Humberto suggereert: ‘Erland Galjaard saboteerde RTL’

Het was het afscheidscadeautje van Erland Galjaard aan RTL: Twan Huys. Zijn talkshow werd uiteindelijk de duurste flop ooit voor de commerciële zender. De serieuze Nieuwsuur-presentator en het RTL-publiek bleken een complete mismatch. Vlak nadat Huys in huis was gehaald, stapte Galjaard over naar concurrent SBS. Kenners als Wilfred Genee speculeerden al snel dat Galjaard dit misschien met opzet heeft gedaan. Ook Humberto Tan lijkt sabotage niet uit te sluiten.

Humberto Tan werd voor Twan Huys van de buis gehaald. De presentator zegt nu in de podcast 30 Minuten Rauw: “Ik heb wel even gedacht… Marco Louwerens en Erland Galjaard zaten allebei op late night en gingen toen naar Talpa. Dat was geen leuk gevoel. Ik dacht: oh, oké. Dat was middenin die woelige periode. Ik dacht: hmmm. Het kan een vermoeden zijn, maar speelt er iets? Je gaat allerlei dingen denken. Misschien is het onzin, maar dat ga je denken.

Interviewer Ruud de Wild: “Denk je dat je eraf gehaald bent om de avond te verzwakken?

Tan: “Dat weet ik niet, maar de avond is wel jarenlang niet sterker geworden.”

Inmiddels is de late avond weer enigszins op niveau, aldus Tan. “Eva Jinek gaat het zeker wel redden, ja. We moeten nog kijken wat er gaat gebeuren als er commercials gaan komen. Wij hebben toen ook een commercialloze periode gehad van twee of drie weken. Maar het programma staat gewoon heel goed. Eva vind ik sterker dan Beau, want Eva is breder ontwikkeld, maar Beau heeft het goed gedaan.

Even terug naar Erland. Moest Tan huilen toen hij hem van de buis haalde? “Nee, bij Erland moest ik zeker niet huilen. Ik was best rationeel en heb met hem gesproken over of dit de beste oplossing is. Ik was het er niet mee eens. Ik zei: ‘Wat hebben we dan gedaan om het te verbeteren?’ Niet veel.”

Voelde hij zich in de steek gelaten door Erland? “Erland is ook degene geweest die de kans heeft gegeven dat het ontstond, maar hij heeft ook de stekker eruit getrokken. Het was een zakelijke beslissing, maar ik was het niet met hem eens.”

Zijn keuze voor Huys heeft hij nooit begrepen. “Ik heb wel naar Beau gekeken en ik heb Art gezien, maar in de periode van Twan kon ik het zelf nog niet aan.”

De kijkcijfers van Huys volgde hij wél. Het programma bleek een totale flop. “Het onderstreepte wel wat ik zei.

Foto: NPO

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen