Gerard Cox: ‘Zie niet eens meer dat Humberto zwart is’

Gerard Cox, een van de sterren van de RTL 4-hit Beter Laat Dan Nooit, begrijpt niet waarom de zwarte sterren van ons land zo in opstand komen. Ze kunnen alle kansen grijpen in dit land. Dat zegt hij vandaag in De Telegraaf. Meer dan zeshonderd theatermakers en filmers van kleur schreven deze week een open brief, waarin ze protesteren tegen de witte kunst- en cultuursector. Gerard Cox vindt dat we niet zo moeten overdrijven in dit land. “Wat is dat nu voor onzin“, zegt de tv-maker.

Hij wijst op de vele sterren van kleur die we in dit land hebben. “Je hebt Humberto Tan, die is zo zwart als roet. En die man doet het heel goed. Je ziet niet eens meer dat hij zwart is, en dat bedoel ik helemaal niet verkeerd.

Zelf woont Cox in een stad met een niet-Nederlandse burgemeester. “Hier in Rotterdam hebben we nu een Marokkaanse burgemeester, een betere hebben we nooit gehad. Oh, het gaat over theater? Heeft Romana Vrede dit ondertekend? Die vrouw heeft toch alles gespeeld hier? En er was toch geen sterveling die zei: wat doet die nu bij Zomergasten?

Oh ja en die Akwasi, die komt uit Ghana, hè? Dat vind ik ook zoiets: dat je aan niemand meer mag vragen waar hij vandaan komt. Uit Nederland, zeggen ze dan. Terwijl: misschien ben je hier geboren, of kwam je hier op je zesde aan. Het is toch gewoon interesse?

Cox stelt we ‘dat racisme ons allemaal maar laten aanlullen’. Het hele interview met de tv-persoonlijkheid kunt u hier lezen. De bekende trendwatcher Adjiedj Bakas laat een soortgelijk geluid horen in de krant. Hij waarschuwt voor de toenemende politieke correctheid.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen