NPO gaat vijf series maken met partijen als Netflix

De NPO gaat experimenteren met het co-produceren van dramaseries die uiteindelijk op commerciële videodiensten als Netflix, Videoland, Disney plus en Amazon worden uitgezonden. Dat heeft omroepbazin Shula Rijxman gezegd in haar nieuwjaarsspeech. De focus blijft wel gewoon op de eigen kanalen liggen, benadrukt Rijxman. “Tegelijkertijd staan wij ook open voor samenwerking met andere mediapartijen op het gebied van groots opgezet Nederlands kwaliteitsdrama.”

Wat heeft ze precies voor ogen? “We willen nog dit jaar een experiment beginnen waarbij tot en met 2021 in totaal vijf producties mogelijk zijn.”

Partijen die zich hiervoor kunnen aanmelden zijn mediadiensten met een eigen platform, zoals bijvoorbeeld Netflix, Videoland, Disney plus en Amazon.

Wat heeft de NPO hieraan? “Deze samenwerking levert ons twee belangrijke voordelen op: meer budget voor de hele Nederlandse creatieve industrie en een breder zichtbaar Nederlands product.”

Het betekent volgens Rijxman niet dat ze de strijd met de internationale grootmachten opgeeft. “Tegelijkertijd moeten we ons antwoord vinden op alle nieuwe technieken en internationale machtsconcentraties die onze samenleving kwetsbaar maken.”

Daarom zijn NPO Start, NPO Start Plus en NL Ziet ook zo belangrijk als onafhankelijke, Nederlandse on demand-platforms.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen