NOS Journaal zet Eva Jinek neer als Chinezen-basher

Eva Jinek kwam er gisteren niet goed van af in het Achtuurjournaal, het meest bekeken dagelijkse programma op de Nederlandse televisie. Ze werd neergezet als een Chinezen-basher. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Chinese Nederlanders zoeken de media op nu zij slachtoffer zijn van coronaracisme. Journalist Pete Wu vertelde in de journaaluitzending over het bizarre carnavalslied van Radio 10, waarin Chinezen werden gestigmatiseerd, maar ook over Jinek.

Het Chinezen-lied van Radio 10-dj Lex Gaarthuis, die inmiddels excuses heeft aangeboden, zit hem het meest dwars. De radiomaker riep in het lied op om Chinees eten maar even links te laten liggen, zo lang het coronavirus in de wereld is.

Bizar, vindt Wu. “Respectloos gewoon. Mijn ouders hebben heel lang een restaurant gehad. Er wordt de connectie gemaakt tussen een ziekte 9.000 kilometer verderop met mensen zoals mijn ouders hier in Nederland. Alsof nu ineens alle nasi besmet is in Nederland. Dat slaat toch nergens op?

Sinds het coronavirus krijgen Nederlanders met Aziatische roots geregeld discriminerende opmerkingen naar hun hoofd. Wat hem vooral raakt is dat er ook in talkshows ongestraft grappen worden gemaakt die volgens hem veel te ver gaan.

Daarop kwam Eva Jinek groot in beeld in het NOS Journaal. Achter haar verschijnen hondjes met zuurstofmaskertjes op. “Ik had nooit gedacht dat Chinezen zo dol waren op honden“, grapt iemand aan tafel. De studio moet er hard om lachen, Jinek lacht mee met een hand voor haar mond.

Jammer, vindt Wu. “De mensen die best wel veel aanzien hebben aan tafel die vinden het blijkbaar ook wel heel grappig. Je ziet misschien één iemand van: hmmm. Maar de rest vind het een soort van geoorloofd ofzo.”

Wu vindt het tijd dat Chinese Nederlanders voor zichzelf durven op te komen. “Omdat de generatie van mijn ouders de generatie was die dan vaak zei: ‘Als je je stilhoudt in Nederland, krijg je meer gedaan.’ Terwijl wij hier geboren zijn en dit is gewoon ons land, dit is onze omgeving. Ik denk dat het bij ons veel natuurlijker is om onze plek op te eisen in de Nederlandse samenleving.”

Overigens zat Wu eerder op de avond ook al in De Wereld Draait Door. Daar kreeg hij Gordon op z’n knieën.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen