‘Tv-toespraak Mark Rutte moet perspectief bieden’

De meeste Nederlanders zullen zoiets nog nooit gezien hebben: vanavond spreekt minister-president Mark Rutte het land toe in een televisietoespraak. Net als de omringende landen gaat ons land gebukt onder de corona-epidemie en dat zorgt voor enorme zorgen. Miljoenen landgenoten zullen om 19.00 uur via radio en televisie zien wat Rutte te zeggen heeft. Wat kunnen we ervan verwachten? “Allereerst moet ons vanavond echt duidelijk gemaakt worden dat dit is een serieuze situatie is.”

Deze woorden komen van communicatiespecialist Donatello Piras, die door Editie NL ondervraagd is. “Daarnaast moet de toespraak perspectief bieden. Als we geen uitzicht hebben, zorgt dat voor stress.

De laatste keer dat een premier het land toesprak via televisie was in 1973, tijdens de oliecrisis. Rutte moet leren van de fout van Joop den Uyl, adviseert Piras. “Woorden zijn zo belangrijk. Die moet je wegen. Je moet de situatie niet erger maken.”

In 1973 zei Joop den Uyl dat Nederland nooit meer zou worden als voor de oliecrisis en dat Nederlanders moesten wennen aan een soberder leven, memoreert hij. “Als Rutte dat zou zeggen, worden we nog banger. Hij moet niet te grote woorden gebruiken.”

Waarom houdt koning Willem-Alexander de toespraak niet? “Bij rampen zou dat kunnen gebeuren, maar dit is echt het werk van de premier.

De toespraak van Rutte is om 19.00 uur te zien op NPO 1, RTL 4 en SBS 6 en te horen bij de meeste radiozenders.

Foto: Rijksoverheid

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen