Yvonne Coldeweijer dient klacht in: ‘BNR rommelt met snuiffilmpje’

Yvonne Coldeweijer dient een officiële klacht in tegen BNR Nieuwsradio en Talitha Muusse bij de Raad van de Journalistiek. De radiozender blijkt te hebben gerommeld met het ‘snuiffilmpje’.

Talitha Muusse, Yvonne Coldeweijer en Mirelle van Ark © NPO, YouTube

Talitha Muusse heeft in samenwerking met haar werkgever BNR Nieuwsradio een filmpje opgenomen waarop ze net doet alsof ze cocaïne snuift op het damestoilet. Ze hebben dat anoniem aan Yvonne Coldeweijer gestuurd, in de hoop dat ze dat direct zou plaatsen op haar juicekanaal en ze onmiddellijk schande konden roepen van haar werkwijze.

Yvonne in de val

Het is alleen niet bepaald gelopen zoals Talitha en BNR hoopten. Zo pleegde Yvonne om te beginnen netjes hoor en wederhoor. Hé, maar dát was toch niet het plan? Talitha blokkeerde Yvonne zo snel mogelijk, zodat verdere hoor en wederhoor onmogelijk werd gemaakt. Een kwalijke zaak, vindt mediajournalist Mark Koster.

Uiteindelijk heeft Yvonne het filmpje wel gepubliceerd, maar toen kwam gelijk de volgende tegenvaller voor Talitha en BNR: ze deed dat niet op haar juicekanaal met een half miljoen volgers, maar slechts in haar betaalde groepschat met drieduizend leden. Het maakte dus weinig los. Nóg erger? Yvonne hield in haar commentaar wel drie slagen om de arm.

Rommelen met snuiffilmpje

BNR en Talitha maakten er desalniettemin een heel mediacircus van. Ze riepen dat Yvonne gewoon klakkeloos iets online gooit zonder het goed te checken en de reguliere media sprongen er als hyena’s bovenop. Wat blijkt nou? Al die media zijn toch wel een klein beetje misleid door BNR en Talitha. Er is namelijk aardig gerommeld met dat snuiffilmpje.

Op de beelden die Yvonne heeft gepubliceerd is het behoorlijk aannemelijk dat Talitha aan het snuiven was, maar veruit de meeste mensen hebben alleen de beelden gezien die BNR naderhand zélf heeft verspreid. En daarop is het een stuk minder aannemelijk dat Talitha daadwerkelijk aan het snuiven was.

Dubieuze montage

Aannemelijkheid speelt een belangrijke rol in het geoorloofd naar buiten brengen van dit soort filmpjes, dus het komt BNR en Talitha achteraf gezien helemaal niet goed uit dat ze wel héél evidente snuifbewegingen maakte. Naar buiten toe, en dus naar andere media toe, hebben ze daarom een gemonteerde versie van het filmpje verspreid.

Yvonne is verbijsterd en vergelijkt op haar juicekanaal het oorspronkelijke filmpje met het gemonteerde filmpje. “Omg ik ben erachter gekomen dat BNR mij er dubbel bij heeft genaaid. Talith zit overal te verkondingen dat je niks ziet op het filmpje. Ik vond het al raar! Je ziet namelijk echt dat ze snuift op het filmpje.”

‘Dit is schandalig’

Talitha roept overal dat ze gewoon wat met haar sleutels aan het rommelen was op het filmpje, maar niets is minder waar. “Ik ben even gaan vergelijken….. Wat denk je? Ik heb een ander filmpje ontvangen van BNR dan dat zij hebben uitgezonden. ZIJ HEBBEN NAMELIJK HET SNUIFGEDEELTE UIT HUN VIDEO GEKNIPT!”, aldus Yvonne.

Ze spreekt Talitha en BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark rechtstreeks aan. “Waarom hebben het snuifgedeelte uit de video geknipt? Waarom heb ik een andere video ontvangen dan dat er is gepubliceerd naar de buitenwereld toe?
Dit is echt schandalig.”

Officiële klacht

Yvonne stelt dat er op vier punten sprake is van onethische journalistiek en daarom dient ze een officiële klacht in bij de Raad van de Journalistiek. Niet alleen tegen BNR, maar ook tegen Talitha zelf.

BNR-baas Mireille wil tegenover het ANP niet ingaan op de vraag of er inderdaad een andere video naar Yvonne is gestuurd. Over de klacht die ze zegt te gaan indienen, zegt Mireille: “Het staat haar vrij om naar de Raad voor de Journalistiek te gaan.”

De vier punten waar Yvonne boos over is:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

BNR rommelt met snuiffilmpje om Yvonne Coldeweijer een hak te zetten. Slordig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen