NPO 2 flink op de schop door vervroegen Nieuwsuur

NPO 2 gaat in dit jaar 2020 behoorlijk op de schop door geschuif bij vlaggenschip NPO 1. De late talkshow van die zusterzender verhuist van 23.00 uur naar 22.30 uur, waardoor er een onwenselijke overlap met Nieuwsuur op NPO 2 zou ontstaan. Daardoor is dat programma vanaf vanavond niet langer om 22.00 uur, maar om 21.30 uur op zender. En dat heeft behoorlijk wat consequenties voor het tweede net, dat nu nog maar één vrij invulbaar uur op het veel bekeken prime time heeft.

Nieuwsuur staat voortaan echt midden in de avond: de komende weken direct na de kijkcijferhit De Slimste Mens. Het betekent ook dat NPO 2 met De Slimste Mens een sterke lead-in verliest om nieuwe titels in het halftienslot onder de aandacht te brengen.

NPO 2 denkt dat de vervroeging van Nieuwsuur door de bank genomen wel gunstig is, omdat het gezichtsbepalende programma nu een prominentere uitzendtijd heeft. “Parallel aan de vervroeging van de late night talkshow op NPO 1 geeft NPO 2 Nieuwsuur een plek in het hart van de avond: om 21.30 uur, direct na de prime time-programma’s.”

Op dinsdag, woensdag en donderdag zal Nieuwsuur vanaf februari worden voorafgegaan door een nieuwe tv-vorm, de shortform. Zo interviewt Özcan Akyol in De Geknipte Gast wekelijks in 12 à 15 minuten een prominente Nederlander, terwijl hij of zij door Özcan wordt gecoiffeerd aan de vooravond van een bezoek aan een culturele gebeurtenis.

In Knappe Koppen gaat presentator Gregory Sedoc met de knapste koppen van Nederland op zoek naar antwoorden op vragen van kijkers, zoals: waarom luisteren pubers niet naar hun ouders? En Danny Ghosen doet in Danny op straat verslag op plekken of bij groepen die doorgaans moeilijk bereikbaar zijn.

Wat gebeurt er met de programma’s die voorheen in het halftienslot stonden? “Verdiepende titels die om half tien stonden geprogrammeerd kunnen een plek krijgen na Nieuwsuur (NOS/NTR), om kwart over tien. Dat geeft NPO 2 het grootste deel van het jaar tussen 18.45 uur en 22.45 uur een sterke programmering.

De vooravond blijft wel hetzelfde. “In 2020 blijft de sterke vooravond van 18.30 tot 20.30 uur ongewijzigd.

De veranderingen moeten bijdragen aan een toegankelijker NPO 2. “NPO 2 is de afgelopen jaren breder en toegankelijker geworden, zonder aan publieke waarde en waardering in te boeten.”

Foto: NTR, Stefan Heijdendael

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen