Op1 zonder publiek vanwege corona: ‘Mooi gebaar’

Het coronavirus treft nu ook Hilversum. De talkshow Op1 werd woensdagavond uitgezonden zonder publiek om tegemoet te komen aan een eis van tafelgast Bas Bloem, neuroloog van het Radboudumc. Dat werd gemeld in de uitzending op NPO 1. Bloem, die overigens niet aan tafel zat om te praten over het coronavirus, mag van zijn werkgever niet in ruimten komen met meer dan dertig mensen. Hij liet de redactie dan ook weten niet te kunnen komen als er ook publiek in de studio zit.

Presentatrice Carrie ten Napel: “Uw ziekenhuis stelde als voorwaarde voor uw komst dat er niet meer dan dertig mensen hier in de studio aanwezig zouden zijn. Met onze gasten en onze technische crew zitten we daar al aan, dus is er besloten om geen publiek vanavond in de studio te hebben. Dat voelt voor iedereen natuurlijk een beetje vreemd. Waarom is dat belangrijk voor het ziekenhuis?

Bas Bloem: “Ik vind het een heel mooi gebaar van jullie. We hebben als ziekenhuis een enorme verantwoordelijkheid om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Als ik ziek word, kan ik de kwetsbare mensen voor wie wij moeten zorgen ook ziek maken. Bovendien kan ik mijn collega’s besmetten en we moeten natuurlijk voldoende gezonde zorgverleners over houden om voor alle zieken te zorgen. In Italië is er nu echt een tekort aan personeel.”

Ten Napel: “Waarom is dertig het maximum? Wij zouden het ook nog kunnen hebben.”

Bloem: “Die grens is niet zwart-wit, maar het idee is dat grotere groepen grotere risico’s met zich meebrengen en juist een bijeenkomst als dit, waar mensen uit het hele land komen, is een extra risico omdat vanaf hier iedereen dat virus weer alle kanten op draagt. Ik denk dat het een mooi gebaar is dat jullie laten zien dat we hier onze verantwoordelijkheid nemen. Dat is hartstikke mooi.”

Het fragment:

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen