Jack van Gelder: ‘Nederland is nu een anarchie’

Jack van Gelder heeft het idee dat Nederland langzaam in een anarchie is veranderd. Hij wijst op het toenemende geweld tegen politie en CDA-ster Pieter Omtzigt die vorige week in het nauw werd gedreven door Viruswaanzin-gekkies. “Het is voor mij een onderstreping dat we in een anarchie leven, omdat we gewoon maar doen en dat er geen ontzag meer is“, aldus de Ziggo Sport-presentator in de talkshow Jinek. Hij legde daar uit dat er te weinig ontzag is voor de politie.

Zelf zag Jack het gebrek aan ontzag voor instituties groeien in zijn eigen jeugd. “Dat hadden wij op een gegeven moment toen ik op de middelbare school was in de eerste twee klassen nog wel en daarna niet meer. Toen mochten we ze bij de voornaam noemen.”

Er is een soort versloffing ontstaan in hetgeen men normaal vindt, zegt Jack. “Als we ergens voetbalden waar we niet mochten spelden en er was politie, dan riepen wij ‘Juut!’ en dan was er één met de bal die wegrende en de rest hoopte dat de politie niet bij je ouders aan de deur kwamen.”

Veel te vrijgevochten

Het is nu echt ontspoord, vindt hij. “Als je dit soort dingen ziet, dan zijn we gewoon veel te vrijgevochten en veel te idioot. We protesteren maar tegen alles. Ik denk ook altijd aan Wim Kan, die ooit een keer zei: ‘Je hebt mensen die ’s ochtends een spandoek buiten, ze gaan naar buiten en overdag schiet hen dan wel wat te binnen wat ze erop zetten.’”

Dat heb je tegenwoordig ook een beetje, zegt hij. “De mensen zijn zo ongelooflijk ongenadig onverdraagbaar aan het worden en dat baart me veel zorgen.”

Omtzigt

Dat Omtzigt laatst werd gehinderd toen hij naar zijn werk toeliep, vindt Jack een nieuw dieptepunt. “Dat kan dus niet meer, ook door het feit dat zij zelf, maar ook in de steun die ze missen van politie en rechters, niet genoeg kunnen optreden of willen optreden. Dan krijg je dit soort belachelijke taferelen.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen