Humberto Tan: ‘Wat Jeroen Pauw wel kan, kan ik niet’

Als zwarte man kon Humberto Tan bij RTL Late Night sommige onderwerpen niet op dezelfde manier behandelen als bijvoorbeeld Jeroen Pauw dat kon. Dat vertelt hij in gesprek met Trouw. Humberto doelt op de pietdiscussie. “Mensen die zich uitspreken, krijgen meteen een label. Ik heb zelf ook de ballen niet gehad. Bij RTL Late Night heb ik eens tegen de redactie gezegd: wij kunnen het Zwarte Pieten-debat niet voeren zoals Jeroen Pauw dat kan. Omdat ik er zit.”

De presentator voelde zich beperkt bij dit soort onderwerpen. “Eén keer heb ik in de uitzending gezegd dat ik voorstander van de roetveegpiet was. Die uitspraak heeft ervoor gezorgd dat ik twee jaar lang elke dag door een beveiliger van de garage naar de studio moest worden begeleid.”

In bedreigingen heeft Humbert helemaal geen zin. “Natuurlijk is er schroom. Je moet maar eens een dagje de reacties op mijn Twitteraccount lezen.”

Nu voelt Humberto minder schroom: hij is de voorzitter van een nieuwe commissie die racisme en discriminatie in het voetbal moet bestrijden. En dat is volgens hem hard nodig.

Hij sprak er gisteren ook over in de talkshow Op1. De presentatrice van dienst verbaasde zich over de nuchtere opstelling van Humberto. “Ja, het is bizar, maar het is een feit. Als je het gewend bent, praat je erover alsof je het gewend bent. Je moet verder gaan dan alleen de persoonlijke ervaringen“, antwoordde hij.

Ik probeer samen met de commissie, deze mensen en de KNVB te bekijken wat we kunnen doen. We gaan racisme en discriminatie niet oplossen, maar we kunnen wel proberen om maatregelen te treffen en de pijn te verzachten.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen