Televisie opent aanval op te trage open-up-strategie

De televisie stond donderdagavond bol van de kritiek op de in ogen van velen te trage open-up-strategie van premier Mark Rutte. Er klonk vooral kritiek vanuit de cultuursector en van sportschoolhouders. Zo zat Cornald Maas behoorlijk boos aan tafel in de talkshow M. Hij noemt het een wassen neus dat de overheid de cultuursector ‘trakteert’ op de openstelling van theaters voor 30 personen ínclusief personeel vanaf 1 juni. “Je zou je bijna afvragen of politici ooit in een theater komen.

Het is een bizarre maatregel, zegt Maas. “Hoe stel je je dat in godsnaam voor? Als er 30 mensen of zelfs 100 mensen mogen komen, inclusief het theaterpersoneel en de mensen die op het podium staan… Het lijkt dan alsof theaters de mooie mogelijkheid krijgen om iets te ondernemen, maar ze kunnen geen kant op.

Al die theaters zijn niet in staat de deur te openen, vervolgt hij. “Omdat het veel te veel zou kosten in verhouding met wat ze zouden verdienen. Al die theaters moeten tot minstens 1 januari dichtblijven. Een aantal van 30 mensen is belachelijk en arbitrair en een volkomen rare wassen neus die dit kabinet presenteert.

Ook de sportschoolhouders roeren zich. Arie Boomsma zat bijvoorbeeld teleurgesteld aan tafel bij Op1. Zijn sportscholen mogen pas op 1 september weer open. “In Duitsland gaan ze volgende week open, in België gaan ze midden juni open. Dat zijn landen die aan ons land grenzen en landen die vaak strenger zijn.

En Jack van Gelder keek bij Beau weer met jaloezie naar Duitsland, waar het voetbal wordt hervat. “Ik zou het wel leuk hebben gevonden als er in Nederland gevoetbald zou worden.

En zo ging het nog wel even door. Ook in de showrubrieken RTL Boulevard en Shownieuws klonken soortgelijke kritieken.

Foto: KRO-NCRV

34 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
anoniem
mei 9, 2020 13:31

m

reacties blijven weg

pas op

schoenmaker ……………….

Gast
Fred Weetveel
mei 8, 2020 21:49

En zo weet iedereen wel een reden te bedenken waarom juist hij of zij benadeeld wordt. Het hoe en waarom vergeten we daarbij maar. Ik ben gek op ales wat met cultuur te maken heeft en bezoek heel wat voorstellingen en concerten. Wat niet gaat gaat echter niet, ik wil als brave burger graag beschermd worden tegen dat kutvirus. Maas draaft daarom als een blinde door voor z’n eigen winkel en heeft zelfs de hautaine moed om de creativiteit van Tim Knol zomaar van tafel te vegen. Wat een vervelende vent is dat zeg met z’n lachwekkende, cultuurarme “songfestival”.

Gast
anoniem
mei 8, 2020 12:41

M

schoenmaker hou je bij je leest

M

je bent al niet zo populaire

bemoei je met je programma

en niet met de politiek

je uiterlijk is al mis

dus doe je werk GOED.

als ik je nu een cijfer moet geven dan is het een 5

verlopig ga ik je niet door het toilet spoelen

voorkom gr gr gr gr gr gr gr!

Gast
kop
mei 8, 2020 11:37

Maas kan ook concluderen dat de overheid het niet veilig vindt. Maar misschien is dat teveel gevraagd van Maas.

Gast
Apfelflapf
mei 8, 2020 11:26

De regeling is waarschijnlijk getroffen voor pornotheaters .🤣🤣🤣

Gast
Tja en nu?
mei 8, 2020 11:20

Ik kan me die spotjes nog herinneren van weken geleden,zowat iedere bn’r riep op in hun miljoenen huizen blijf binnen.

Gast
Denk Na
mei 8, 2020 11:13

Ook weer een uitstekend betoog van Cornald Maas in deze. En laat de sector het gewoon zelf uitzoeken i.p.v. een stel corrupte gasten in Den Haag die nu alles voor ons bepalen. Wees creatief maar ga niet aan de zijlijn roeptoeteren hoe erg het allemaal niet is…hè Verlinde…

Gast
Rick
mei 8, 2020 10:36

Is 30 mensen in het theater überhaupt wel mogelijk? De bioscoop zou nog een kunnen, maar in het theater is dat echt ondenkbaar tenzij je een one-man show hebt.

Mondkapjes in het openbaar vervoer vind ik zwaar overdreven. Met behoud van de 1,5 meter regel notabene, wow echt wow. En dan hebben de bussen al een overmaat aan camera’s en verplichten ze de klant tot pinnen bij het aanschaffen van een ritkaartje. Op treinstations hangt trouwens ook een overmaat aan camera’s, in de treinen zelf valt dat nog wel mee.

Gast
JMP
mei 8, 2020 10:34

Ik weet dat het misschien raar is om dit op een media platform te schrijven, maar zullen we al die jankende BN-ertjes, sporters en cultuur figuren voorlopig maar eens wat negeren. Die Cornald Maas, die notabene al 300 miljoen heeft mogen bijschrijven voor zijn alles behalve vitale sector, moet zich natuurlijk de ogen uit zijn kop schamen .
Wat dat M betreft, dat programma mogen we inmiddels zeer dubieus noemen, ook gezien de schandelijke uitzending rond dodenherdenking en bevrijdingsdag, waarin wat schrijvertjes en ‘journalistjes’ scháámteloos mochten jammeren dat zíj zo’n last hebben gehad van de angsten die hun ouders aan de oorlog hebben over gehouden.

Gast
Ad
mei 8, 2020 10:25

Ik denk dat iedereen, wel of geen cultuurliefhebber, van zijn stoel moet zijn gevallen met wat het kabinet nu doet voor theaters etc. Zeg dan dat er nog geen ruimte is voor die sector in plaats van een stupide regeling aan te geven.

Gast
Kak
mei 8, 2020 10:15

Open-up-strategie? Wat is dat voor ESF-taal? Heropenstrategie dus?

Gast
Penny Wise
mei 8, 2020 09:43

Cultuur is belangrijk. Zonder cultuur stompen we af.

Gast
Eva J
mei 8, 2020 09:27

En Ikea mag wel open waar duizenden tokkies lekker kuchend rondlopen en alle spulletjes aanraken!

Waarom mogen er niet maximaal 30 tokkies rondlopen in de Ikea?

Omdat Mark Rutte de economie belangrijker vindt dan onze gezondheidszorg tenslotte is die de afgelopen jaren kapot bezuinigd! En nu dan wel schijnheilig klappen voor diezelfde gezondheidszorg.
Wie wilde ook al weer de dividendbelasting afschaffen voor de grote multinationals?

Mark, bedankt!

Gast
Realist
mei 8, 2020 09:21

Het virus begint de BN`ers te raken. Ze weten van gekkigheid niet hoe ze moeten draaien.

Gast
Sebas
mei 8, 2020 09:17

‘En Jack van Gelder keek bij Beau weer met jaloezie naar Duitsland, waar het voetbal wordt hervat. “Ik zou het wel leuk hebben gevonden als er in Nederland gevoetbald zou worden.” ‘

Ik heb dit gezien. Er werd letterlijk gevraagd: kijk je met jaloezie naar Duitsland? Nee, was het antwoord. Lekker journalistiek weer hier.

Gast
Wanny
mei 8, 2020 09:14

Cornald draait de zaken om. Het kabinet heeft niet ten doel om de theaters zo snel mogelijk volledig open te gooien, maar om de pandemie niet weer te laten exploderen. Dat theaters daardoor nog niet echt open kunnen is daaraan ondergeschikt.

Verder is het theaterseizoen in juni toch al ver voorbij en in juli/augustus zijn de meeste theaters dicht.

Gast
Tycho Graagnat
mei 8, 2020 09:14

hun???

Gast
Kusje
mei 8, 2020 09:02

Zullen basic fit en fit for free ook balen? Immers zijn hun heel rijk van t incasseren toch

Gast
Broer van..
mei 8, 2020 09:02

Overigens zo’n OM heeft tot nu toe wel meer fouten gemaakt.
Gisteren werden ze ineens wakker gemaakt door iemand van de oppositie dat het (bij openen Horeca) op 1 juni Pinksteren zou zijn en naar verwacht extra druk dus.

Gast
Broer van..
mei 8, 2020 08:58

De uitleg van iedere doelgroep klinkt plausibel.
Blijft natuurlijk ook dat juist de doelgroepen afzonderlijk,’ preken voor eigen parochie’.

Gast
ome H
mei 8, 2020 08:57

Vind het jammer voor de mensen in die sector maar cultuur is eigenlijk een luxe. Vroeger was het voor de elite, nu we met zijn allen meer geld en tijd hebben maken we meer gebruik van ‘cultuur’. Ik mis de concerten en festivals maar ik heb ze niet persé nodig.

Gast
Defano28
mei 8, 2020 08:55

Dit was toch het volk dat een paar weken eerder nog mensen die de maatregelen allemaal wat overdreven vonden (zoals de kritiek van Jort Kelder) met pek en veren besmeurde?

Gast
Lotte
mei 8, 2020 08:54

Er is niet nagedacht over die 30 man. Ze hadden het per 1 juli moeten laten ingaan met 100 man.

Gast
Peper Ropberg
mei 8, 2020 08:41

Dit hele land bestaat uit zeikerige Proleten. “Ondernemers” die janken dat ze hun A8 niet meer kunnen betalen. Zeiken dat tante Toos van 143 misschien dood gaat. Klagen dat de vakantie naar Seychellen niet doorgaat. Intussen de straat blokkeren met lege dozen van hun online aankopen. Ziek vadsig klootjesvolk.

Gast
q8
mei 8, 2020 08:41

cultuur heeft geen prioriteit,
is puur voor mensen die ( alleen !! ) zichzelf belangrijk vinden,
voegt niks toe aan een mensenleven,
en waarom moet naar dit soort feestjes zoveel gratis geld,

sportscholen, die moeten open,
mensen krijgen steeds meer gezondheidsproblemen

Gast
Ach
mei 8, 2020 08:40

HA HA HA heerlijk al die jankende BN ers
vooral meneer A Boomsma was een genot om naar te kijken.
de wanhoop straalde er vanaf.😀

Gast
Ome Joop
mei 8, 2020 08:39

Heerlijk, een wereld zonder massa-pret.

Gast
Huib
mei 8, 2020 08:38

De culturele sector schreeuwt moord en brand. Maar, zij moeten gaan beseffen dat zij voor het grootste gedeelte van de mensen niet zo belangrijk zijn.

Gast
xandertje
mei 8, 2020 08:37

We hebben de beste minister president die je je kunt wensen, we hebben het heel goed gedaan met de maatregelen (ja er kan altijd wel iets beter). En ‘wij’ als burgers en maatschappij hebben het ook best goed gedaan.

Maar blijkbaar moet je je schamen als je zegt dat Rutte het goed doet. Nou ik niet. Rutte doet het goed. Ga er maar aan staan om 17 miljoen eigenwijze Nederlandertjes te vertellen wat en hoe ze het moeten doen. En dat is hem gelukt met een gezonder Nederland als gevolg en we hebben als economie (volgens de cijfers) tot nu toe het minste last van Europa. En ja het is nog niet voorbij maar HOU VOL !

Gast
J.P.
mei 8, 2020 08:36

Vreselijke Nederlandse musicals ‘cultuur’ noemen.. ik hoop dat die theaters tot 2048 dicht blijven.

Gast
Michel
mei 8, 2020 08:30

Ze zijn helemaal gek geworden!
Overal waar versoepeling heeft plaatsgevonden, zijn de cijfers van slachtoffers en besmettingen meteen omhoog geschoten.
Het is een aantal maanden te vroeg voor versoepeling!
Gevolg: straks moet alles weer op slot, met eccht rampzalige gevolgen voor gezondheid en economie.

Gast
Frits
mei 8, 2020 08:29

Prima al die voorzichtigheid, maar het moet natuurlijk niet mijn sector treffen.

Gast
loekie
mei 8, 2020 08:27

Mensen werkzaam in de cultuur moeten gaan snappen dat cultuur geen essentiele levensbehoefte is, je staat onder in de ladder.

Gast
Ruud
mei 8, 2020 08:24

En in Nieuwsuur zat een gezin waarvoor het allemaal te snel ging. De vrouw uit dit gezin valt met haar ziekte in de risicogroep. Kortom, je kunt het nooit goed doen! Gemeenschappelijke deler: Nederlanders zeuren graag!

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen