Na Matthijs nu Jeroen Pauw op hakblok in Den Haag

Na al die jaren Matthijs van Nieuwkerk, is het nu Jeroen Pauw die op het hakblok ligt van politiek Den Haag. De recente onthullingen over zijn gegraai bij de publieke omroep wekken terecht ergernis op bij politici. De vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen dat mediaminister Arie Slob opheldering vraagt over de schimmige deal die NPO’s tv-baas Frans ‘brievenbusfirma’ Klein heeft gesloten met Pauw over de productie van de nieuwe dagelijkse latenight-talkshow Op1 op NPO 1.

Het NRC Handelsblad kwam dit weekend met een onthullend artikel over de totstandkoming van Op1. De krant onthult dat Pauw is gestopt met zijn eigen talkshow omdat BNNVARA niet wilde meewerken aan een sjoemelconstructie om zijn salaris op te krikken, maar dat hij nu alsnog flink casht met Op1.

Als producent van Op1 zou Pauw een begroting hebben neergelegd bij de NPO die 40 procent ligt boven wat gebruikelijk is voor dat tijdslot. Daardoor loopt de presentator alsnog lekker binnen.

De mediawoordvoerders van VVD, CDA, D66 en Christenunie trekken gezamenlijk op na de berichtgeving van NRC en willen dat er na al die jaren nu écht een einde komt aan al die sjoemelconstructies bij de NPO. Ze noemen eind 2020 als deadline.

VVD’er Zohair el Yassini: “Keer op keer kregen we te horen dat die sjoemelconstructies niet bestonden. Na deze openbaring van NRC moet de beerput in Hilversum eindelijk open. Deze praktijken moeten voor eens en voor altijd gestopt worden.

NPO-baas Shula Rijxman ontkent in een uitgebreide reactie op Spreekbuis.nl dat er sprake is van een deal met Pauw. “Er is geen sprake van een ‘deal’ tussen de NPO en Jeroen Pauws TVBV om diens bedrijf de productie van Op1 te laten doen. Ook herkennen wij ons niet in het beeld van vermeende ‘sjoemelconstructies’.

Het artikel ‘Kamer eist opheldering over deal Jeroen Pauw met publieke omroep’ kunt u lezen op de NRC-site.

Lees ook: Pauw stopte omdat hij geen salarisconstructie kreeg (vrijdag)

Foto: Annemieke van der Togt, BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen