Bert van der Veer denkt dat Op1 verder onderuit gaat

Geplaatst op ma 10 feb 2020 om 9:40

Bert van der Veer denkt dat de kijkcijfers van Op1 verder gaan dalen nu het nieuwigheidje eraf is. Het grote succes was van korte duur en keert niet meer terug. Die verwachting spreekt de tv-kenner uit in de Volkskrant. Op1 wist vier weken lang meer kijkers te boeien dan de talkshow van Eva Jinek, maar het tij is vorige week gekeerd: Jinek versloeg Op1 in week vijf met ruime cijfers. En Van der Veer verwacht dat dat de komende weken ook gaat gebeuren. De kijker wil volgens hem een vast gezicht.

Van der Veer noemde Op1 in december al strijdig met alle tv-wetten, omdat de kijker op de late avond van NPO 1 niet meer weet waar hij aan toe is. Elke avond zit er weer iemand anders, terwijl Jinek voor veel latenightkijkers als thuiskomen voelt.

Waarom was Op1 in de eerste vier weken zo succesvol? “Het experiment kreeg veel publiciteit. Voor kijkers is het ook spannend: hoe doen de duo’s het? Zitten ze elkaar in de weg? Iets nieuws heeft ook iets aantrekkelijks.”

Het succes was van korte duur, denkt Van der Veer. “Er zit een goed team achter, dat scheelt. Maar normaal gesproken duurt het zes tot acht weken voor je kunt zien hoe groot het publiek is. En afgelopen week zijn hun kijkcijfers behoorlijk gedaald, terwijl Jinek stabieler scoort.”

NPO’s tv-baas Frans Klein is optimistischer: “Kijkers waren ook benieuwd hoe Twan Huys het zou doen bij RTL. Dat effect was snel verdwenen. Ik geloof niet dat nieuwsgierigheid nu nog een rol speelt, na vijf weken. Volgens mij is het simpel: de formule van Op1 bevalt kennelijk.”

Het Volkskrant-artikel over Op1 kunt u lezen via Blendle.

Foto: SBS
44 Reacties op “Bert van der Veer denkt dat Op1 verder onderuit gaat”


 1. Tinus

  Bert heeft gelijk. Jinek wint de strijd!

 2. pieter

  Bert is vooringenomen, hij was de regisseur van Jinek in vroeger tijden.

 3. rooie Rinus

  Het format klopt niet. Je wil een soort rat race/big brother/stoelendans creëren met goede tot zeer slechte presentatoren. Allemaal willen ze dolgraag een carrière switch maken, maar 20 % haalt t niveau. Het gaat volgens de eigen NPO campagne om de presentatoren. Terwijl die eigenlijk ondergeschikt zijn aan t onderwerp. Zodra de nieuwigheid daar van af is ( snel ) blijven er 2 over. En de rest kan weer als tafelgast opdraven, of verder bij de omroep waar ze zitten.

 4. rooie Rinus

  Oh, en sander kan weer artikeltjes gaan schrijven over Oliemannetjes, en beursbengeltjes die even cash een leuke hut aftikken in Blaricum.

 5. Annoniemus

  Wie is die bebrilde man op de foto , een screenshot uit een film over daklozen ?

 6. Jantien Visser

  Helemaal met v.d. Veer eens. Maar gauw een keuze maken voor het beste duo en die elke dag laten presenteren, of kies er desnoods voor eentje. Geeft rust in de tent. Misschien blijf ik dan ook weer eens hangen bij OP1.
  Nu zie ik almaar andere gezichten die tijdens gesprekken elkaar de loef proberen af te steken van “zie mij eens een goeie vraag stellen”

 7. Paul Lamote

  Op1 is een inconsistent rommeltje door al die wisselende presentatoren. Jinek is een linkse liberale propaganda machine. Allebei treurigheid

 8. Zigeunerschnitzel

  Ze zullen nog iets zakken maar komen ijzersterk terug.

 9. Xylon

  Bert van der Veer hoopt dat Op1 verder onderuit gaat ?!.. Dat gaat niet gebeuren beste Bertje !.. Voortaan maar weer gewoon lekker een pijpje roken achter uw prachtige geraniums !.. Vergeet daarbij vooral niet weg te dromen bij de gedachte aan al uw vroegere successen meneer van der Veer !.. Uw tijd is duidelijk voorbij dus doet u het rustig aan want Op1 gaat de strijd om de talkshow kijker uiteindelijk glansrijk overwinnen van rtL’s slappe commerciële talkshow aftreksel Janknek !..

 10. Max

  Jinek is ook aardig ingekakt en dan moet de reclame nog terugkomen. Misschien zijn de mensen wel talkshow moe Bert, daar had je nog niet aan gedacht zeker? En ja, vooringenomen is deze man zeker…

 11. Ria Visser

  Goeie bril Bert.

 12. Bert

  Bedankt!

 13. J.J. de Bom

  Eva is door haar overstap niet alleen ingekakt maar reeds ook de kijker uitgekakt!

 14. J.J. de Bom

  Eva is door de overstap niet alleen ingekakt maar ook uitgekakt!

 15. Zigeunerschnitzel

  Reclame NPO en Talpa formats zal haar ondergang worden.

 16. Wat moet je er nog van zeggen....

  Het Rosa Spierhuis heeft ook weer een mening.
  Bert, ga naar de Bingo en jouw TV tijd is geweest.

 17. Eva J

  Bij mij is het nieuwe er ook al af. Maar niet van mijn bankrekening! ☺

 18. Bert

  Kiezen tussen Op1 met de neger omdat het moet en andere bekende koppen uit de BNNVARA stal of Jinek.

  Gewoon de TV uit of kijken naar een film dus. Allebei blijft het links geneuzel, twamp dit en dat en andere Amerikaanse obsessies.

  Vanavond weer de Oscars bespreken natuurlijk, te veel witte acteurs gewonnen en wat is Parasite toch een goede film. Lekker internationaal ook. En de speech van Joaquin Phoenix over diversiteit en liefde. Och zo geweldig en ontroerend…

  Zo super. Heel heel mooi…

 19. Patricia Paay

  Wat ik niet snap is waarom ze er niet gewoon een wedstrijd van maken.

  Gewoon de kijker laten SMS’en wie mag blijven en wie mag gaan, dergelijke ‘talentenjachten’ leveren altijd zat kijkers op,

 20. Sjaak

  Misschien moet Pauw maar weer een talkshow gaan maken, Jinek haalt zijn nivo niet met haar sluwe linkse propaganda. En de OP1! uitzendingen worden saai en gaan vervelen. Kijkcijfers zijn nog maar 60% van wat ze waren.

 21. Snake Charmer

  Twan Huys was vanaf dag 1 al slecht dat kun je niet vergelijken.

 22. Ron

  Er valt niets te kiezen als beide talkshows maar dezelfde items en gasten uitnodigen en dan gaan de kijkers uiteindelijk toch voor vertrouwd en dat is Jinek. Er zit 1 goed duo Charles en Carrie maar de rest blijft behelpen al zie ik wel lichte verbeteringen met de eerste weken, zeker bij Dijkstra en Willemijn en Giovanca en Thijs. Welmoed en Sander zijn officieel ‘af’. Die zo snel mogelijk vervangen.

 23. Anja

  Zo vreselijk niet interessant wat Bert van der Veer er van vind.

 24. Carolina Reaper

  Frans Klein bevestigt dus wat Bert van der Veer zegt. Jinek is met haar eigen talkshow slechts verhuisd van 1 naar 4. Twan Huys ging iets totaal anders doen, dan wat we van ‘m gewend waren. Dat was nieuw en geen succes, zoals dat ook voor Op1 in het verschiet ligt!

 25. Flauwe Kul

  De gasten van OP1 van vandaag zitten morgen bij Jinek en omgekeerd.

  Lekker bezig in talkshowland!

  Bert vd Veer teert nog op zijn succes met Barend & Van Dorp; deze fossiel moet gewoon lekker achter de geraniums zitten met zijn sigaartje.

 26. AlexF-Arnhem

  Ach laten we bij Bert geen veer in zijn R steken.

 27. sukkel

  Nog nooit zo een arrogante kwal gezien

 28. ronnie

  Leeft Bert van der Veer nog??

 29. Oliver

  700.000 trouwe kijkers voor beide shows en 10 mensen hier die zich dagelijks druk maken over de kijkcijfertjes en de haat voor een van de shows.

 30. StefanV

  Volledig eens met Van der Veer. Ik heb het ook al herhaaldelijk gezegd: als de nieuwigheid eraf is, zakken de kijkcijfers van Op1 vanzelf. De voornaamste reden is trouwens heel simpel: Eva Jinek is gewoon een betere interviewer/presentatrice dan het merendeel van de Op1-mensen. De enquête van Maurice de Hond bevestigt dat beeld: alleen het duo Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel kan Jinek bijbenen.

 31. ton

  De mensen zijn lul programma´s moe.
  Het nergens meer over.
  Jinekse is totaal links.

 32. Guttegut

  Bert ziet er hier uit als een totaal verlopen alcoholist

 33. Loek

  Bert heeft geen verstand van statistiek, maar is goed in borrelpraat…Op grond van de kijkkastjescijfers is het niet te zeggen of Jinek of OP1 beter scoort qua werkelijke kijkcijfers.

 34. dennis

  Bert is bang voor de tandarts, die is volgens mij daar al 29 niet meer geweest, zie zijn fietsenhok

 35. Ach die Bert hijnhoopt het alleen maar. achterhaalde deskundige zonder hedendaags inzicht

  Deze man is zo niet meer interessant en wil nog zo graag aandacht.

  Bert ga samen met Ernie vissen joh en laat de Nederlandse tv kijker met rust.

 36. Suzanne

  Op 1 slecht, Jinek top .ga zo door Eva 👍👍

 37. AlexF-Arnhem

  Ronnie: Je kan een kaartje maken voor 17-01-2033.

 38. aammehoela

  We wachten het maar af. Ben meer benieuwd naar wat er gebeurt als er nog voetbal tegenover staat. Deze week KNVB-beker en volgende week Europees voetbal. Dat is nog bezig terwijl de talkshows beginnen. En voor de rest denk ik dat het een wisselend beeld blijft. Op dinsdag en vrijdag Jinek de winnaar. op woensdag en donderdag OP1 en de maandag is wisselend.

 39. Wil van Bil

  Jinek doet het alleen voor de poen, bij de NPO zitten er tenminste nog een paar mensen die voor een “normaal” salaris willen werken!

 40. Jinek transfer?!

  Jinek overweegt overstap naar Tijd voor Max of Nieuwsuur

 41. Day

  Op 1 gisteren beter bekeken dan Jinek verschil 260 duizend kijkers!!!

 42. NPO de enige echte!

  Whoppaaaa, waar blijft Bart v.d. Veer, Jinek ruimschoots verslagen met ruim ’n kwartier miljoen minder kijkers!!!!

 43. Rob

  Als de heer van der Veer ook maandag heeft gekeken ziet hij sat Op 1 weer ruimschoots heeft gewonnen. Ook als je alle uitzendingen na middernacht en matinee uitzendingen meerekent, wint OP1 hethelemaal van Jinek. Alle 5 weken.

 44. Geer

  Who the fuck is Bert van der Veer. Weer iemand van de oude garde aan de zijlijn die het weet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.