Humberto Tan: ‘Wat Jeroen Pauw wel kan, kan ik niet’

Geplaatst op wo 08 jul 2020 om 11:00

Als zwarte man kon Humberto Tan bij RTL Late Night sommige onderwerpen niet op dezelfde manier behandelen als bijvoorbeeld Jeroen Pauw dat kon. Dat vertelt hij in gesprek met Trouw. Humberto doelt op de pietdiscussie. “Mensen die zich uitspreken, krijgen meteen een label. Ik heb zelf ook de ballen niet gehad. Bij RTL Late Night heb ik eens tegen de redactie gezegd: wij kunnen het Zwarte Pieten-debat niet voeren zoals Jeroen Pauw dat kan. Omdat ik er zit.”

De presentator voelde zich beperkt bij dit soort onderwerpen. “Eén keer heb ik in de uitzending gezegd dat ik voorstander van de roetveegpiet was. Die uitspraak heeft ervoor gezorgd dat ik twee jaar lang elke dag door een beveiliger van de garage naar de studio moest worden begeleid.”

In bedreigingen heeft Humbert helemaal geen zin. “Natuurlijk is er schroom. Je moet maar eens een dagje de reacties op mijn Twitteraccount lezen.”

Nu voelt Humberto minder schroom: hij is de voorzitter van een nieuwe commissie die racisme en discriminatie in het voetbal moet bestrijden. En dat is volgens hem hard nodig.

Hij sprak er gisteren ook over in de talkshow Op1. De presentatrice van dienst verbaasde zich over de nuchtere opstelling van Humberto. “Ja, het is bizar, maar het is een feit. Als je het gewend bent, praat je erover alsof je het gewend bent. Je moet verder gaan dan alleen de persoonlijke ervaringen“, antwoordde hij.

Ik probeer samen met de commissie, deze mensen en de KNVB te bekijken wat we kunnen doen. We gaan racisme en discriminatie niet oplossen, maar we kunnen wel proberen om maatregelen te treffen en de pijn te verzachten.

Foto: RTL
56 Reacties op “Humberto Tan: ‘Wat Jeroen Pauw wel kan, kan ik niet’”


 1. Casper

  Heeft Tan gelijk in.

  Je merkt het al aan hoe op MC de anders gekleurde Op1 presentatoren hier met de grond gelijk worden gemaakt.

 2. Woordkunstenaar Sjors van Kempen

  Racisme is het kwaad van de samenleving, goed dat Humberto zich ermee bemoeit.

 3. Curryworst

  Deze commissie is alleen maar opgetuigd om een stel zwa rte hu ilstruiken te behagen.
  Hij en Gullit zullen er zelf financieel beter van worden, ze hebben hun mediamomentjes en over een paar jaar wordt de toko weer gesloten zonder er ruchtbaarheid aan te geven.
  Tenslotte is de KNVB zelf ëën groot roombl ank bolwerk.
  Tanneman en Gullit zijn geselecteerd vanwege hun hui dskleur. Dat ze zich hiervoor lenen.

 4. mcp

  Misschien wel, misschien niet. Feit is dat Pauw betere vakman is. En Ischa Meijer was weer beter dan Pauw. Enz.

 5. Henk

  Ben het er niet mee eens. Heb Tan altijd een prettige verschijning gevonden. En hij heeft zakelijk gezien ook successen gehad. Hij kan allerlei onderwerpen bespreekbaar maken. Welke presentator zou positieve discriminatie kritisch kunnen behandelen? Niemand durft dat aan.

 6. Bertus V.

  Als je hierop racistisch reageert ben je misschien ook wel gewoon een racist.

 7. Theo

  Racisme en discriminatie zijn twee verschillende dingen.
  Met Zwarte Piet hebben die zaken weinig te maken.
  Ga dát maar eens proberen uit te leggen aan Sylvana.
  Lukt je niet.

 8. Chris

  Eigenlijk wilde ik schrijven Humberto trek je niet aan wat ze schrijven/zeggen maar ja dan lees je een reactie als die van iemand die zich Curryworst noemt en dan weet je hoeveel vreselijke mensen er bestaan. Hoe durf je. Met name waar baseer je je supporiteit op?

 9. Jaap

  Racisme en discriminatie is overal, bij blanken, gekleurde en zwarte mensen, tegen homo’s, tegen Joden enz enz, dat kan je niet uitbannen, ook Tan niet, helaas, is er altijd geweest en zal er altijd blijven. Het zit in de mens. Culturen botsen, iedereen wil zijn gelijk.

 10. Saskia

  Humberto Tan, prototype negerrr: hangt zijn pen= overal in, moet dit gaan doen? Niet echt geloofwaardig.

 11. Ria

  Onzin die commissie, moet gewoon meedoen .kinderen plagen en volwassenen discrimineren .zo heet dat later .gewoon meedoen .laten zien wat je waard ben

 12. Wilfred Degens

  Humbert, jammer dat jij nog niet in staat blijkt te zijn jezelf volkomen onverschillig op te stellen naar wat verbale imbeciele rioolratten van jou vinden. Hun bedreigingen stellen in praktijk niets voor. Vertrouw in je wie je bent volgens je fans en vooral je eigenwaarde. Ik, en velen met mij, heb nooit begrepen waarom jouw late night moest stoppen. Je bent gewoon een aardige en goeie gozer naar iedereen geweest behalve voor jezelf. En ik ben natuurlijk een softy omdat ik je oké vond, met name voor die destructieve rioolratten met altijd hun grote bek.

 13. Allstar's Snorkel Band

  Vroeger zat ik altijd naar mensen te kijken op tv. Dankzij het anti-racisme gehamer van verschillende actiegroepen en de overaandacht van de media realiseer ik me nu elke keer dat ik naar iemand met een lichte of donkere huidskleur zitten kijken. Eerst geen erg in, het boeide me niet, iedereen was gelijk, maar sinds de laatste 15 jaar of zo beoordeel ik het dus daar op. En bedankt.

 14. Henk

  Notoir vreemdganger Tanneman heeft zichzelf natuurlijk voor altijd ongeloofwaardig en onbetrouwbaar gemaakt.

 15. Henry

  Hij zal er financieel wel beter van worden

 16. Marianne

  Zeg `ns Aaa zou nu ook niet meer kunnen. Gewone mensen werden afgeschilderd als domme mensen die klunzig zijn en raar schreeuwen. De huisarts was natuurlijk een vrouw en de student een aantrekkelijke donkere jongen.

 17. Matthijs Zelf.

  Nee dat kan Tan niet!!

 18. Kuis

  Tja Humberto, dubbele standaarden heb je niet voor het uitkiezen.

  Deze linkse NOS/NPO/RTL media meet zelf ook continue met twee maten. Dus dan moeten ze niet zeuren als ze daar dan zelf een keer last van krijgen. Wie de bal kaatst…?

  Laat ze eens beginnen met transparant zijn en niet alleen doen ALSOF je journalist bent. Begin eens met horen en wederhoren. En niet alleen de makkelijke/”luchtige” onderwerpen steeds belichten.

  Zeg gewoon eerlijk dat je links of rechts stemt, DENKT en dus spreekt en schrijft.

 19. IngridHenk

  Voor MC gaat alleen om het genereren van klikken. Omdat MC heel goed weet dat antiracistische onderwerpen als een rode doek voor haar leeghoofdige doelgroep werkt, zal dit artikel met zo een kop heel veel reacties uitlokken.

 20. Midi

  Ach, het kan verkeren Humberto. Nu zitten de witmenschen in het verdomhoekje …

 21. Teuntje

  De vreemdganger n…buiten de deur dat kan ie en verder kan ie niks de kwal

 22. X

  Ik heb ook nooit stilgestaan bij zwart blank turks marokkaans of wat dan ook. Door dit gedoe word je je daarvan pas bewust van. Is dat de bedoeling? Dacht het niet.

 23. Bart

  Bedankt Sonja Barend! Jij bent lekker met pensioen en wij zitten nog jaren met Humberto opgescheept.

 24. Dirk

  Ook als Giovanca blank was geweest, had ik gezegd dat ze het gewoon waardeloos doet bij Op1.

  Tan is wel een vakman en van wat hij vertelde in het programma kreeg ik kippenvel. Wat lopen er toch een boel idioten rond in dit land.

 25. Snorremans

  Tja, eerst heel hard roepen dat je niks tegen Zwarte Piet hebt, om vervolgens ineens voor een reetveegpiet te zijn en achter de schermen samen met Tante Linda bij de RTL-top te pleiten voor afschaffing van Zwarte Piet. Nogal logisch dat mensen boos worden als je zo huichelt.

 26. Storm

  @Chris, Het slimste is om de reacties van Curryworst over te slaan. Is alleen maar haat en slachtоfferrol. Al is het ook wel een tikkeltje grappig om iemand die dag in, dag uit in de slachtоfferrol zit, zo te zien ageren tegen de slachtоfferrol.

 27. Anti-racist

  De bruin getinte Tan vind ik hypocriet en racistisch. Hij is tegen de anti-racistische Zwarte Piet en wil dat alleen blanken veegpiet spelen.
  Anderhalf jaar geleden geeft hij zelfs nog meegedaan aan een absoluut niet grappige blackfacesketch.

 28. Einde van NL

  Humberto is het zwarte/gekleurde slaafje van blanke Soros en laat zich voor wat zilverlingen van achteren aanduwen. Alles karakter-, waardeloos en 13 in een dozijn volk.

 29. Kim Wieft

  Volwassen mannen en vrouwen die helemaal ontdaan zijn van Zwarte Piet of er zelfs pijn bij voelen zijn rijp voor een psychiater. Of ze moeten toegeven dat het hen te doen is om aandacht of macht.

 30. Pim

  Wat een onzin..

 31. Jannie Venijnig

  Tan kan alleen maar teren op andermans geld en dansen kan hij ook nog, verder nutteloos en vreemdganger. We zijn klaar met tan.

 32. ZeerNetteHeer

  Late night-presentator Humberto Tan
  Bakt er op seksgebied helemaal niks van
  Want toen een keer Dionne Stax
  Speelde met zijn zwarte vleessax
  Kromp het gevalletje ineen
  Werd nog kleiner dan een teen
  Voor haar gerief liep Dionne weg
  En is Humberto alleen, wat een pech.

 33. Ach, Bаrtje toch...

  @Bart: Het laatste bericht over Akwasi (eigenlijk over iemand die iets zegt over Akwasi: Gerard Joling vindt dat Akwasi ‘veel te ver gaat’) is van 4 dagen geleden. Het laatste bericht dat écht over Akwasi gaat is van vrijdag, dus 5 dagen geleden. Tot zover je bewering dat er hier dagelijks minstens 4 anti-Akwasiberichten zijn.

 34. Annoniemus

  Jack Spijkerman zei het al even geleden Humberto Tan is zwart en ook nog dom , en de bevestiging van Tan hier geeft Jack gelijk !

 35. Momo

  Ja, hij zou in zo’n debat het ook niet willen hebben over winkeleigenaren die bedreigd worden door dat KOZP-tuig. Daar is hij gewoon niet objectief genoeg voor.

 36. Daantje

  Als Tan valken had gehad was hij op de uitnodiging van VI ingegaan. Maar nee, hij wilde niet aanschuiven om te discussiëren.

 37. Anti-racist

  @Bart Je schrijft ‘niet-wit’. Dat is voor veel gekleurderen racistische taal. Het doet denken aan nitwit, betekenis: niet-weter dus dombo.
  Bovendien is onterecht de basis van jouw denken ‘wit’ lees: autochtoon of blanke gekleurde.

 38. Noah Kraan

  Helaas licht dat niet aan zijn huidskleur maar aan zijn kwaliteiten of beter gezegd gebrek aan kwaliteit

 39. Ger

  Rascisme is verderfelijk je vrouw besodemieteren is net zo misschien nog wel verderfijleker

 40. Julske

  Humberto ,daar geef ik jou gelijk in. Maar jamner dat je van je hart, een moordkuil maakt.

 41. Sjaak trekhaak

  Wát een Calimero zeg, die Tan. Draai de wereld eens om: een blanke die in Suriname een extreem maatschappelijk gehecht volksfeest wil aanpassen. Wat denk je? Dat blijft daar niet bij woorden hoor. Die hangen je op. En bovendien, er is nog nooit een presentator vanwege woorden in elkaar geslagen… In Nederland.

 42. Denk

  De racistische opmerkingen bij het voetbal zijn vooral bedoeld om de tegenstander zwakker te maken, helaas. Ze zijn dus gericht tegen de donkere speler(s) van de andere ploeg.

 43. Lariekoek

  @Sjaak trekhaak
  Er is nog nooit een presentator vanwege woorden in elkaar geslagen? Je bent blank en ook dom! Je bent zeker vergeten dat de Hell’s Angels bij Barend & van Dorp langs gingen en een paar tikken uitdeelden, omdat ze iets over de Hell’s Angels hadden gezegd. Theo van Gogh is zelfs vermoord, vanwege een paar woorden! Jouw mening over Tan laat vermoeden, dat je gewoon een racist bent!

 44. Geronimo

  Wel een zwaktebod eigenlijk. Als je het beestje bij het naampje noemt omtrent dit belachelijke intitiatief van de KNJB ben je meteen een racist. Dat is links tegenwoordig: meteen schelden als je dingen anders ziet. In zo’n commentaar van Curryworst (een lekker Duits gerechtje trouwens) zie ik eerder veel cynisme en eigenlijk ook wel realiteitszin. Voor de linksmensjes met een zwakke maag is dat teveel kennelijk (nomen est omen). Misschien wel te confronterend zoals Curryworst hier eigenlijk een groot menselijk gebrek blootlegt: ijdelheid verhuld als deugdzaamheid.

 45. Connie

  Voor de zielige blaffende rasisten hierboven die t over huidskleur hebben: black is the color, black is beautiful. Zwarte mensen zijn zwart en trots. Geen zon nodig en niet bleek als een varken. Ziekelijk volk.

 46. Gerda

  Allemaal speculaties en vooroordelen. Tot de dag van vandaag is het niet bewezen dat umberto vreemd ging. Umberto prima vent. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Walgelijk die reakties hier. Dom en achterlijk. Zeker nooit een schoolbank gezien. Uitschotten allemaal. Bah…

 47. Harry

  Troost je, Humberto,

  jij gaat net zo goed vreemd als je

  betere vakgenoot, hoor.

  En nog een meenemertje:

  Een bange presentator/trice van een talkshow

  staat garant voor vele uren zaaddodend gezever…

 48. Sjaak trekhaak

  @Lariekoek ofwel Humberto; sorry had ‘racistische woorden’ moeten staan ;)
  Nu ben jij weer

 49. Grote Dikke Pp

  Denkt iemand jou werkelijk dat je racisten kan veranderen. Het enige wat er nu aan de hand is dat normale mensen voor racisten worden uitgemaakt. Heel die anti racisme waanzin die nu over ons kleine kikkerlandje vliegt doet meer kwaad dan goed, namelijk dus normale goede mensen in het harnas jagen.

 50. NederlandIsEnBlijftWit

  Verzacht de pijn maar van je domme witte vrouw die je bedrogen hebt en gewoon blijft omdat ze waarschijnlijk nul andere opties heeft.

 51. Jiyani

  @Connie, als black the color is en black is beautiful, dan begrijp ik niet dat er zoveel tamtam wordt gemaakt over Zwarte Piet.
  Oeps Connie, eerst goed nadenken voordat je reageert.

 52. Jiyani

  @Sjaak trekhaak,

  In Suriname bestaat geen 1 extreem maatschappelijk gehecht volksfeest. Bij geen enkel volksfeest wordt van iemand uit een andere etniciteit een karikatuur gemaakt. Niemand hoeft dus strijd te leveren tegen een volksfeest. Integendeel worden feesten samen gevierd met heel veel plezier. Zelfs de autochtone Nederlanders die zich op dat moment bevinden in Suriname doen mee en worden vriendelijk behandeld. Het Holifeest van de hindus is uitgegroeid tot een nationaal feest en iedereen doet mee. Oud op wordt ook massaal samen gevierd en ik heb de Hollanders meegemaakt met oud en nieuw op verschillende plekken in Paramaribo.

 53. Jiyani

  @Gerda, ik moet wel lachen om jouw reactie. Humberto Tan heeft zelf in een interview verteld dat hij samen met zijn vrouw in therapie was om zijn vreemd gaan. Hij is meer dan 1 keer vreemd gegaan. Hij mag blij zijn dat zijn vrouw bij hem is gebleven.

 54. H

  @Anoniemus, nou, ik vindt dat er geen dommere BN-ner rondloopt dan Jack Spijkerman zelf. En zelfinzicht heeft hij dus ook al niet.

 55. Theo

  @H
  Ik vindt?
  Over dom gesproken.

 56. Jaap

  Hij heeft zelf inzicht.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.