Grote zorgen om schoolroddels, Talitha ziet Yvonne als aanstichter

De media staan er de laatste dagen bol van: de explosie van kanalen vol schoolroddels, vaak vernoemd naar Gossip Girl. Talitha Muusse wijst echter vooral naar Life of Yvonne.

Talitha Muusse en Yvonne Coldeweijer © NPO

De vijftien jaar oude serie Gossip Girl, waarin een anonieme blogger roddels brengt over een eliteschool in New York, is plotseling weer een hit op Netflix. Het lijkt geen toeval dat er de afgelopen weken opeens massaal kanalen vol schoolroddels uit de grond gestampt worden. “De profielen vernoemen zich vaak naar Gossip Girl”, weet de Volkskrant.

Methode-Coldeweijer

De Volkskrant geeft in zijn headline over dit nieuws echter niet de serie Gossip Girl of het platform Netflix, maar juicekoningin Yvonne Coldeweijer de schuld. ‘Hoe de methode-Coldeweijer haar intrede doet op het digitale schoolplein’, klinkt het.

Journaliste Marieke Kuypers vindt dat onkies. Zij schrijft op X: “Belachelijk artikel dat Yvonne Coldeweijer zonder goede reden aanwijst als een oorzaak voor scholieren die online roddelen. Alsof ze eigenhandig het fenomeen ‘roddelen’ heeft uitgevonden en alsof dit niet al jaren gebeurt op elk social media platform.”

Niet nieuws

Schoolroddels waren er al láng voor Life of Yvonne er was, benadrukt Marieke. Lang geleden ging dat bijvoorbeeld ook via Hyves of MSN. “In plaats van Yvonne Coldewijer de schuld te geven, zou je ook even kunnen vragen aan scholen waarom ze nog steeds niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Dit is niet nieuw namelijk.”

Ze vervolgt: “En ‘methode-Coldeweijer’? Ironisch genoeg is dit precies waar media Yvonne (best vaak terecht) van beschuldigen, namelijk mensen zwartmaken zonder goed bewijs of ethische afweging. Puur op vibes wordt ze hier als kwade invloed neergezet.”

Klacht indienen

Yvonne zou goede kans maken als ze een klacht indient tegen de Volkskrant, denkt Marieke. “Hoe is dit door de eindredactie gekomen? Journalistiek echt niet in de haak dit en als Yvonne Coldeweijer aanklopt bij de Raad voor de Journalistiek heeft ze een hele goede zaak volgens mij.”

Ze vervolgt: “Yvonne Coldeweijer in de titel, foto en het artikel zelf als inspiratie, maar ondertussen noemen de roddelende scholieren niet Coldeweijer maar Gossip Girl. Een TV-serie uit 2007.”

Talitha oneens

Talitha Muusse, die Yvonne ooit in de val probeerde te lokken waarna de hele actie in haar eigen gezicht ontplofte omdat ze alle journalistieke regels aan haar laars lapte, is het oneens met Marieke’s relaas.

De nieuwe aanwinst van SBS 6 ziet Yvonne wél als mede-aanstichter: “Er zijn superveel appgroepen en accounts die ‘juice’ over kinderen en tieners verspreiden en daarmee echt veel schade aanrichten. Zij stimuleert met haar juicekanaal dat gedrag van roddelen en spionnen etc. Natuurlijk is er een verband, zij heeft dit fenomeen ‘populair’ gemaakt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Schoolroddels worden opeens massaal verspreid op kanalen met de naam Gossip Girl. Wat is de grootste aanstichter?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen