BN’ers onder indruk van historische toespraak Koning

Het was een Dodenherdenking zoals we die nog nooit gezien hebben: de Dam was op deze 4 mei niet alleen muisstil, maar ook onwerkelijk leeg. De historische toespraak die koning Willem-Alexander na de twee minuten stilte hield, kwam bij men binnen. “Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet.

Zijn overgrootmoeder, koningin Wilhelmina, bracht het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog door in Londen. “Wat een heilzame en grootmoedige erkenning door de koning van het zwijgen van onze toenmalige koningin over de vervolging en vernietiging van Joden“, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

BN’ers zijn onder de indruk. Tim Hofman: “Heb weinig met Koningshuis als instituut, maar dit spreekt heel erg voor hem. Als mens. Door het huis ijsberen en hier niet uit komen. Hoeft ‘ie niet te doen, en zeker niet publiekelijk op tafel te gooien. Doet ie wel, in deze tijd, na 75 jaar. Siert.

Quote-journalist Mark Koster: “Historische woorden van de koning. Ongekende en zeer zeer dappere passage over rol van Wilhelmina in WO II.

Cabaretière Sanne Wallis de Vries: “Goed gedaan, jongen. #WA #revanche #raak.

Journalist Mathijs Bouman: “Een onwaarschijnlijk sterke 4-mei herdenking. Met voor de goede verstaanders hele duidelijke boodschappen voor de toekomst.”

Acteur Victor Reinier: “Zeer goed verhaal van de koning. Daar ben ik hem dankbaar voor.”

Presentator Cornald Maas: “Niet wegkijken – nooit wegkijken. Toen, en nu, en nooit apart zetten. Betekenisvolle woorden die misschien nog beter tot z’n recht kwamen op een lege Dam dan op een stille volle Dam.

Schrijfster Heleen van Royen: “Koning Willem Alexander vulde doordacht en duidelijk doorvoeld de leegte op de Dam.

Presentatrice Roos Moggré: “Historische woorden van Willem Alexander. Een historische stilte. Ontroerend om de lege dam te zien en wat een mooie en empathische toespraak van onze Koning.”

GTST-ster Babette van Veen: “Ik ben er stil van, wat een prachtige toespraak.”

Tv-ster Barbara Barend: “‘Sobibor begon in het Vondelpark met een bordje ‘verboden voor joden’ aldus onze koning… Mammie, Het Vondelpark is voor ons toch niet meer verboden nu? Vraagt onze dochter?

Zangeres Leonie Meijer: “Wat enorm indrukwekkend. Meer dan ooit.”

Presentatrice Evelien de Bruijn: “Wat een prachtige dodenherdenking. Onze koning was op z’n best.”

Komediant Thomas van Luyn: “Dat deed hij prima, onze koning.”

Presentatrice Selma van Dijk: “Prachtig gesproken door onze koning! Zeer ontroerend. En dan die lege Dam, zo bizar en indrukwekkend.”

Actrice Halina Reijn: “Ben in tranen om de prachtige en belangrijke woorden van onze koning. Zeer indrukwekkend en troostrijk.”

AD-baas Hans Nijenhuis: “Dat was voor mij de krachtigste toespraak van de koning tot nu toe.”

VPRO-ster Arjen Lubach: “Ik maak vaak gebbetjes over Willem Alexander, maar heb m nog nooit zo strak en echt horen spreken.”

Foto: NOS

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen