Luuk Ikink staat op tegen Rutte: ‘Wél mondkapje op!’

Luuk Ikink zet, net als een aantal andere BN’ers, zijn vraagtekens bij het advies van minister-president Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge om géén mondkapje te dragen. Dat laat hij blijken op Twitter. Landen waar de mensen wél mondkapjes gebruiken hebben veel minder coronadoden te betreuren. Onze buurlanden België en Duitsland adviseren hun inwoners daarom om in ruimtes met veel mensen mondbescherming, bijvoorbeeld zelf gemaakte kapjes, te dragen.

Ikink vraagt zich af waarom onze overheid dan toch tegen het gebruik van mondkapjes adviseert. “Dan zou je toch eerder zeggen: we beginnen met mondbedekking en als het dan niet nodig is doen we het weer af.. Ach ja, ik ben blij dat ik de beslissingen niet hoeft te nemen.

De presentator neemt het advies van het kabinet niet zomaar aan. “Ik heb geen waardeoordeel gegeven aan het wel of niet dragen van mondbedekking. Ik weet ook niet wat wel of niet goed is, omdat er geen eenduidig wereldwijd beleid is. Los daarvan lijkt mij doorvragen nu essentieel, dit is hét moment om ook kritisch naar het beleid te kijken.

Volgens onze buurlanden gaat het dragen van maskers een belangrijke rol spelen in de versoepeling van de maatregelen. “Ze worden aanbevolen voor elke situatie waar geen veilige afstand behouden kan worden. In België is dit dus.

Ikink begrijpt niet dat er geen eenduidig advies is voor het gebruik van mondkapjes. “Ik vind het eigenlijk heel erg raar dat er in al die honderden jaren ziektebestrijding nog geen eenduidig antwoord is op de vraag of het bedekken van je mond werkt tegen het bestrijden van virussen. En dat er midden in een serieuze pandemie ineens een switch wordt gemaakt.

Het is gek dat Land A zegt dat ze het wel doen en Land B het niet doet, aldus Ikink. “Ik vraag mij af waarom er niet voorafgaand aan deze pandemie ooit is nagedacht of een vorm van mondbedekking een slim idee is, of niet, bij het voorkomen van een virus. Als er geen eenduidig advies is snap ik dat elk land z’n eigen keus maakt.”

Ikink is gezond sceptisch. Hij wijst op het artikel ‘Luisteren we in de coronacrisis niet naar een te klein groepje deskundigen?’ van de Volkskrant. “Goed artikel, vol twijfel, scepsis en hoop.. zoals we allemaal wel een beetje in ’t leven staan nu.”

Lees ook:
BN’ers kritischer over Rutte: ‘Hoezo geen mondkapjes?’ (Vandaag)
Eva Jinek: ‘Kabinet schuift verantwoordelijkheid af’ (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen