Eva Jinek ruikt bloed: ‘Op1 heeft nog niet gewonnen’

Eva Jinek staat al in de startblokken: na een lange vakantie van vijftien weken keert ze overmorgen weer terug met haar late talkshow op RTL 4. “Als ik maar win“, riep ze aan het begin van het jaar over de concurrentiestrijd met Op1. Nou, dat is niet helemaal gelukt: Op1 is de nieuwe nummer één geworden op de late avond. Althans, vooralsnog. De strijd is nog niet gestreden, zegt Eva. “Ik heb in ieder geval niet verloren. De wedstrijd is nog niet klaar. Ik zit er middenin, laten we het daarop houden.

Om de kijkers weer een beetje warm te krijgen, staat Eva vandaag met grote interviews in De Telegraaf en op NU.nl. Uiteraard wordt ze door beide media gevraagd naar de kijkcijferstrijd met Op1, dat tot nu toe ruim aan de winnende hand is.

Als Eva door De Telegraaf wordt gevraagd of haar talkshowavontuur gelukt is, zegt ze: “Dat vind ik wel. Late night bij RTL is een best beladen, moeilijke plek, waar veel goede collega’s hebben gezeten. Het was misschien ook wel een laatste kans voor zo’n programma op dit tijdstip.”

Na al die mislukte pogingen met Humberto Tan, Twan Huys en Art Rooijakkers was het volgens Jinek nu of nooit. “Zeker nu ook het seizoen met Beau heel goed is gegaan, kun je stellen dat deze plek tot leven is gebracht.

Voorsprong op Op1

Eva denkt dat ze nog best eens van Op1 zou kunnen gaan winnen. “Je ziet dat een duo toch heel anders is. Net als één keer per week presenteren. Je hebt snel een kennisvoorsprong als je het vijf dagen per week doet. Dan zit je helemaal in je dossiers. En kun je zeggen: ik zag u vorige week en toen hadden we het over…”

Vooral in tijden van een pandemie kan het goed helpen als vaste gasten vertrouwd aan je raken, zegt Eva. “Waarschijnlijk ben je met één keer per week wat minder uitgewrongen, maar het heeft voordelen als je elke avond op de bok zit.

RTL 4 in lockdown

Wat absoluut niet helpt in de komende kijkcijferstrijd met Op1, is dat RTL 4 de afgelopen maand in een volledige lockdown is gegaan: iedereen is naar huis gestuurd en er is een bandje met herhalingen ingegooid. Het resultaat: de late avond van RTL 4 is volledig afgebrokkeld, tot zo’n 100.000 kijkers per avond voor een Zwakste Schakel-herhaling.

Bloedt Eva’s journalistieke hart niet als ze dat ziet gebeuren met de late avond van RTL 4? Tegen NU.nl: “Ja, in die zin dat ik altijd wil werken. Als het aan mij ligt, werk ik twaalf maanden per jaar. Maar dat kan natuurlijk niet.”

RTL heeft niet goed op de winkel gepast

Eva had liever gezien dat er beter op de winkel was gepast. “Mijn voorkeur heeft altijd om door te gaan met latenighttalkshows, maar dat komt omdat ik vanuit de journalistieke informatiekant kijk.”

Het is een geldkwestie, verzucht ze. “RTL is een commercieel bedrijf en zoals alle commerciële bedrijven hebben ze een enorme opdonder gekregen van het wegvallen van de adverteerdersmarkt.

Zelf ontkent RTL overigens dat ze vanwege corona in lockdown is gegaan. Zij spreken van een regulier zomerschema: “In de zomerperiode wordt er altijd al meer herhaald, ook op onze zenders en dit was ook op de late avond. Dit hebben we uiteraard ingecalculeerd. Dat was ook zonder corona al gebeurd.

Maandag om 22.00 uur

Hoe dan ook: aan Eva Jinek is de taak om de late avond van RTL 4 weer uit het slop te trekken en de Op1-kijkers te verleiden om toch iets verder door te zappen.

Ze is er vanaf aankomende maandag weer, op een nieuw tijdstip: om 22.00 uur op RTL 4.

De Eva Jinek-interviews in De Telegraaf en op NU.nl kunt u hier en hier lezen.

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen