NPO 1 last Sander en het Zweedse corona-avontuur in

NPO 1 past het schema vanavond een beetje aan: de kijker krijgt niet Dionne Stax en haar DNA Onbekend geserveerd, maar het eenmalige programma ‘Zweden doen het anders’ waarin Sander Schimmelpenninck en Thomas Erdbrink naar Zweden afreizen. Het land staat in deze coronacrisis volop in de belangstelling, omdat het de minst strenge lockdown van heel Europa had. Zo zijn de scholen en de horeca continu opengebleven met minder economische schade tot gevolg.

Het dagelijks leven én de economie moeten zo min mogelijk ontwricht worden, dat is het uitgangspunt. “Waarom kiezen Zweden voor deze controversiële en onorthodoxe aanpak? En wat zegt hun enorme vertrouwen in de overheid over hun volksaard?“, vraagt de uitzendende omroep VPRO zich af.

Sinds een paar weken is Noord-Europa de nieuwe standplaats van voormalig Iran-correspondent Thomas Erdbrink. Voor The New York Times doet hij sindsdien verslag van het best georganiseerde land van de wereld: Zweden.

Met verbazing en verwondering kijkt hij naar de kracht van de welvaartsstaat en het vertrouwen van de burgers in elkaar en in hun overheid. “Waar halen de Zweden het lef vandaan om te kiezen voor deze aanpak? En is er ook kritiek van binnenuit?

Erdbrink gaat op pad in Stockholm en spreekt met celebrityviroloog Anders Tegnell die het Zweedse staatsplan heeft uitgedacht. Ook gaat hij in gesprek met migranten die extra hard zijn geraakt door de coronacrisis, met een twaalfjarige Pippi Langkous-actrice over de rechten van het kind om naar school te blijven gaan en hij spreekt Björn van Abba.

Quote-hoofdredacteur en Op1-presentator Sander Schimmelpenninck bezoekt Zweden al jaren wekelijks voor zijn geliefde. Schimmelpenninck bezoekt het platteland van Grebbestad, waar zijn vriendin oesters duikt. Hij wil van haar en zijn schoonfamilie weten hoe het komt dat ze zoveel vertrouwen hebben in hun overheid en waarom ze geloven in deze aanpak.

Ook spreekt hij met lokale horecaondernemers over waar zij tegenaan lopen. Hij vraagt zich af waarom wij in Nederland eigenlijk kiezen voor een 1,5 meter-maatschappij in plaats van een 60-min-economie zoals de Zweden.

Zweden doen het anders is vanavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Foto: VPRO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat SBS 6 ook na de zomer een dagelijkse talkshow met de VI-mannen moet uitzenden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen