3FM-baas Sharid Alles stapt op na ingrijpen tijdens live-uitzending

Sharid Alles stapt na drieënhalf jaar op als zenderbaas van NPO 3FM. De directe aanleiding is haar Noord-Koreaanse actie van vorige maand, toen ze een live-uitzending op de radio onderbrak.

Sharid Alles en Timur Perlin © NPO

Radio-dj Timur Perlin wilde vorige maand bellen met een luisteraar die de locatie van een of ander geheim 3FM-concertje aan het doorverkopen was. Uit vrees dat die luisteraar de locatie live op de radio zou noemen, stormde zenderbaas Sharid Alles zijn studio in. Ze verzocht de radio-dj dringend om de luisteraar níet op te bellen.

Sharid verlaat 3FM

Nu verlaat Sharid het 3FM-schip, dat ook na haar drieënhalf jaar als zenderbaas nog steeds op de bodem van de luistercijferoceaan ligt. Ze twijfelde al langer over haar vertrek, maar het incident met Timur is de directe aanleiding. “Ja, dat denk ik wel”, vertelt ze aan het AD.

“Letterlijk een dag voordat dit gebeurde ben ik met Jurre Bosman (NPO-baas audio; red.) het gesprek over mijn toekomst al aangegaan. En dan komt deze shit over je heen. Dan denk je wel: waarvoor ben ik dit dan nog aan het doen? Maar eerlijk gezegd denk ik dat als dit niet gebeurd was, ik ook tot die beslissing was gekomen, maar dan wellicht wat later.”

Heel veel spijt

Sharid heeft heel veel spijt van haar Noord-Koreaanse actie. “Ja, de studio inlopen tijdens een uitzending is niet slim om te doen. Voor alle duidelijkheid: ik doe dat vaker”, zegt ze. “Dat gaat altijd buiten de uitzending om. Dat was nu ook mijn bedoeling, maar Timur koos ervoor de microfoon open te gooien.”

Ze neemt hem dat niet kwalijk, maar het heeft haar wel een hoop kritiek opgeleverd. “Heel heftig. Ik ben daar gigantisch van geschrokken. De hoeveelheid racistische en seksistische dm’s en comments op mijn eigen, persoonlijke kanalen, daar ben ik echt beroerd van geweest.”

Beroerde cijfers

Al met al kan niemand met droge ogen beweren dat Sharid gemist zal worden: de luistercijfers van 3FM zijn nog altijd beroerd. Hoe kijkt ze daar zelf naar? “Er wordt altijd gekeken naar één aspect: de luistercijfers. Maar we zijn zoveel meer. Online groeien we, we hebben veel scorende podcasts.”

Ah, 3FM houdt nog altijd de FM-frequentie bezit waar de bejaarde zusters van NPO Radio 5 om zitten te springen, maar het gaat bij Sharid ineens om de podcasts. Dat komt natuurlijk omdat er met de luistercijfers van 3FM niet te pronken valt.

Sabbatical

Of heeft Sharid misschien tóch nog een doelgroep gevonden waarin de scores ietsjes zijn gestegen onder haar bewind? Ja! “In onze doelgroep, 18 tot 39 jaar, is het marktaandeel het laatste half jaar gestegen met 0,5. Dat is sinds 2013 niet meer gebeurd.”

De komende tijd gaat Sharid naar eigen zeggen lekker huismoederen en een kinderboek schrijven. “Laat ik het een soort sabbatical noemen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat 3FM ook maar iets is opgeschoten na 3,5 jaar Sharid Alles?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen