Wilfred reageert op naaistreek, Talpa steunt Johan

Veronica Inside blijft maar in het nieuws. Johan Derksen vindt dat Wilfred Genee maandagavond zó’n Judas-streek heeft geleverd in de racismespecial van het programma, dat hij vanmiddag in De Telegraaf aankondigde zijn vertrek te overwegen. Inmiddels zijn er alweer nieuwe ontwikkelingen: Talpa zegt dat VI gewoon doorgaat mét Johan (“we hebben Johan inmiddels gesproken en we gaan door met hem bij Veronica Inside“) en Wilfred heeft op de radio zijn naaistreek verklaard.

Wilfred baalt er best een beetje van dat hij nu als de Mattie Valk van de televisie wordt gezien. “Ik heb een beetje slecht geslapen. Ik moet wel eerlijk zeggen: ik merkte al vrij snel dat ik in een soort tweespalt terechtkwam. Ik kwam in de rol van interviewer en in die van mens.”

Hij begrijpt dat mensen niet snapten dat hij Johan zo hard aanpakte. “Ik ben de presentator die al jaren onderdeel is van het team en nog steeds wil zijn en dat kwam er niet altijd even goed uit.

Wilfred bekent dat hij de afgelopen periode iets politiek correcter is geworden. “Ik merkte de afgelopen twee weken aan mezelf dat alles wat er gebeurd is me wel aan het denken heeft gezet. Wat er gisteren gebeurde is dat ik als neutrale interviewer mijn ding probeerde te doen, maar ik ging er ook mijn eigen gevoel inleggen.”

Het racismedebat heeft impact op Wilfred gehad. “Wat ik eigenlijk tegen Johan wilde zeggen is: ‘Moeten we er niet eens over nadenken dat we er misschien wel eens naast zouden kunnen zitten in dit onderwerp?’ Daar ging ik waarschijnlijk iets te ver in.”

Dat is de reden van het Johan-bashen. “Ik verloor zo nu en dan ook mijn rol, waardoor het leek alsof ik Johan aan het roosteren was, terwijl het ook mijn fout is. Ik ben er al die jaren al onderdeel van en ik geef al die voorzetten. Ik wil mensen dingen laten zeggen die ze echt vinden en voelen.”

Jeroen Pauw

Wilfred heeft er vanmiddag over gebeld met Jeroen Pauw. “Ik had net Jeroen Pauw aan de lijn en die zei: ‘Je had daar nooit moeten zitten. Je had aan tafel moeten zitten en ik of een andere presentator had het moeten presenteren. Dan had je ook je gevoel kunnen uitspreken en had je ook kunnen zeggen dat je al die jaren onderdeel hebt uitgemaakt van het team en je erachter bent gekomen dat je hier en daar anders bent gaan denken.’”

Sidekick Rick Romijn: “Dan had je Johan ook niet het vuur aan de schenen hoeven te leggen in de rol van gespreksleider.”

Nieuwslezeres Celine Huijsmans: “Heeft Johan het ook zo ervaren dat jij hem geroosterd hebt?

Wilfred: “Nou, wel een beetje. Het werd gezien als verraad. Klaarblijkelijk hebben zij het anders ervaren.”

Er hing al de hele dag spanning in de lucht. “Vlak voor de uitzending ontstond er nogal een heftige discussie. Ik ben voor het eerst in mijn leven zenuwachtig geweest voor een uitzending. Dat kwam omdat het vlak voor de uitzending escaleerde in het team. De spanning werd te hoog. Johan wilde eigenlijk niet in die setting zitten. Ik nam die spanning mee de uitzending in.

Het hielp ook niet mee dat er een vrij irritant figuur aan tafel zat: Dries Boussatta. “Ik had met Dries gesprekken gehad en ik heb gezegd: ‘Dries, ga nou niet in een vete zitten met Johan, ga het gevoel uitleggen.’ En het gebeurde binnen de kortste keren.”

Trots

Wilfred heeft gemengde gevoelens. “Ik begrijp al die reacties dat mensen vinden dat ik een Judas ben, maar ik ben heel trots dat 1,7 miljoen mensen vijf kwartier hebben zitten kijken naar een discussie over racisme.

Heeft hij alweer gesproken met Johan? “Ik heb hem gebeld en dat werd een heel emotioneel gesprek, want hij had het gevoel dat hij te veel klem was gezet. Ik dacht dat we het zo hadden afgesproken.

Hij schrok niet van Johans twijfel om te stoppen met VI. “Hij heeft nu alweer aangegeven dat hij doorgaat. Sommige mensen zeggen dan: ‘Dan moet jij ermee stoppen.’ Nee, want als ik zou stoppen zou ik zeggen dat die mannen racisten zijn en het zijn geen racisten.

Foto: Talpa

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen