Videoland heeft bijna even groot budget als RTL 4

Geplaatst op za 04 jul 2020 om 15:10

Videoland, de videodienst van RTL, heeft inmiddels een budget dat bijna even groot is als dat van RTL 4. En er zal ondanks de coronacrisis alleen nog maar méér in geïnvesteerd worden. Dat zegt Sven Sauvé, de algemeen directeur van RTL, in het Cross Media Café. Over Videoland kan volgens Sven niet meer lacherig gedaan worden. “Ik denk dat het wel belangrijk is dat het contentbudget van Videoland al heel dicht in de buurt komt van de bedragen die wij investeren op RTL 4.

Het gaat om serieus geld; het jaarbudget van RTL 4 is naar verluidt zo’n 140 miljoen euro. “Mensen onderschatten dat, maar wij zetten daar qua content heel zwaar op in, omdat wij geloven dat je daar een ander publiek kunt bereiken en met lokale content het verschil kunt maken.”

Het aantal abonnees is tijdens de coronacrisis fors gegroeid, zegt Sven. “Tussen de 25 en de 30 procent. De kijktijd is bovendien geëxplodeerd. Dat was ruim 40 procent meer. Je ziet wel dat die consumententrend die al lang gaande zijn, extreem zijn versneld. We zien dat daar zo ongelooflijk veel wordt gekeken, dat we heel blij zijn dat we zo’n krachtig merk hebben.”

Wél was het problematisch dat er tijdens de coronacrisis geen nieuwe content kon worden gemaakt. “Er was een soort internationale sprinkhanenplaag over alle beschikbare content. Netflix, Amazon, Disney, wij: iedereen was aan het kijken wat we nog konden krijgen, omdat we niet wisten hoe lang het nog zou duren voordat de eigen contentvoorziening weer op gang kwam. Wat er overbleef was behoorlijk prijzig. Er zijn genoeg partijen die prima hebben geprofiteerd van deze crisis.”

Goedkopere abonnementen

Sven wil Videoland verder laten groeien door naast het huidige abonnement van 8,99 euro per maand ook goedkopere opties toe te voegen. “We gaan dat nu anders inrichten. Je hebt dadelijk een family-pakket, een startpakket en een lager geprijsd pakket, waar je advertising bij gaat krijgen, maar dan heel gericht, dus minder. We laten de keuze aan de consument en voor ons is dat een belangrijke innovatie. We zijn ervan overtuigd dat dat onze base extreem snel kan laten doorgroeien.”

Gaat Videoland ook live-tv aanbieden? “Live-televisie wordt absoluut onderdeel van hetgeen wij ook gaan aanbieden op Videoland.”

Betekent dat het einde van lineaire televisie? “Het is voor ons én én. Ik vind het belangrijk dat mensen onze content kijken en waar ze dat doen vind ik minder relevant. We zoeken wel het model eromheen waardoor het passend wordt. Dat is onze visie.”

Foto: RTL
49 Reacties op “Videoland heeft bijna even groot budget als RTL 4”


 1. Ron

  In RTL4 investeren jullie al nauwelijks. Videoland zal dus weinig soeps zijn.

 2. Martin Morero

  Boycotten dat сensuur-platform!

 3. Anne

  Op termijn zal dit zeker het einde van lineaire televisie betekenen, ook voor de PO.

  Het moment dat de propagandazenders van de NPO de lucht uit gaan, gaat hier de vlag uit.
  Eens kijken hoeveel mensen bereid zijn een abo te nemen op de PO.

 4. Suomynona

  Zo’n 140 miljoen aan budget, en wat krijgen we ervoor terug? Voornamelijk realityrommel en buitenlandse content, en dan ook nog eens vrijwel alles wat op de lineare RTL-zenders wordt getoond. Prima hoor, maar ik dacht toch dat Videoland zich meer zou gaan richten op eigen fictieve content. Maar daar wordt de slag nauwelijks gemaakt helaas.

 5. Eline1988

  Ooh, ik wil 26 afleveringen van Kees & Co per seizoen. Nee, 52 :D

 6. Stephanie-fan

  Ik wil “Nurses” (1991-1994) wel eens in de herhaling zien. Die serie is amper herhaald.

 7. Robert

  RTL 5, 6, 7 en 8 zijn al helemaal de zorgenkindjes zonder aandacht.

  Het is en blijven jut & jul jaren 80.

 8. @ Eline1988

  ooh, Japanese taferelen in aflevering-aantallen voor Kees & Co :D

 9. Ad

  Robert
  za 04 jul 2020 om 15:41

  Wat zit je nou weer te bazelen? RTL 6 bestaat niet eens! Je weet niet waar je het over hebt!

 10. Hank

  Ooh, Kees & Co :D

 11. Paul

  Vrees dat het niet aan mij besteed is haha

 12. AxelF

  Word vaak geadverteerd met kijk het hele seizoen
  Neem je een abonnement kan je geen seizoen zien

  Bel je de klantenservice zegt men. Nee meneer die reclame had geen betrekking van het programma waar u naar keek.

 13. Boerenverstand

  @Stephanie-fan: er zijn nog veel meer leuke komedieseries uit de jaren ’80 en ’90 die wel eens in de herhaling mogen. Nergens te zien of op dvd te koop. En leuker dan de meeste bagger die nu op tv en de streamingsdiensten te zien is.

 14. Paco / Gina

  Nurses is voor het laatst herhaald in 2005 door Yorin of RTL5 en nergens ter wereld uit op DVD. Desondanks het feit dat die serie een spin-off is van “Golden Girls” en “Empty Nest” en desondanks het feit dat er zo ontzettend veel bekende Amerikanen te zien zijn in die serie. Toch lijkt die serie in de vergetelheid geraakt.

  Nurses was in Nederland een grote hit. Ik wil Stephanie Hodge naar Goede Tijden Tijden Slechte Tijden, daar kan ze de kijkcijfers een flinke boost geven ;)

 15. Boerenverstand

  En het Duitse ARD heeft Nurses en Empty Nest ergens omstreeks 2005 ook herhaald. Gelukkig toen nog taalkeuze, dus de originele Engelstalige versie was toen te bekijken.

 16. ChinaGirl

  Geen enkele serie met Chinezen!?????
  Wij zijn geen KungFlu Splitty Eye Wong Wong Babi Pangang Lekka Lekka Boom Boom Ho met Nasi. Wij zijn ook mensen. Graag ook een plek in de programmering!?

 17. Tot 2026 tenminste zwaar verliesgevend

  Het gaat er op of er onder worden voor RTL met Videoland de komende jaren.

 18. Bla, bla, bla, bla

  Sven maakt er weer een mooi luchtkasteel van….

 19. Ikke

  Volgens mij had Disney van 1991 t/m 1993 de distributie-rechten van Nurses waarna de rechten overgingen naar Warner Bros. Als ik het mij goed herinner heeft Comedy Central NL in de afgelopen jaren Golden Girls en Empty Nest nog herhaald, maar ik heb geen idee wat er met Nurses gebeurd is. Misschien dat RTL de Nederlandse rechten nog beheert? Mag wat mij betreft wel in de herhaling op de vooravond van RTL 5. Prachtige muziek heeft die serie ook, dus de aftiteling voor de verandering eens uitzenden zou ook niet misstaan. In de eerste twee seizoenen van Golden Girls veteraan George Aliceson Tipton en in seizoen 3 door de enige echte Mike Post. Leuke serie!

  http://www.disney.nl/
  http://www.warnerbros.nl/

 20. Harry

  Bij Videoland hadden ze al

  rap door dat het kijkvee niks om
  kwalitatief goede films geeft.
  Dus investeren ze veel in pulp.
  (En nee, dit is géén fiction…)

 21. Echte Angela

  Wie gaat er in hemelsnaam betalen voor een knullige lokale Netflix-imitatie? Ik in ieder geval geen 9 euro per maand.

 22. Anita

  Er zit hier dus 1 persoon onder verschillende namen een hele Nurses conversatie te voeren. Nobody cares , flop serie en was hier helemaal geen grote hit.

 23. RickyRicky

  200.000-300.000 kijkers als ik het me goed herinner, een bescheiden aantal voor een doordeweekse middag. De laatste herhalingsrun van seizoen 3 op de zondagochtend scoorde wel minder, ik geloof gemiddeld 100.000 kijkers.

  Sinds 2015 is er ook een website:
  http://nurses.fandom.com/

 24. @ Boerenverstand

  Behoorlijk luxe voor 2005 die taalkeuze, dat hadden wij hier toen nog niet :o

 25. Ikke

  Ik kan niets vinden op de website van RTL, dus ik denk niet dat de serie actief wordt uitgezonden.

  http://www.rtl.nl/

 26. Wendy's dealertje

  Heeft videoland al het Arie Boomsma-keurmerk?

 27. Hallo

  Haha, goedgekeurd door Arie Boomsma :D

 28. Jill

  Zoals het keurmerk van Lodewijk Asscher ;)

 29. Johan

  Voor mij is de reden om abbo op te zeggen al die reality youtube sterren die een docu krijgen. Ben er wel klaar mee, ben gewoon niet de doelgroep

 30. Johm

  Talpa is ook bezig met een platform, kun je de hele dag naar zingende of dansende mensen kijken. Series kennen ze niet bij Talpa.

 31. .WEST*

  Men vergeet dat hoe hard men ook kan groeien, ook net zo hard kunnen vallen!
  Laten we eens kijken als wanneer de werkloosheid groot is , en veel mensen met minder moeten doen , dan zijn de o.t.t. diensen het eerste die eruit gaan !
  Videoland is dan wel met 30 % gegroeid maar hoeveel betalende abonnees zijn dat ? Het is te mooi voorgespiegeld zoals altijd RTL, maar de fout is wel dat ze hun Zenders uithollen , en steeds minder kijkers krijgen !

 32. .WEST*

  Johnm Kan ook een bewuste keuze van Talpa zijn om de markt niet te overvoeren
  het aantal abonnees zit op rond de 350.000 . Het is misschien niet het doel om videoland te overtreffen Waarom zouden ze die strijd aan gaan?
  Een kleine mode keten verliest het ook van C&A , en de strijd aan gaan verlies je altijd , maar verdient er wel een goede boterham aan !

 33. pepe

  Mensen ga naar prime van amazon spotgoedkoop en kwaliteit zonder dat je de BLM beweging hoeft te steunen (zoals NETFLIX zo ongeveer van je verlangt)

 34. Bjorn

  En toch lijden ze aardige verliezen op VIDEOLAND. Daar is het moederbedrijf niet blij mee en RTL 4 scoort dit jaar opnieuw slechter dan vorig jaar.

 35. Willie

  Wanneer komt Videoland met Dolbyvision?

 36. Bjorn

  Breaking news

  VI vanaf augustus dagelijks om 2030 uur op sbs 6.

  Ma/vr
  1900 uur 50/50
  1930 uur Lang leven de liefde
  2000 uur Lingo
  2030 uur VI Live
  2130 uur Chateau Meiland (ma)
  2130 uur Steenrijk Straatarm of CL voetbal (Di)
  2130 uur Paleis voor een Prikkie of CL voetbal (wo)
  2130 uur Meester Frank Visser (do)
  2130 uur Million Dollar Island (vr)

  Zaterdag funniest home video’s en Lingo en Ik hou van Holland en Hart in actie
  Zondag Miljoenjacht extra aflveringen ipv uitstel voorjaar Corona

 37. Chiel

  @Björn, bron?

 38. Lapland

  Wel jammer dat Videoland op een aantal punten faalt.

  Bijvoorbeeld wel de All Stars film beschikbaar hebben, maar de (betere) serie niet.
  GTST seizoenen van 2004 t/m 2014 ontbreken ook nog steeds.

  Minder besteden aan al die docu’s over debiele influencers en eerst de rest op orde krijgen waar men wel graag naar kijkt!

 39. Job

  Wat een bagger op tv op zaterdagavond,en vooral rtl met die herhaal shit wat een armoe

 40. Jan

  @ Lapland: waarschijnlijk staan de overige seizoenen van GTST nog niet op Videoland omdat die nog op DVD uit zijn.

 41. Pino

  Laat ze Flodder de serie eens digitaal opknappen. Dat zenden ze 1000x per jaar uit. Staat nu op videoland maar die kwaliteit is echt bijna onkijkbaar

 42. GrijzePilion

  Hahahahaha videoland. Wat stelt dat nou voor.

  Alleen die naam al

  Videoland….

  HahahahahaHAHAhaih

 43. anonymous

  Vraag me af of Videoland het echt goed doet.
  Heb het een maand gehad, staat alleen maar RTL bagger op.

 44. Niet Voor Mij Maar

  RTL heeft er goed aan gedaan om ooit Videoland in te lijven!
  Prima alternatief voor de andere kijker!

 45. Mike

  Op Videoland komt veel te weinig nieuwe content. Staan een paar goede series op ‘the five’ en ‘hand maids tail’. De reality bagger is verschrikkelijk. Niets te merken dat budget even groot is als rtl4. Dat budget moet overigens verdriedubbelen wil het nog iets worden. Hoezo koopt RTL group als geheel niet in? Of kijkt men naar content van de buitenlandse RTL zenders? Het is allemaal niet zo moeilijk. Er moet alleen een wil zijn om er iets van te maken en die ontbreekt.

 46. Chiel

  Die reality meuk en infuencer docu’s zullen wel een bepaald publiek aan Videoland binden. Net als oudere series als Zonnetje in huis en Baantjer. Slim! Qua films is het niet erg sterk, maar NL content wel. Slim dat ze daar op inzetten, dat heeft Netflix niet. Een combi van Netflix en Videoland is toch wel een goed aanbod.

 47. Remy

  Waar blijft het 5.1 geluid dan? Netflix en Prime Video bieden dat wel aan. Het aanbod dat ik interessant vind is helaas heel mager te noemen.

 48. Wyatt

  Ik moet toegeven dat het aanbod van Videoland flink is uitgebreid. Ik ben er voor Amerikaanse films en series. Ik zie dat RTL lounge de originele Charmed uitzend waarom is dit niet op Videoland?

  Nu TV zo erg teleurstelt ben ik blij dat ik zowel Netflix, Videoland, Amazon Prime Video, Disney+ en Ziggo Movies & Series XL heb. Ik heb niks te klagen. 80% van mijn kijktijd is via streamingsdiensten de rest is voor oldskool TV.

 49. Nurses-fan!!!

  Ook in Amerika was de televisieserie “Nurses” een hit:

  https://www.youtube.com/watch?v=ICV_0PKLdI0

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.