Jort slaat terug naar haters tijdens intro racismeshow

Geplaatst op ma 13 jul 2020 om 8:05

Jort Kelder slaat terug naar zijn haters. In de intro van het veelbesproken maar weinig bekeken racismedebat haalde hij zondagavond flink uit naar racisme-activisten. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jort lag onder vuur van activisten, omdat een witte presentator geen racismedebat zou mogen leiden. “Toen de AvroTros en de publieke omroep mij vroegen een Stelling van Nederland te presenteren over de stelling racisme, heb ik uiteraard meteen nederig ja geknikt.”

Op dat moment had Jort nog geen idee over de ophef die hem te wachten stond. “Wat ik niet kon bevroeden is dat dit programma en vooral mijn persoon het lijdend voorwerp zou worden van een boycot. Voordat er iets over de inhoud of gasten bekend was, besloten activisten dat een witte presentator op deze plek ongepast is.”

Die activisten riepen hun achterban op om niet te komen. “In een brief noemen ze witheid een vorm van psychose. En dan ben ik, polderdandy en überkakker, ook nog eens het vleesgeworden witte privilege.”

Jort herkent zich daar niet in. “Gelukkig kan ik de dames en heren en boeroepers geruststellen: de publieke omroep is er voor iedereen. Voor links en rechts, jong en oud, stad en platteland, zwart en wit en alles wat daar tussen zit. Ik, beste mensen, ben van niemand. Ik ben van geen geloof, geen gezindte, geen partij.”

Uiteindelijk is hij ook maar een gewoon iemand, aldus Jort. “Ik doe een beetje bekakt, dan kun je wat meer salaris vragen, maar ik ben gewoon de zoon van een zeeman. Hij werkte hier aan de overkant. En ik ben de nazaat van een familie van mensen die vluchtten naar deze vrijzinnige streken. Maar goed, het gaat vanavond niet over mij. Ik ben gewoon de debatleider van dienst.”

Het gaat over een kwalijke zaak, namelijk over racisme. Het debat erover wordt volop gevoerd en ook hier op onze nationale zender. Het is onze intentie om dat in alle openheid te doen. Niet over elkaar, maar met elkaar.”

Lees ook: NPO 1-kijker zapt massaal weg bij racismedebat (vandaag)

Foto: AvroTros
61 Reacties op “Jort slaat terug naar haters tijdens intro racismeshow”


 1. Remi

  Twee minuten gekeken.
  Vol walging weggezapt.

 2. Wolter

  Jort Kelder bij Jinek: ‘Ik denk dat het Midden-Oosten moet affikken’
  ——
  Jinek vond het prachtig maar de Jort Kelder haters niet.

 3. Suckerpunch

  Niet gekeken, geen interesse, donder allemaal maar op ik doe niet mee met het grote geheel!

  One man army!

 4. Suckerpunch

  Niet gekeken, geen interesse, donder allemaal maar op ik doe niet mee met het grote geheel!!

  One man army!

 5. Mike

  Tis te gek voor woorden dat je toch nog uitleg geeft aan die criminelen…

 6. Keet

  Ik heb welgeteld 1 minuut gezien en toen was er een man van kleur aan het woord over iets met witte vrouwen in een vinex wijk en iets dat ze uit waren op hun
  zwarte l ul, nou niveau was meteen duidelijk en weer afgehaakt.

 7. Geox

  Ik heb natuurlijk niet gekeken en 98% van de bevolking met mij, dus ik kan er weinig over zeggen.

 8. Captain Caveman

  Ok, duidelijk! Pas als we ALLES pikken van de zwarten en ALLLES doen wat ze vragen. Niet dus! Zitten we binnen 10 jaar weer op het niveau rwanda/congo! Liever niet! Simpele Amateurisme spat ervan af. Komen niet verder dan een dreigende en grote bek. Sommigen zitten al 40 jaar in de bijstand!! Te klagen over Blanken en witmanken. Effe wat minder zout en VE-Tsjin door dat vreten gooien, scheelt weer talloze bezoeken aan de huisarts met diabetes en bloeddrukklachten!

 9. Klaas Flink

  Ik heb wel gekeken en Jort Kelder gaf iedereen ruim het woord om zijn/haar zegje te doen. Of het helpt? Nee. Natuurlijk niet. Die teergevoeligheid rond dit onderwerp is ver weg van de realiteit. Rappers die klagen over racisme en in hun raps niets anders doen dan beledigen.

 10. Koe Man

  Het valt me altijd op dat in alle landen waar mensen van kleur aan de macht zijn het een enorme puinhoop is. Dat zegt toch genoeg?

 11. Rivka Jansen

  Walgelijk programma, een knieval voor een kleine groep zwarte parasieten en subsidieslurpers…..de gewone ” zwarte” man/vrouw waarvan ik er genoeg ( collegae in de verpleging)ken herkent zich totaal niet in dit elitaire geneuzel. Indien men Nederland zo racistisch vindt ga dan terug naar Ghana, Nigeria of Suriname ; alsof dat paradijselijke landen zijn. Laat onverlet dat Jort Kelder het uitstekend gepresenteerd heeft en zich terecht niks aangetrokken heeft van de links marxistische zeurende stoottroepen!

 12. Annoniemus

  Het was geen racisme debat het was een huisfeestje voor NIET Nederlanders , meer kan ik er niet van maken !

 13. Arie B

  Gekeken. Ben zelf wit. Pluspunten : Jort, de meeste normale mensen.

  Minpunten : Te veel mensen of te kort. Het moest wel erg snel snel en sommige kwamen amper of niet aan het woord of konden niet alles zeggen wat ze hadden gewild.
  De mensen uit de politiek, waren bezig met hun programma en kiezers.
  Een paar witte mensen. Een gozer met een ‘zuiplap’ shirt en vooral die vrouw over het K woord keek ik naar met plaatsvervangende schaamte.

 14. Suckerpunch

  Haha Koe man, Barack Obama vergeten? Dat was echt wel een goeie president voor de US hoor, of je het nou wel of niet met hem eens was ‘t was iniedergeval een stuk beter als Trump; die schreeuwt alleen maar en stookt wereldleiders tegen elkaar op; en die zijn gelukkig professioneel genoeg om het allemaal met een korrel zout te nemen. In tegen stelling tot jou; dombo!

 15. Sem

  Suckerpunch, noem eens één land dat politiek en economisch succesvol is en waar een meerderheid van de bevolking zwart is.
  Want dat bedoelde Koe Man natuurlijk, dat begreep je niet.

 16. Suckerpunch

  Saudi Arabië

 17. Sem

  De zwarte bevolking is semi-slaaf in Saudi Arabië. En op politiek gebied heerst een piepkleine elite, de rest heeft niets te zeggen. Antwoord afgekeurd

 18. Suckerpunch

  Nou sem ik ben blijf dat jij dat allemaal bepaald, je reactie kwam wel laat. Je moest zeker eerst even googlen hé? Of niet? Geef maar toe hoor; t geeft allemaal niet, dit is m edia courant en niet ikmoetmijzelfbewijzenomdatikvroegernietverderkwamdanvmbokader.n l

 19. Sem

  Noem dan eens een succesvol en stabiel zwart land, Suckerpunch?

 20. Sem

  *krekels hoort*

 21. Suckerpunch

  Nee ik ga echt niet doen wat jij zegt, flikker maar op. Ik ben je hondje niet, ook niet je werknemer en ook niet je b itch. Optyfen man, wie denk je wel niet dat je bent om mij zo te commanderen, idioot!

  Google het maar, met je lelijke aangezicht! En als de resultaten je niet bevallen pas je toch lekker de wikipedia pagina aan naar jou smaak. Zo een ben je er wel. Zo’n monk die gaat zeiken dat je niet moet zeuren als je niet gestemd hebt.

 22. Sem

  Wat een kleuterreactie.
  Alles wat je hoeft te doen is de naam van één land intypen…

 23. Frank Drebin

  Als dit racismegeleuter, voortduurt tot aan 2e kamerverkiezingen, dan komen mensen die nu nog niet ervoor uit willen komen op de PVV of FVD te gaan stemmen, uit hun holen.
  Nederland is ook klaar met de NPO, en deze partijen gaan daar wat aan doen.
  MINDER,MINDER,MINDER….NPO

 24. Sem

  *nog meer krekels hoort*

 25. Sem

  Nou Suckerpunch, het is nu wel duidelijk dat jij ook tot de categorie mensen behoort die een grote bek heeft, maar geen inhoud. Jammer.

  Next

 26. Jaap

  @Keet

  Een “man van kleur”? Had jij een 1 voor Nederlands of zo?

 27. Suckerpunch

  Sem, ik was in de eerste plaats niet eens met jou in discussie maar jou arrogante persoonlijkheid vondt het nodig om zich ongewild in de discussie te mengen.

  Mensen zoals jou heb ik al vaak genoeg gezien: veroorzaken vechtpartijen in kroegen omdat ze hun “mening” overal maar opdringen en het dan vervolgens niet snappen dat ze dan de kroeg uitgezet worden. Of geen vrienden hebben, of werkeloos zijn, of single en kinderloos.

  Dat laatste is wel een goed punt overigens want dat is de natuur die zichzelf corrigeert; een zwakzinnige bloedlijn is namelijk gedoemd te mislukken!

 28. Hopsakees

  Ik wordt knettergek van al dat geleuter over white privilge en weet ik veel. Ik ben zelf blank (tevens wit) en noem iemand die oorspronkelijk uit Afrika komt een neger.
  Het zal me allemaal aan mijn reet roesten wat de Akwasi’s en Sylvana Simonsen en hun blanke companen allemaal roepen.
  Niet dat het me niet stoort, maar ik doe er voor de rest niks mee.
  Wat niet wegneemt dat ik al jaren vind dat Zwarte Piet niet nodig is als het mensen blijkt te kwetsen. Ook zag ik al jaren geleden dat zwarten in Amerika een mindere klasse zijn en dat daar verandering in moet komen.
  Maar de waanzin van de beelden omhalen, de excuses en het collectieve schuldgevoel aanpraten? Flikker toch op.
  Mijn verzet is om zo min mogelijk belasting te betalen zodat er minder van mijn geld in de subsidie pot kan om al die mafkezen ook nog te ondersteunen.

  O ja, en die kutboeren met die kuttractoren moet ook allemaal optyfen.

 29. Fox Mulder

  Was een verkapte sollicitatie. Zou Shula gekeken hebben? Vast wel.

 30. Logicus

  @Hopsakees
  Het is geen criterium als slechts sommigen om de verkeerde redenen zich gekwetst voelen door Zwarte Piet, dan maar alleen voor blanke Pieten te kiezen. Dan moet ook de Winti in Suriname verboden worden. Die maken zelfs hun hele lichaam wit.

 31. Taalkundige

  @Keet
  Kelder noemde zichzelf wit.
  Die kun je dan automatisch niet meer serieus nemen. (deed ik toch al niet)
  Spoken en clowns zijn wit.
  Gekleurdere mensen ‘mensen van kleur’ noemen, is ook dom. Dit suggereert dat blanken geen kleur hebben.

 32. Jaap

  Taalkundige, dat hele “van kleur” is zo krom als een banaan. Het is komen overwaaien uit de VS en volgzamen als Gijs Rademaker nemen het klakkeloos over, zonder zich af te vragen waarom en of het wel correct Nederlands is. Als hij “van kleur” zegt, dan moet hij wel consequent zijn: “Goedenavond, mijn naam is Gijs Rademaker en ik ben van rood haar.”

 33. G.ossip

  De oproep om massaal het debat niet te kijken is flink gehoor aan gegeven,niet om Jort maar om dat domme racistische in stand gehouden gezwets.

 34. Makoeba

  Het debat had met deskundigen en politici met diverse afkomsten gevoerd moeten worden.
  Trump en Hilter zijn het levende bewijs dat witte staatshoofden niet per definitie beter zijn dan zwarte staatshoofden. Bovendien zitten vaak westerse neokoloniale krachten achter de zwarte staatshoofden die hun bevolking in armoede dompelen en zichzelf verrijken. Uiteraard zouden deze zwarte staatshoofden beter moeten weten.

 35. Slachtofferrrol

  @Makoeba

  Vreemd hoor dat geen enkel south of Sahara-land erin slaagt een stabiele, welvarende en rechtvaardige maatschappij op te bouwen.
  Maar dat ligt dus ook aan de blanken begrijp ik.

  Een mooie case-study is het Caraïbisch eiland Hispanjola, dat gedeeld wordt door twee landen, een zwart en een blank land.

 36. Taalkundige

  @Makoeba
  Hitler was niet wit. Hij had net als Afrikanen zwart haar en was in de zomer net zo bruin als veel Afrikanen en bruiner dan Hamilton.
  Trump is roze in de winter en bruin in de zomer. Wit en zwart zijn geen (huids)kleuren en geen rassen.

 37. JasperV

  Er was geen touw aan vast te knopen, iedereen riep maar wat, politici (o.a. Denk) maakten reclame voor hun partij en er was geen sprake van “verbinding”.

 38. Ron

  Helemaal niets van gezien. En zo te zien meer mensen niet.

 39. Joop de viroloog

  Troost je Jort,

  niemand van de zwarte gemeenschap en/of blm wilden naar VI gaan en dus kwam de advocaat en die vreselijke ex-marokkaan daar zitten.

  Om daarna allerlei kritiek te leveren. BLm is gewoon een linkse marxistische organisatie die een (ten onrechte) overleden crimineel op een voetstuk plaatst als symbool.
  Je zou denken dat ze zich graag associëren met criminelen en dat toejuichen. Dat is ook zo, zie de punderingen.

 40. arie

  Het is maar een klein groepje van links radicale activisten, die Jort Kelder niet zij n programma over rascisme wilden laten presenteren.

  Dát zijn nu precies de foute mensen, vaak autochtone uitkeringstrekkers, die het verd.mmen om zich aan Nederland aan te passen en alleen de lusten willen en nooit de lasten, die we er uit moeten werken. Laten we die koekenbakkers geen podium meer geven, alhoewel de NPO dit maar niet kan laten
  Die horen gewoon niet in dit land.
  Jort Kelder deed het overigens prima.
  Maar nu wel genoeg gehoord over slavernij, racisme, discriminatie. Ophouden nu!

 41. Fikkie

  Jort heeft helemaal gelijk. Denk dat Nederland ondertussen wel klaar is met dit alles. Moeten we allemaal gebrainwashed worden? Dat zal dus niet gebeuren. Genoeg is genoeg. Ze blijven er op TV en radio net zolang over door zeiken dat je vanzelf de knop richting UIT draait. We weten het nu wel, nu weer gewoon verder en als er iets voordoet wat duidt op discriminatie, gewoon aangifte doen. Nog beter ondersteund met een filmpje.

 42. Fikkie

  Die afgrijselijke zichzelf benoemde advocaat moet helemaal niets zeggen en Azarkan al helemaal niet. Beiden gooien dagelijks olie op het vuur.

 43. Fikkie

  650.000 kijkers, slechts. Geen kijkcijfer succes dus. Meeste kijkers hadden nog steeds hun grijze wollen sokken aan, hadden nog steeds vieze lange haren, een soort schooiers type zeg maar en daar moeten we de wereld mee redden. Kom op, wees redelijk en eerlijk. Dat er racisme en discriminatie is, is wel duidelijk. Maar die zich zo gediscrimineerd voelen discrimineren zelf ook, en ze hebben het zelf niet eens in de gaten.

 44. Mike

  Suckerpunch… begin eerst eens een bijlesje Nederlands te volgen. De integratie is bij jou helaas nog niet gelukt, lijkt het…

 45. B

  Ach , handjevol hatertjes die in gegoede wijken wonen en hun kinderen op witte scholen doen en roeptoeteren als verdien model hebben. Blank zijn is een psychose , ga even nadenken wat ik hier van weer moet denken . Word niet positief vrees ik.

 46. Teuntje

  Praten om te praten en het lost niets op…

 47. Captain Caveman

  Dé grote tv happening voor links: 650.000 met pijn en moeite. Pawn Stars trekt meer kijkers. VI : 1,7 miljoen kijkers. Weten we nu ook naar welke kant de bal rolt!
  Deuglinksers, sorry dat we géén interesse in dit gel@l hebben.

 48. ca

  Niet gekeken, en blijkbaar waren er velen met mij. Het niveau wat hier beschreven wordt, was precies wat ik verwachtte. Niets dus.

 49. G.ossip

  Gelukkig woon ik ergens waar BLM,kopschoppers,overvallen op oudjes,KOZP,niet voorkomt en wil dat ook zo houden,hou dat zooitje maar in de randstad.

 50. Pegode

  @ Suckerpunch
  ma 13 jul 2020 om 9:35
  Haha. U bent zeker een Ervaringsdeskundige met een 5 voor nederlandse taal.
  Mensen zoals ‘jou’ dat moet jij zijn.
  Hoe vaak bent u al de kroeg uitgetrapt?

 51. All lives matter

  Die hele racismeshow is lachwekkend.

  Bedrijven die bepaalde mensen liever niet in dienst nemen kan ook met een reden zijn. Onderzoek dat in plaats van kliklijnen in te zetten en andere nsb middelen.

  Black lives matter is erg druk met het zaaien van haat en verdeeldheid. Dat krijg ze als een boemerang terug.

  Ik ben het eens om zaken bespreekbaar te maken maar zwicht niet voor chantage, verklikkers en andere engerds die in alles racisme willen zien zoals Sylvana Simons en haar medestanders.

 52. LLRV

  Na 10 minuten uitgezet. Ik heb het geprobeerd maar ben gestopt toen de voormalige Braboneger, die bekend werd als Braboneger en Braboneger als handelsmerk etaleerde maar nu absoluut geen Braboneger meer wil heten want Braboneger kan echt niet meer, Braboneger is denigrerend ja Braboneger is racisme. Want als Braboneger zou iemand die “woke” is kunnen oproepen om de Braboneger te cancellen. Hij wond zich op omdat een blanke vrouw een woord gebruikte dat ze niet mocht gebruiken. Het “die mensen” verhaal van mevr. Harlequin tijdens het racisme tribunaal van VI.

  BTW, als er 100 of meer mensen op 1 tot 1,20m afstand in een studio mogen – vrijwel zeker omdat het om racisme ging, #deDam – dan kunnen alle live programma’s op tv toch ook weer met publiek? Of moet ik dat niet zo zien? En ik bedoel niet BN’ers, want Op1 nodigt nu 30 BN’ers uit om hun producten te slijten en zet ze vervolgens op de 2e en 3e rij zodat het “publiek” lijkt. Beau liet BN’ers zelfs als publiek voor andere BN’ers klappen en juichen.

 53. Shula 4e Rijksman

  Wat was de TROS leuk toen ze nog Love Letters, Bananasplit, de Showbizzquiz, Te Land, ter Zee en in de Lucht en Spel zonder Grenzen uitzonden. Daar is niets meer van over onder de zenderleiding van mevrouw Shula Vierde Rijksman.

  Gelukkig is er SBS.

 54. Mart

  Waarom doet deze man toch altijd of hij uit een ‘goede familie’ komt. Gewoon een kind uit een rijtjeshuis (niets mis mee hoor) die zichzelf bekakt heeft leren praten. Nu wil hij niets meer van dat eenvoudige verleden weten lijkt het wel. (daar is wel wat mis mee)

 55. wouter

  tenenkrommend slecht mede door jort en ik heb het over zn kwaliteiten als debatleider. niet of hij zwart of blank is. Waren lossen meningen waar het debat nauwelijks los kwam.

 56. Analyticus

  @LLRV
  Die Braboneger is geen neger meer, omdat hij nu veel meer verdient met het racistische zwart-witdenken. In de tijd dat hij met intelligente, vrolijke, lieve Zwarte Piet geen probleem had, is hij ooit voor ZP uitgemaakt. Dat was achteraf de enige in zijn ogen racistische opmerking die hij heeft meegemaakt. Dat is geen racisme Brabo. Ik kan mij wel voorstellen dat toen Zwarte Piet eerder beledigd was. En terecht.

 57. Waarom worden mijn berichten tegengehouden?

  Als het op de NPO is weet je zeker dat het niet objectief is. Vol antiblank en antiwesters.

 58. Akwazie

  Waarom waren er zoveel witte aan het woord? Dat mag niet. Zwarte mogen klagen en witten houden hun racistische bek.

 59. anoniem

  Ondanks enkele positieve reacties in de media vond ik het debat o.l.v. meneer Kelder een aanfluiting. En wens niet door hem beschuldigd te worden extreem links te zijn als ik de keuze voor hem als debatleider uiterst dubieus vind, vanwege extremistisch rechtse opvattingen die hij erop nahoudt. Hij kon het zelfs niet laten enkele discriminerende grapjes te maken. Uiteindelijk was ik het geschreeuw over en weer zat en heb ergens halverwege de NPO app op mijn mobieltje uitgezet.

 60. Frank Drebin

  NPO blijft programma’s rond racisme maken, themadag was startschot
  De themadag met programma’s over racisme van zondag diende voor de NPO als startschot voor meer verandering in het aanbod op de publieke kanalen. Dat laat bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de publieke omroep in een verklaring weten.

  AD_Showredactie 13-07-20, 17:38

  Mevr. Rijxman kan beter uit haar RANDSTADBUBBLE treden, voordat er strak geen hond meer kijkt.
  De NPO is er inderdaad voor iedereen, en niet alleen voor bubbleboys and girls

 61. aammehoela

  Uiteraard niet gekeken. Het was mooi weer dus lekker buiten gezeten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.