NPO 1 last Sander en het Zweedse corona-avontuur in

Geplaatst op do 11 jun 2020 om 17:00

NPO 1 past het schema vanavond een beetje aan: de kijker krijgt niet Dionne Stax en haar DNA Onbekend geserveerd, maar het eenmalige programma ‘Zweden doen het anders’ waarin Sander Schimmelpenninck en Thomas Erdbrink naar Zweden afreizen. Het land staat in deze coronacrisis volop in de belangstelling, omdat het de minst strenge lockdown van heel Europa had. Zo zijn de scholen en de horeca continu opengebleven met minder economische schade tot gevolg.

Het dagelijks leven én de economie moeten zo min mogelijk ontwricht worden, dat is het uitgangspunt. “Waarom kiezen Zweden voor deze controversiële en onorthodoxe aanpak? En wat zegt hun enorme vertrouwen in de overheid over hun volksaard?“, vraagt de uitzendende omroep VPRO zich af.

Sinds een paar weken is Noord-Europa de nieuwe standplaats van voormalig Iran-correspondent Thomas Erdbrink. Voor The New York Times doet hij sindsdien verslag van het best georganiseerde land van de wereld: Zweden.

Met verbazing en verwondering kijkt hij naar de kracht van de welvaartsstaat en het vertrouwen van de burgers in elkaar en in hun overheid. “Waar halen de Zweden het lef vandaan om te kiezen voor deze aanpak? En is er ook kritiek van binnenuit?

Erdbrink gaat op pad in Stockholm en spreekt met celebrityviroloog Anders Tegnell die het Zweedse staatsplan heeft uitgedacht. Ook gaat hij in gesprek met migranten die extra hard zijn geraakt door de coronacrisis, met een twaalfjarige Pippi Langkous-actrice over de rechten van het kind om naar school te blijven gaan en hij spreekt Björn van Abba.

Quote-hoofdredacteur en Op1-presentator Sander Schimmelpenninck bezoekt Zweden al jaren wekelijks voor zijn geliefde. Schimmelpenninck bezoekt het platteland van Grebbestad, waar zijn vriendin oesters duikt. Hij wil van haar en zijn schoonfamilie weten hoe het komt dat ze zoveel vertrouwen hebben in hun overheid en waarom ze geloven in deze aanpak.

Ook spreekt hij met lokale horecaondernemers over waar zij tegenaan lopen. Hij vraagt zich af waarom wij in Nederland eigenlijk kiezen voor een 1,5 meter-maatschappij in plaats van een 60-min-economie zoals de Zweden.

Zweden doen het anders is vanavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Foto: VPRO
37 Reacties op “NPO 1 last Sander en het Zweedse corona-avontuur in”


 1. Boris

  #Spon

 2. FENNA

  Top duo. Kijk er naar uit.

 3. ronald

  @ Boris – Hoezo #Spon?

  klinkt als een leuk programma

 4. Tsja

  Geen woord over het feit dat Zweden inmiddels terugkrabbelt en spijt heeft van zijn besluit? Omliggende landen (die het virus in rap tempo onder controle hadden) lopen met een grote boog om Zweden heen en houden de grenzen dicht.

  Geduld komt niet voor in het woordenboek van uber kapitalist Schimmelengerd.

 5. G.ossip

  Ik hoop dat onze sloopkogels Rutte,RIVM,De Jonghe ook kijken,kunnen ze misschien iets van leren.

 6. GrijzePilion

  Ik las hier net over op mijn 5G-telefoon. Ben daar heel blij mee.

  5G, goed idee!

 7. @Tsja

  Dat is misschien waar, maar in Zweden DAALT de curve net zogoed zonder enige lockdown.Ietstjes langzamer dan hier maar net zo goed.
  Weten we nog dat we uitgelegd kregen dat we niet wisten wat exponentiele groei was? En dat het alleen maar zou stijgen? Nou, kijk naar Zweden en het blijkt dikke onzin. Als griep net zoveel doden zou eisen als Cojona, zeg 25.000 deze winter, zou niemand uberhaupt over een lockdown nadenken.

 8. Jahhj

  Ze waren daar een maand terug? Niet zo actueel meer dan…

 9. X

  Overdosis Schimmelpenninck deze week ik sla over.

 10. Keta Minek

  Zweedse regering onder vuur om corona-aanpak : ’Virus opzettelijk toegelaten’
  STOCKHOLM De Zweedse premier Stefan Löfven krijgt zware kritiek van de oppositie te verduren vanwege de losse corona-aanpak van zijn regering.
  Tot voor kort gold er in Zweden een politieke wapenstilstand tussen regering en oppositie als het ging over de bestrijding van het nieuwe coronavirus.
  De Telegraaf.

 11. Realist

  Had Jensen toch gewoon gelijk. Kijk naar de nieuwe aflevering op Jensen.nl

 12. Henk

  @Tja, misinformatie, in Zweden blijft de Curve juist stijgen!

 13. De echte Realist.👌

  Je kunt niet zoals jensen met mensenlevens spelen.
  In Zweden stijgt het aantal besmettingen plots snel: “Onrustwekkende ontwikkeling”
  Zweden heeft gegokt met mensenlevens en verloren.
  Het gebrek aan coronamaatregelen wreekte zich in de regio Stockholm en nu opnieuw in Göteborg en omgeving.
  Staatsepidemioloog Anders Tegnell sprak gisteren op de dagelijkse persconferentie van een ‘onrustwekkende evolutie’.
  Bron: welingelichtekringen.nl

 14. Realist

  @De echte Realist. Sinds wanneer geven overheden om mensenlevens? Als je 100 jaar geleden was geboren dan was de kans op overlijden door ziekte zeer groot en anders werd je wel naar het front gestuurd om daar te sneuvelen.
  Er is dus wat anders gaande.

 15. Jan

  Voor nu worden mijn reacties vastgehouden, waarschijnlijk omdat ik directe linkjes naar bronnen hebt gemeld. Voor degene die de Engelse taal machtig zijn:
  Op de website van CNN (zoekfunctie: Sweden Covid 19) staat een filmpje van 5 dagen geleden waarin de hoofd viroloog nu zegt:
  Sweden’s top scientist admits response to virus was too lax

  Sweden’s state epidemiologist Anders Tegnell, who instituted the policy of keeping the country open during the Covid-19, expressed some regret about the plan as the death toll continues to rise. CNN’s Phil Black reports.Source: CNN

 16. Jan

  Op de website van The Guardian (UK, dus ook de Engelse taal machtig zijn) staat een artikel van 3 juni met als titel:
  We should have done more, admits architect of Sweden’s Covid-19 strategy
  Anders Tegnell says there was ‘potential for improvement’ in country’s strategy to fight pandemic

 17. Viola

  Staan voor de komende weken de volgende uitzendingen gepland?

  – Sander en het Braziliaanse corona-avontuur
  – Sander en het Wit-Ruslandse corona-avontuur

  Over Afrika weet ik niets, maar het zou zomaar kunnen dat ook daar geen tot een mildere lockdown aanwezig is.

 18. Realist

  @Jan fake news CNN?
  Kijk Cafe Weltschmerz:
  Lockdown, gebaseerd op verborgen modellen en de foute tests: Willem Engel en Ramon Bril
  Het begint duidelijk te worden, bij de keuze om ons te wapenen met een lockdown stinkt iets. Willem heeft in een week een team opgezet om zelf op onderzoek te gaan. Helaas moeten burgers het lef gaat tonen om de overheid en haar instanties te controleren. Mensen die bang zijn hun baan te verliezen doen dat wellicht liever niet, maar het zal toch moeten. De situatie is te schandelijk, deze lockdown gaat heel veel levens kosten en beschadigd onze maatschappij.

 19. Oja

  Nou dat programma loopt lekker achter de Frietman dan. Kunnen de pro’s voor geen lockdown weer inpakken. Doei doei

 20. De echte Realist.👌

  Robert Jensen! Corona is kunstmatig de wereld in geholpen om overheden meer macht over burgers te kunnen geven.
  Dit soort uitspraken worden gedaan door mensen als Robert Jensen die met ernstige breinschade rondloopt.
  En hun volgelingen zijn helemaal in de macht van Jensen totaal gehersenspoeld, je kunt alles zeggen Bаrt maar ze horen alleen Jensen oh Jensen daar leven ze voor.

  Geweldig die, Rutte persoonlijk naar Wuhan gereisd.
  Om daar iemand te besmetten, om daarna dit virus via de rest van de wereld na Brabant over te brengen, want daar was het carnaval.

 21. Bromsnor

  Vanavond zingt Dreetje bij Beau. 👙

 22. G.ossip

  @Bromsnor,gecondoleerd

 23. MolTalk

  Schimmelpick, Schimmelpiemel, Schimmelpenis, Schimmelzak, heb ik allemaal al zien langskomen hier, iemand nog een originele variant?

 24. By the way

  Zweden heeft een gok genomen met haar maatregelen en verloren. Zij krijgen de laatste weken in de steden hun COVID-19 portie mee. Documentaire is waarschijnlijk achterhaald door de actualiteit. Zweden houdt niet voor niets een oranje reisadvies…

 25. Suzy Wang

  leuk programma.

 26. Geronimo

  Ben je er straks wel sneller doorheen.

 27. Guttegut

  Leuk programma. Homeward Bound daarna was prachtig

 28. Wanny

  Homeward Bound beste programma van t moment. Oprecht gemaakt..

 29. Jantje

  De repro zat vol leugens, veronderstellingen, schijntegenstellingen en wensdenken. De economie wordt net zo hard geraakt als elders alleen al door het feit dat die internationaal bepaald wordt. Horeca was open maar er kwam nauwelijks iemand. In Nederland is de horeca ook mede dicht gegaan omdat we overspoeld werden door Belgen. Je kan niet een totaal ander beleid voeren als er intensief verkeer is met buurlanden wat in Zweden veel minder geldt.

  Scholen blijven open omdat ouders moeten werken, sure. Het virus is helemaal niet gevaarlijk voor kinderen en RIVM heeft hier ook altijd gezegd dat scholen open kunnen blijven maar men is gezwicht voor hysterische ouders. Als het virus echt onder kinderen was rond gegaan waren de scholen in Zweden ook gewoon dicht gegaan.

  Lachertje was ook dat men suggereert of een stad als Stockholm net zo druk is als Amsterdam. Als je daar in een metro station komt is het geen uitzondering dat je als enige op het perron staat.

  Dan de leugen dat in Zweden geen boetes werden geheven. Er is wel degelijk opgetreden tegen horeca ondernemers die zich niet aan de regels hielden

  En dan die vriendin van Sander. Niet veel slimmer dan Sander zelf. Ouderen hebben hun leven gehad en willen zich best opofferen aan jongeren. Ook weer zo’n leugen of corona slachtoffers allemaal 98 zijn en op sterven na dood. Ja de slachtoffers zijn relatief meer ouderen maar vaak ook gewoon verder gezonde 60 en 70 ers. Ouderen zelf werd niks gevraagd ze vulden het voor hen in.

 30. G.ossip

  Zo dan,Gommers is een held,zo snel mogelijk de boel weer open gooien er is geen reden om vast te houden aan iets wat er niet meer is.

 31. @Henk

  Euh, je weet niet wat een curve is? Het dodenaantal blijft stijgen, niet de curve. Gekkie.

 32. Henrikus Dolledraak

  Ik ga een aanklacht indienen op klacht.nl omdat mijn reacties hier worden verwijderd.

 33. Bastiaan

  kots misselijk van die SchimmelP. overkill! en van publiek geld beetje dit soort reisjes maken

 34. Simon

  De enige tekortkoming die Agnes Tegnell heeft toegegeven is in de bescherming van ouderen. Een tekortkoming die je net zo goed het RIVM c.s. kan verwijten want in Nederland is de lockdown verdedigd door de noodzaak ouderen te beschermen en daarin heeft het Nederlandse beleid gefaald omdat de verkeerde maatregelen zijn genomen.

 35. jmp

  Maar nergens is te horen en te lezen dat Zweden zich gewoon ordinair faliekant heeft vergist en in diepe Corona shit zit!

 36. John

  Simon,

  Hij heeft gezegd dat hij ’t verkeerd heeft aan gepakt er zijn zweden die een recht zaak willen beginnen.

 37. Pollens!

  De Scandinavische en Oostzeelanden Denemarken, Noorwegen, Finland, Polen, Estland, Letland en Litouwen hebben bij elkaar ruim 61 miljoen inwoners en t/m gisteren 2552 coronadoden.
  Zweden heeft 9,5 miljoen inwoners en 4814 coronadoden, bijna twee keer zoveel dus terwijl het minder dan een zesde van het aantal inwoners heeft (!). Goed gedaan Zweden… De een zijn dood is de ander zijn pilsje op een terras.

  Die Anders Tegnell moet worden aangeklaagd wegens dood door nalatigheid.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.