifte van Shima Kaes. Vindt u dat Johnny de Mols naam is gezuiverd?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen