Xander vd Wulp in bres voor Albert ‘schaamvraag’ Bos

NOS-sterjournalist Xander van der Wulp springt in de bres voor zijn collega Albert Bos, die dinsdagavond voor het oog van bijna 8 miljoen kijkers een volgens critici infantiele vraag stelde aan premier Mark Rutte. Het is een topjournalist. Dat heeft hij woensdagavond gezegd in Op1. Bos werd helemaal afgemaakt op Twitter na het stellen van de eerste vraag op de persconferentie. Zelfs politiek correcte bekende Nederlanders als Claudia de Breij gingen helemaal los op de arme verslaggever.

De bewuste vraag luidde als volgt: “Meneer Rutte, al weken zegt u dat Nederland zich voorbeeldig gedraagt en wat krijgen mensen ervoor terug? Nog eens drie weken verlenging. Hoe rijmt u dat met elkaar?

Van der Wulp werd er gisteren naar gevraagd in Op1. “Albert is een van mijn beste collega’s, een heel goede politiek interviewer. Je kan hem voor elk interview de wandelgangen en hij realiseerde zich eigenlijk ook wel op het moment dat hij die vraag stelde, dat het er niet helemaal lekker uit kwam. Dat het niet de juiste vraag op dat moment was.”

De gedachte erachter snapt hij wél. “Wat de gedachte erachter was, was wat je vandaag ook ziet, van: welk perspectief biedt u Nederland nou? Vorige week mocht iedereen nadenken over de 1,5-meter-economie en als je dan een goed plan hebt, kan er misschien wel wat. Dat hebben we elke keer gehoord en dan nu de mededeling: voorlopig kan er helemaal niks.

De kritiek op Twitter vindt hij beneden peil. “Twitter is ook wel een vreselijk riool dan een dag lang.

Notulen

De NOS heeft bewust niet gereageerd op de kritiek, blijkt uit notulen van de dagelijkse 13.15 uur-vergadering van gisteren:

Rutte stelde gisteren nadrukkelijk dat de gezondheidszorg voorop staat, ook al is het een duivels dilemma (de keuze om te versoepelen).

Een vraag van Albert over dat dilemma leidde op de sociale media tot de nodige kritiek.

Marcel licht toe dat de formulering en toon beter hadden moeten aansluiten bij de strekking en betekenis van de persconferentie – Albert realiseerde zich dat als eerste.

Er is van tevoren gesproken over de vraag en het was ook logisch om te bevragen naar dat spanningsveld, het was de voor de hand liggende invalshoek.

De druk is groot op zo’n moment, met zoveel kijkers en de grote belangen, beschrijft Marcel, en dan is het ook zeker geen gemakkelijke klus.

Zo’n moment is tenslotte ook een andere dan bijvoorbeeld de bevraging van de premier bij zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De toon van de kritiek was overigens op Twitter, zoals vaker, buiten elke proportie en fatsoensnorm – waarvan ook akte.

Er is gisteravond overlegd over een reactie op sociale media, maar besloten is daarvan af te zien gezien bovenstaande.

Foto: NPO

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen