Peter van der Vorst: ‘Wat gaan we met The Voice doen?’

Peter van der Vorst heeft als de tv-baas van RTL momenteel vooral hoofdbrekens over hoe het grote amusement van RTL 4 gedraaid moet worden tijdens de coronacrisis. Dat vertelde hij donderdagavond in de talkshow M. Er geldt tot 1 september een verbod op het organiseren van grote studio-events met publiek en dat betekent dat RTL 4 behoorlijk in de knel komt: in september is de traditionele start van het nieuwe tv-seizoen. Wat gebeurt er met titels als The Voice of Holland?

Van der Vorst weet het op dit moment nog niet. “We zitten elke dag in videocalls. We werken met z’n allen thuis bij RTL en zijn heel erg aan het nadenken over die najaarsprogrammering. Wat gaan we met onze grote publieksshows doen? Want dat zijn er nogal wat.

Er staat veel groot amusement in de planning, aldus Van der Vorst. “Dat is de nieuwe serie The Voice, The Masked Singer, Holland’s Got Talent. Hoe kun je die misschien maken zonder publiek of met een klein clubje publiek en blijft het dan nog een goed programma? Dat is de vraag en daar moeten we met producenten een heel creatieve oplossing voor gaan vinden.”

De finale van The Voice Kids is begin juni de eerste grote publieksshow die rekening moet houden met de coronaregels. “We hadden gehoopt dat er publiek bij zou kunnen zitten op 5 juni, maar dat gaat helaas niet lukken. Wat we gaan doen is wel echt een finale in de studio, semi-live opgenomen. Zónder publiek. Er zullen wel een paar mensen aanwezig zijn, ook via schermen. De uitslag volgt dan in Beau. Creatief, hè?

Om ook al die najaarsshows met publiek of afstand (dus via schermen) te maken, wil je ook niet, aldus Van der Vorst. “Dat wil je natuurlijk het liefst niet, want als je die shows allemaal voor 1 september gaat opnemen en je zendt ze daarna uit, dan heb je misschien nog een half jaar dat coronagevoel op tv en daar zit je dan ook niet op te wachten.”

Actualiteit

Geluk bij een ongeluk is dat de nieuwsprogrammering van RTL 4 op dit moment veel beter bekeken wordt. “We hebben gelukkig een heel sterke live programmering. Dat gebeurt ’s ochtends al bij Koffietijd – dat is gelukkig weer terug – dan heb je 5 Uur Live, het nieuws uiteraard, RTL Boulevard, Editie NL en dan Jinek. We kunnen de mensen heel erg goed informeren, maar het blijft ook heel belangrijk om ze af en toe een escape te bieden. Daar zijn wij ook voor.

Jinek verlicht de pijn op prime time. “We hebben Jinek bijvoorbeeld om 21.30 uur gezet in plaats van 22.30 uur. Dat zorgde ervoor dat de programmering die om 21.30 uur stond gepland, kunnen uitsmeren over de komende tijd, zodat we een goede mix kunnen blijven houden van nieuwe programmering en herhalingen ook, want daar ontkom je in deze periode niet aan.

Inkomsten ingestort

Herhalingen zijn essentieel nu de reclamemarkt is ingestort. “We worden ook op dat gebied geraakt, dat is logisch. Er komt minder geld binnen, dus je kunt ook minder geld uitgeven. Zo simpel werkt het bij een commerciële zender. Nieuwe initiatieven als Beau Blijft Binnen moeten dan ook echt voor weinig geld gemaakt worden.”

Je wil toch met iets origineels komen dat aansluit op het huidige gevoel. Beau kwam zelf met het idee dat hij graag vanuit zijn huiskamer een programma wil maken. Echt voor een appel en een ei.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen