Dodenherdenking met speechende Wim-Lex is tv-hit

De Nationale Dodenherdenking met de speech van koning Willem-Alexander op een compleet verlaten Dam in Amsterdam was maandagavond een kijkcijferkanon: de uitzending op NPO 1 kwam uit op 3,5 miljoen kijkers (52 procent), terwijl er via NPO 2 nog eens 766.000 (9 procent) bij kwamen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Vorig jaar trok de Dodenherdenking veel minder kijkers. De hoofduitzending op NPO 1 kwam toen uit op een lagere score van 2,4 miljoen kijkers.

Het was in alle opzichten een historische Dodenherdenking. Nog nooit eerder was de Dam compleet leeg en nog nooit eerder hield de koning een toespraak.

De toespraak, waarin hij kritiek uitte op zijn eigen overgrootmoeder Wilhelmina, werd ’s avonds besproken in alle actuele programma’s.

Willem-Alexander ziet zijn populariteit in deze tijd behoorlijk stijgen. Hij kreeg ook al complimenten over het persoonlijk inkijkje in zijn leven dat hij gaf op Koningsdag.

Eigenlijk zou hij Koningsdag dit jaar vieren in Maastricht, maar in plaats daarvan liet hij Nederland deelgenoot zijn van hun huiselijke viering.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen