Na Matthijs nu Jeroen Pauw op hakblok in Den Haag

Geplaatst op ma 20 jan 2020 om 8:15

Na al die jaren Matthijs van Nieuwkerk, is het nu Jeroen Pauw die op het hakblok ligt van politiek Den Haag. De recente onthullingen over zijn gegraai bij de publieke omroep wekken terecht ergernis op bij politici. De vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen dat mediaminister Arie Slob opheldering vraagt over de schimmige deal die NPO’s tv-baas Frans ‘brievenbusfirma’ Klein heeft gesloten met Pauw over de productie van de nieuwe dagelijkse latenight-talkshow Op1 op NPO 1.

Het NRC Handelsblad kwam dit weekend met een onthullend artikel over de totstandkoming van Op1. De krant onthult dat Pauw is gestopt met zijn eigen talkshow omdat BNNVARA niet wilde meewerken aan een sjoemelconstructie om zijn salaris op te krikken, maar dat hij nu alsnog flink casht met Op1.

Als producent van Op1 zou Pauw een begroting hebben neergelegd bij de NPO die 40 procent ligt boven wat gebruikelijk is voor dat tijdslot. Daardoor loopt de presentator alsnog lekker binnen.

De mediawoordvoerders van VVD, CDA, D66 en Christenunie trekken gezamenlijk op na de berichtgeving van NRC en willen dat er na al die jaren nu écht een einde komt aan al die sjoemelconstructies bij de NPO. Ze noemen eind 2020 als deadline.

VVD’er Zohair el Yassini: “Keer op keer kregen we te horen dat die sjoemelconstructies niet bestonden. Na deze openbaring van NRC moet de beerput in Hilversum eindelijk open. Deze praktijken moeten voor eens en voor altijd gestopt worden.

NPO-baas Shula Rijxman ontkent in een uitgebreide reactie op Spreekbuis.nl dat er sprake is van een deal met Pauw. “Er is geen sprake van een ‘deal’ tussen de NPO en Jeroen Pauws TVBV om diens bedrijf de productie van Op1 te laten doen. Ook herkennen wij ons niet in het beeld van vermeende ‘sjoemelconstructies’.

Het artikel ‘Kamer eist opheldering over deal Jeroen Pauw met publieke omroep’ kunt u lezen op de NRC-site.

Lees ook: Pauw stopte omdat hij geen salarisconstructie kreeg (vrijdag)

Foto: Annemieke van der Togt, BNNVARA
44 Reacties op “Na Matthijs nu Jeroen Pauw op hakblok in Den Haag”


 1. NPO kijker1

  Het artikel was een reconstructie.

  NRC heeft de belangrijkste punten zelf verzonnen om tot een verhaaltje te komen.
  Ze gaan nu echt de Telegraf achterna.

 2. Tsja

  Hoe leuk zou het zijn als dit onderwerp straks bij Jinek aan tafel besproken wordt.

 3. Goedemorgen

  Eerst maar horen wat hiervan klopt.

 4. WEST*

  als ze eerst eens de distributiegelden bij RTL nou eens stoppen, dan hoeft er ook geen miljoen aan JINEK betaalt te worden van ons kabelgeld

 5. De rechtse rakkers doen samen met de foute krant de Telegraaf er alles aan om de kwaliteit van de NPO te breken

  De foute krant (ook al in 40-45) de Telegraaf blijft doorgaan om ten gunste de Mol en Bertelsmann de NPO te beschadigen. En zelf met de subsidie voor WNL haar eigen idealen te verwezenlijken.

  En de rechtse partijen P V V D /FvD met als inhoudelijk onbelangrijke politieke bijwagen de CU zal ook niets nalaten om de NPO te beschadigen en af te breken ten gunste van Bertelsmann en de CEO van Pulpa de Mol en zijn familie.

  Weerzinwekkende strategieën van de rechtse narcisten.

 6. Benco Dillink

  Tegenwoordig mag er geen scheet meer worden gelaten zonder dat deze uitvoerig wordt besproken en goed/fout wordt beoordeeld bij een van de vele Talkshows mrt die toonaangevende presentatie rechtstreeks vanuit de grachtengordel kliekistan.

  Tip voor de toerist die niet weet waar de grachtengordel is; volg gewoon de opgefokte mama’s die op hun de fietsfabriek bakfiets met daarin een stel bleke, broze autistische snertjong erin tegen het verkeer in fietsend en bellend naar de witte scholen toe racen. Of de papa’s met hun vette haarknotje in een opgevoerde botsauto ‘Tesla’ rond suizen alsof ze God zelf zijn.

 7. Basis is weg

  Het is weer huilen aan de Basisweg te Amsterdam. Ook in 2019 verlieten weer veel abonnees de Telegraaf.

  Zegt genoeg.

 8. MediaPrak

  Laat de VVD 2e kamerfractie zich eerst eens even drukmaken om haar kerntaak, nl het controleren van de Ministerraad. Als: wanorde en misleiden door Belastingdienst. Tekorten bij Politie, Onderwijs en Zorg. Of komt dit te dicht bij het valen van haar eigen ministers?

 9. Directeurtje

  Kan niet wachten tot Baudet in een coalitie komt en gewoon eens begint met het *halveren* van het NPO budget

 10. Benco Dillink

  8:38;

  NPO roept zelf al dat commentaar over zich af door de zeer dik erop liggende pro-islam houding. Feest op tv als het ramadan is. Gejuich in het jeugdjournaal als het Suikerfeest begint. De houding over werkeloze moslims bejubelen die i.p.v. werken de zwaargelovige gaat uithangen. Met dito overdreven religieuze saus overgoten commentaar dat godsdienst nog nooooit zoooo veeeel invloed heeft gehad op de gemiddelde “Europeaan” als nu met de islam. In beeld af en toe van die bekeerde boerinnen met die dikke Nikki turtorial hoofdjes die vertellen dat het allemaal z’on bevrijding is met die lap om je kop heen en tig keer bidden per dag. Enz. Enz.

 11. Guttegut

  Kan de Tweede Kamer zich wellicht meer druk maken over de ellenlange wachtrijen in de zorg, de puinhoop bij de Belastingdienst of de klimaatproblematiek i.p.v. deze nonsens?

 12. gerdien

  De politiek heeft destijds geëist dat meer producties naar buitenproducenten gaan. Een paar maanden geleden is al vastgesteld dat daardoor de kosten flink zijn gestegen: de omroepen zelf bleken goedkoper te werken dan externe bedrijven. Daar heb ik deze mensen toen niet over gehoord. Beetje opportunistisch om dan nu te gaan zeuren over Pauw die als buitenproducent soortgelijke bedragen ontvangt als andere producenten.

 13. man pan

  Helaas zie je dit vaak bij de (semi)overheid, diegene die over het aanbesteding gaat heeft en de commerciele partijen zijn twee handen op een buik.
  M.a.w. corruptie en vriendjespolitiek.

 14. WEST*

  @ DIRECTEURTJE ja heel goed , gewoon 1 zender voor de NPO, alle omroepen afschaffen ook reg. en lokaal en alleen de NOS met nieuws en actualiteiten
  hou je 500 miljoen of meer over die kunnen dan gebruikt worden andere zaken
  bijvoorbeeld opslag voor ministers en politieker en distributie gelden voor RTL

  ook de kijkers blij want eindelijk goede tv op de com tv zenders en miljoenen kijkers voor RTL die ook alle sport en speciale nationale gebeurtenissen gaat uitzendingen gaat verzorgen , alsmede het songfestival ,culturele programmas jazz klassiek boeken en het Holland en North sea jazz festival NOU WAT EEN FEEST er mag gelachen worden
  ook gaan w bikkelharde condsumenten programmas maken en we hebben maling aan UNILEVER want we gaan goud geld verdienen met onze mijoenen kijkers

  Zo… morgen gaan we verder met deel 2 uit het grote media sprookjes boek

  r

  HELAAS ZAL DAT NOOIT GEBEUREN

 15. WEST*

  IK BEDOEL GELLUKKIG MAAR DAT HET NOOIT ZAL GEBEUREN

 16. Ben Zine

  De politiek maar zeuren over het schrappen van het reclameblok voor het begin van OP1 terwijl ze zelf willen dat er geen reclame meer te zien zal zijn bij de PO tot 20:00 uur. Politiek is een synoniem voor hypocriet!

 17. Jur

  Het blijft links l*llen en rechts zakken vullen bij de NPO.

 18. Thierry Bardot.

  Directeurtje Baudet komt niet in een coalitie! en mochten ze er komen zal er niks veranderen, ik heb vanaf de jaren 60 te veel van dat volk gehoord, oa boer koekoek.

 19. Jan

  Links lullen, rechts de zakken vullen

 20. WEST*

  Therry Bardot inderdaad zulke populisten zullen het nooit voor het zeggen krijgen
  en de mensen die daar op stemmen zijn meelopers en hebben zelf nooit een eigen mening, maar zijn papagaaien die de massa na praten

 21. NPO kijker1

  De uitzending van Pauw en ook Jinek zullen altijd goedkoper zijn.
  Net zo als Pauw&Witteman duurder was zal Op1 ook duurder zijn.
  Personeel moet namelijk betaald worden. Een uitbreiding van 1 naar 2 kost geld.

  Wat een riooljournalistiek komt er uit de pennen van het mediahuis waar NRC en Telegraaf onder vallen.

 22. Net5 - Lindatv

  Al die journalisten tegenwoordig… wat ze s’nachts dromen schrijven ze overdag op en politiek denhaag geloofd het nog allemaal ook…

 23. anoniemmm

  geld zucht

  of geen geld schaamte!!!

 24. Normaal Persoon

  WEST* Dat zou de meest bekeken Jinek worden haha

 25. Sjaak

  Geweldig hoe zuur de NPO’ers hier zijn als de leugens en malversaties uitkomen. Pauw is natuurlijk een grote graaier in naam der socialistische Vara.

 26. Don

  Weer zo’n graaier! Prima.. wie volgt nog? :-)

 27. ja ja

  Sjaak Daarom ben ik zo blij met RTL die houden niet zo van niet zo graaien
  Iedereen wordt daar op gepaste matige wijze betaald
  en zo hoort het ook te zijn . Bij RTL letten ze ook op de kleintjes hoor . en vele daar hebben een hekel aan geld, nee t liefst zijn ze voor salaris verlaging zelfs JINEK

 28. robb

  Wat de politiek wil lijkt wel op communisme ,het maakt niet uit wat je doet je zit al snel op 185.000 als je een programma maakt waar 4 afleveringen per dag van worden opgenomen , ze vragen erom dat ze via de achterdeur gaan werken betaal die mensen wat meer ze vragen geen miljoen .

 29. Sjaak

  @ja ja Mon 20 Jan 2020 om 11:04
  RTL wordt niet van mijn belastinggeld betaald.

 30. animo

  Sjaak wees niet zo naïef we betalen alles wat we gratis krijgen.

 31. animo

  Er zijn producten waar je tien keer meer voor betaald dan ze waard zijn door de marketing die er achter zit.

 32. Snake Charmer

  @Animo dus voor de NPO betalen we nog eens extra!

 33. Snake Charmer

  @Animo en voor die producten zijn er ook alternatieven waarvoor geen reclame voor wordt gemaakt dus wat is je punt?

 34. animo

  Snake Charmer ,nee je betaald niks extra’s voor de npo omdat de npo een plicht heeft om ook programma’s te maken die alleen met de ster inkomsten niet gemaakt kunnen worden en waar de commercie geen invloed op hebben ,de ster heeft de politiek ingevoerd .

  Wat ook een punt is wat de meeste mensen niet meer weten vroeger moest je kijkgeld betalen dat heeft men via de belasting laten lopen en de inkomens belasting verhoogt , het is nog steeds kijkgeld waar de overheid niet aan mag komen.

 35. sukkel

  Pauw is de grootste de rest kan in de container!!

 36. Pieterke

  Afschaffen, die achterlijke op communistische leest geschoeide Balkenende norm!

 37. Mike

  Het wordt tijd dat de bezem door de staatsomroep gaat wat de NPO is. Kan nog veel meer op bezuinigd worden.

  Links maakt meer kapot dan je lief is.

 38. ja ja

  @ Sjaak verdiep je eens in de materie Het belastinggeld gaat linia recta naar de kabelmaatschappijen die daar dan weer RTL TALPA en andere kleinere commerciele zenders distributiegelden betalen , in totaal betalen we 2 x omroepbijdrage , n.l.
  via belasting en aan onze kabelboeren Door de komst van het centrale antenne systeem en dan tot nu de providers is ons kijkgeld, alsmede ook bedoeld voor infrastructuur, heel hoog geworden , maar in andere landen betalen ze ook de hoofdprijs , en daar zitten we nog ver onder

 39. ja ja

  @ Mike Nederland kent geen staats omroep! je hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hang! wij hebben omroep verenigen lokale en regionale omroepen in een publiek bestel en al die omroepen hebben een overkoepelende organisatie dat was vroeger ook al het geval ,NRU eerst voor de radio omroepen op Hilversum 1 en 2 en bij de televisie was dat de NTS

 40. Commerciële Yoghurt

  Wow die hypocriete Shula Rijxman heeft een plaat voor der kop zeg!

 41. Commerciële Yoghurt

  @ja ja,

  Jaja,
  de NPO incluis al die omroepjes = Staats tv

 42. HBaz

  Dan had ie niet van RTL over moeten stappen naar de NPO.

 43. Peter Wingender

  De vraag moet worden uitgebreid richting Shula; zij heeft het over TVBV maar niet over Endemol Shine. Die opmerking is relevant omdat Pauw zijn bedrijf heeft verkocht aan Endemol Shine, producent van Op1. Pikant omdat Endemol Shine normaal gesproken helemaal geen trackrecord heeft richting dit type programma’s.

 44. De rechtse rakkers doen samen met de foute krant de Telegraaf er alles aan om de kwaliteit van de NPO te breken

  De foute krant (ook al in 40-45) de Telegraaf blijft doorgaan om ten gunste de Mol en Bertelsmann de NPO te beschadigen. En zelf met de subsidie voor WNL haar eigen idealen te verwezenlijken.

  En de rechtse partijen P V V D /FvD met als inhoudelijk onbelangrijke politieke bijwagen de CU zal ook niets nalaten om de NPO te beschadigen en af te breken ten gunste van Bertelsmann en de CEO van Pulpa de Mol en zijn familie.

  Weerzinwekkende strategieën van de rechtse narcisten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.