Op1 haalt uit naar Jinek: ‘Wij zijn journalistieker’

Rachel Franse, eindredacteur van de publieke talkshow Op1, haalt uit naar haar voormalig werkgever Eva Jinek. Ze vindt haar nieuwe talkshow op RTL 4 minder inhoudelijk en journalistiek is dan haar opvolger op NPO 1. Dat zegt ze in gesprek met Villamedia. Jinek had haar redacteur Franse het liefst meegenomen naar RTL 4, maar dat weigerde ze. “Ik had met Eva mee kunnen gaan – ik heb daar gesprekken over gevoerd – maar dan was ik op dezelfde rijdende trein gebleven.”

Op1 klonk haar ‘veel leuker en spannender’ in de oren. “Nu werk ik mee aan een revolutie. Zo noem ik het maar steeds, want dat is het, als je NPO-breed een talkshow maakt op tv. Hoeveel is er wel niet over Op1 gesproken?

De grote verrassing is dat Op1 het beter doet dan Jinek. “Natuurlijk willen we winnen van Jinek. Net zoals Ajax wil winnen van Feyenoord. Je bent geen knip voor de neus waard als je dat niet zou willen. Het is een competitie.

NPO 1 heeft na het vertrek van Jinek wel wat kijkers verloren op de late avond, maar een mokerslag is het niet. “Wat je ziet is dat de NPO-kijker gewoon bij ons is gebleven en af en toe heen en weer zapt omdat hij nieuwsgierig is naar Jinek.”

Het aantal mensen dat op de late avond kijkt naar een talkshow is per saldo gestegen van 1 naar 1,4 miljoen, stelt Franse. “En dat betekent dat we de kijker een onwijs plezier doen met z’n allen.”

Ik geloof ook niet dat we helemaal hetzelfde doen. Ja, de formats komen overeen maar ik denk dat we met Op1 toch wat meer aan de inhoudelijke, journalistieke kant zitten. Ik weet niet of ze het daar aan de overkant mee eens zijn, maar dan heb ik het toch maar gezegd.”

Het Villamedia-interview met Rachel Franse kunt u hier lezen.

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen