Talitha Muusse: ‘Ruzie met Op1 over killervirus in bloedrode letters’

Talitha Muusse heeft in haar tijd als presentatrice van Op1 bloedbonje gehad met collega’s over de manier waarop het coronanieuws werd behandeld. “Ze schreven in bloedrode letters ‘killervirus’!”

Talitha Muusse © Op1

Talitha Muusse heeft begin vorig jaar een paar maanden Op1 gepresenteerd en daar raakt ze al een jaar niet over uitgepraat. Ditmaal uit ze kritiek op de manier waarop het coronanieuws werd behandeld in de talkshow. Volgens haar was het beleid van Op1 om de corona-angst van mensen te blijven voeden, vertelt ze in de talkshow Uitblinkers.

‘Waarom wéér Ab?’

Het is volgens Talitha onjournalistiek hoe Op1 met het coronanieuws is omgegaan. “Zo van: mensen zijn gewoon bang voor corona, dus die moeten we gewoon daarin blijven voeden. Dan verdwijnt gewoon alles wat je uit zo’n gesprek wil halen aan tafel. De gasten die je wil voorstellen, dat verdwijnt dan allemaal.”

Het is Op1 puur te doen om de kijkcijfers, zegt ze. “Waarom nodigen we weer voor de duizendste keer Ab Osterhaus uit? (…) Mensen zijn zo verslaafd geraakt aan dat negatieve, angstige nieuws dat het gewoon wordt beloond. Ze zien de kijkcijfers en ze zien dat het blijft scoren als je dat maar blijft leveren.”

Bloedrode letters

Het toppunt voor Talitha was toen Op1 de ontdekking van een nieuwe variant ging behandelen. “Je hebt achter in de studio natuurlijk die schermen, dat is een soort behang van wat er achter ons staat als we presenteren. Ze hadden toen met elkaar afgesproken om in van die bloeddoorlopen rode letters ‘killervirus’ op de achtergrond te zetten.”

Belachelijk, vindt ze. “Ik zei: ‘Ik word hier de hele tijd aangevallen op objectiviteit en neutraliteit en jullie willen killervirus achter op het scherm zetten, maar op basis van wat? Op basis van welk sterftecijfer is dat?’ Dat is zó met emotie. Gewoon in rode bloeddoorlopen letters ‘killervirus’. Dat bedenkt het team, de Op1-redactie.”

Killervirus

Talitha weigerde om te presenteren met ‘killervirus’ op de achtergrond. “Dat vond ik zó bizar en zó het sentiment aanwakkeren. Ik ga echt niet voor een scherm zitten met killervirus. Dat kan ik naar mezelf niet verantwoorden en ik zie ook niet hoe je dat inhoudelijk kan verantwoorden. Daar hebben we dus uren over gedaan.”

Uiteindelijk heeft Talitha straf gekregen. “Ik werd een week later op het matje geroepen bij het KRO-NCRV-hoofdkantoor, omdat ik het journalistieke proces op de redactie zou belemmeren en iedereen bij Op1 over mij had geklaagd dat ik het journalistieke proces uren had stilgelegd, omdat ik weigerde om voor dat ‘killervirus’ te presenteren.”

Podcast

De podcast met Talitha kunt u onderstaand beluisteren:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Talitha Muusse er goed aan doet om het Op1-hoofdstuk een keer af te sluiten voor haarzelf?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen