NPO gaat vijf series maken met partijen als Netflix

Geplaatst op do 16 jan 2020 om 19:45

De NPO gaat experimenteren met het co-produceren van dramaseries die uiteindelijk op commerciële videodiensten als Netflix, Videoland, Disney plus en Amazon worden uitgezonden. Dat heeft omroepbazin Shula Rijxman gezegd in haar nieuwjaarsspeech. De focus blijft wel gewoon op de eigen kanalen liggen, benadrukt Rijxman. “Tegelijkertijd staan wij ook open voor samenwerking met andere mediapartijen op het gebied van groots opgezet Nederlands kwaliteitsdrama.”

Wat heeft ze precies voor ogen? “We willen nog dit jaar een experiment beginnen waarbij tot en met 2021 in totaal vijf producties mogelijk zijn.”

Partijen die zich hiervoor kunnen aanmelden zijn mediadiensten met een eigen platform, zoals bijvoorbeeld Netflix, Videoland, Disney plus en Amazon.

Wat heeft de NPO hieraan? “Deze samenwerking levert ons twee belangrijke voordelen op: meer budget voor de hele Nederlandse creatieve industrie en een breder zichtbaar Nederlands product.”

Het betekent volgens Rijxman niet dat ze de strijd met de internationale grootmachten opgeeft. “Tegelijkertijd moeten we ons antwoord vinden op alle nieuwe technieken en internationale machtsconcentraties die onze samenleving kwetsbaar maken.”

Daarom zijn NPO Start, NPO Start Plus en NL Ziet ook zo belangrijk als onafhankelijke, Nederlandse on demand-platforms.

Foto: NPO
15 Reacties op “NPO gaat vijf series maken met partijen als Netflix”


 1. Mart

  Hier zou Videoland wel moeten inspringen, maar het zal wel naar Netflix gaan.

 2. NPO kijker 5

  Mooi verdienmodel voor de NPO en komt natuurlijk ten goede van kwaliteit

 3. Directeurtje

  “NPO Start Plus” hehe wie die naam verzonnen heeft….

  Zoiets als een “Budget King Size” bed?

 4. David

  Ik weet niet of Disney hiervoor zal gaan…

 5. Anna

  Dus ik als brave burger moet verplicht meebetalen aan ‘experimenteren met het co-produceren van dramaseries die uiteindelijk op commerciële videodiensten als Netflix, Videoland, Disney plus en Amazon worden uitgezonden. ‘

  De wereld op z’n kop.

 6. Zeur

  Ik moet ook meebetalen aan jouw uitkering Anna.

 7. peacock and whitemen

  Apart… als publieke omroep mag je volgens de mediawet niet meewerken aan het maken van winst van commerciële bedrijven. De NOS krijgt belastinggeld, subsidie, ons geld…

  Dit is gewoon een stuiptrekking om te overleven, wetende dat publieke omroepen ten dode zijn opgeschreven… gewoon beter de stekker eruit dus.

 8. 1-2-tjuh

  Sta niet met verbazing te kijken over deze samenwerking. Past precies in NPO straatje. Deze week mijn Netflix abonnement opgezegd, omdat ik doodziek werd van die politiek correcte films en series. Walgelijk.

 9. Bart

  Ze lijken eindelijk wakker te worden bij de NPO.
  Stop wel met dat NPO Start plus en bied alles aan op NPO Start en NL Ziet. Ook programma’s en series uit het rijke verleden.

 10. 1-2-tjuh

  Ff stukje journaal gezien. Valt best naar te kijken zoals meerdere NPO programma’s als je je er maar op instelt dat je naar fictie zit te kijken. Dan is het best komisch. Stukje in Journaal met met Shula Rijxman. JC wist dat dat een lesbische troela die door D66 en Trutje in de directie van NPO is geloodst, maar man, man, man wat ziet die eruit. Daar zit geen zweempje van een vrouw in, dat is echt een omgebouwde lelijke kerel. Daar is Nicky zonder pikkie nog een schoonheid bij. Brrrrrrr

 11. Snake Charmer

  Dus de NPO wilt dus als een soort productiehuis series produceren voor commerciele VOD kanalen van Netflix, Disney en RTL omdat hun eigen VOD dienst NPO Start Plus een grote flop is.

 12. Joker

  NPO maakt tv voor een ouder publiek en niet voor jongeren dus vraag me af of ze daar bij Netflix en Videoland op zitten te wachten. Wat betreft politieke correctheid liggen ze wel op één lijn want Netflix is nu eenmaal een progressief VOD kanaal die hun ideale wereldbeeld aan de kijker willen opdringen.

 13. Sjaakie

  Het lijkt me dat deze series in NL door de NPO worden uitgezonden (ook on demand) en dat ze partners zoeken die dit in het buitenland kunnen distribueren. Anders nemen ze wel een hele vreemde rol in het Nederlandse medialandschap

 14. anonymous

  Neee dan ga ik Netflix opzeggen.
  Wil die Nederlandse shitprogramma’s niet zien

 15. echt nieuws

  Netflix betaald ongeveer 1/3 van het budget en loopt dus geen groot risico. Tegelijkertijd telt de serie mee voor de, sinds 2020, Europese verplichting voor Netflix dat 30% van alles dat Netflix in Europa uitzendt, Europees moet zijn (aantallen producties, niet budgetten).
  NPO betaalt ipv 3 ton voor een serie dan minder dan 2 ton en krijgt het recht om de serie eerst in z’n geheel uit te zenden op de PO en pas daarna is die dan te zien via Netflix, voor Nederland en de rest van de serie. Dus de deal bespaart de belastingbetaler geld. Alleen de streamingdienst samen met RTL en SBS heeft er last van maar die blijft toch niet voortbestaan.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.