Jort slaat terug naar haters tijdens intro racismeshow

Jort Kelder slaat terug naar zijn haters. In de intro van het veelbesproken maar weinig bekeken racismedebat haalde hij zondagavond flink uit naar racisme-activisten. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jort lag onder vuur van activisten, omdat een witte presentator geen racismedebat zou mogen leiden. “Toen de AvroTros en de publieke omroep mij vroegen een Stelling van Nederland te presenteren over de stelling racisme, heb ik uiteraard meteen nederig ja geknikt.”

Op dat moment had Jort nog geen idee over de ophef die hem te wachten stond. “Wat ik niet kon bevroeden is dat dit programma en vooral mijn persoon het lijdend voorwerp zou worden van een boycot. Voordat er iets over de inhoud of gasten bekend was, besloten activisten dat een witte presentator op deze plek ongepast is.”

Die activisten riepen hun achterban op om niet te komen. “In een brief noemen ze witheid een vorm van psychose. En dan ben ik, polderdandy en überkakker, ook nog eens het vleesgeworden witte privilege.”

Jort herkent zich daar niet in. “Gelukkig kan ik de dames en heren en boeroepers geruststellen: de publieke omroep is er voor iedereen. Voor links en rechts, jong en oud, stad en platteland, zwart en wit en alles wat daar tussen zit. Ik, beste mensen, ben van niemand. Ik ben van geen geloof, geen gezindte, geen partij.”

Uiteindelijk is hij ook maar een gewoon iemand, aldus Jort. “Ik doe een beetje bekakt, dan kun je wat meer salaris vragen, maar ik ben gewoon de zoon van een zeeman. Hij werkte hier aan de overkant. En ik ben de nazaat van een familie van mensen die vluchtten naar deze vrijzinnige streken. Maar goed, het gaat vanavond niet over mij. Ik ben gewoon de debatleider van dienst.”

Het gaat over een kwalijke zaak, namelijk over racisme. Het debat erover wordt volop gevoerd en ook hier op onze nationale zender. Het is onze intentie om dat in alle openheid te doen. Niet over elkaar, maar met elkaar.”

Lees ook: NPO 1-kijker zapt massaal weg bij racismedebat (vandaag)

Foto: AvroTros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen