Jan Roos voelt zich miskend door mediawereld

Geplaatst op ma 06 jan 2020 om 8:30

Jan Roos vindt het merkwaardig dat zijn kwaliteiten niet worden erkend door de mediawereld, terwijl hij in de afgelopen jaren wel eclatante successen heeft geboekt. Dat zegt hij in de podcast Littekens van presentator Wilfred Genee. Roos wijst op zijn succesverhaal, die zou zijn begonnen bij Omroep PowNed. “We maakten met PowNews revolutionaire televisie. We hadden 500.000 of 600.000 kijkers. Ik ken menig talkshowhost die daar een moord voor zou doen, Wilfred“, plaagt hij.

Ook maakte Roos een radioprogramma voor die omroep. “Mijn radioprogramma Beste Jannen op zondagnacht was het best beluisterde programma ooit op Radio 1. We hadden gewoon 175.000 mensen in het eerste uur van 00.00 tot 01.00 uur ’s nachts.”

Het leverde hem bijna een prijs op. “Ik ben ook genomineerd voor de Gouden RadioRing, dat is de grootste radioprijs in Nederland. Die won ik net niet, maar ik zat wel bij de laatste drie en daar zitten alleen maar hele grote producties en wij zaten met een team van drie.”

Genee haalt naar eigen zeggen zijn schouders op voor een niet-gewonnen prijs, maar voor Roos ligt dat anders. “Het punt is dat er met mijn successen geen gevolg aan wordt gegeven en voor jou maakt het niet zo veel uit. Ik kijk wat zuurder terug op mijn carrière, want na het genomineerd zijn voor dat soort prijzen ben ik nooit gevraagd om voor iemand radio te maken.”

Roos voelt zich miskend. “Het is wel zielig dat iemand die talenten heeft niet verder komt dan af en toe nare opmerkingen over iemand maken.”

Daar is hij toch zelf verantwoordelijk voor? “Dat ligt aan mij, omdat ik niet geloof in slappe lulkoek, politiek correcte nonsens, heilige huisjes. Of: laat ik over die partij maar geen lelijke dingen zeggen, want ik verwacht dat ik er nog een schnabbel van krijg. Ik ben daar compromisloos in, dus dat is lastig.”

Foto: Veronica
53 Reacties op “Jan Roos voelt zich miskend door mediawereld”


 1. Trumpo

  Wie is die dikke aap op de foto boven het artikel?

 2. Gerard Cocks

  Tsjezus. Wat heeft deze talentloze non-valeur een enorm bord voor zijn dikke kop. Man, ga nuttig werk doen in plaats van dat populistisch gegil in de marge. Niemand mot je.

 3. Tienmaal is scheepsrecht

  Sinds hij niet meer werkt voor zijn geld gaat hij Angela achterna. Wat een plofkip.

 4. Pieter

  Als je het interview leest zegt hij t gewoon realistisch en met zelfkennis. Niks mis mee en inderdaad zal hij niet ver komen omdat hij geen concessies doet op zijn mening. De schrijver van dit artikel word klakkeloos gelezen door de halve mediawereld in hilversum en amsterdam en dus nemen we het weer voor waarheid aan.

 5. Jantje

  My god. Ziet er niet gezond uit. Je zou denken dat hij genoeg tijd over heeft voor de sportschool.

 6. Sender

  Is dit Roos????? Niet terug te kennen. Ik heb een andere Roos in gedachten.

 7. Loes

  @Sender: je bedoelt natuurlijk je eigen gordelroos.

 8. ikweethetbeter

  Gewoon mislukt !!!!!!!

 9. Peanut

  Ik herkende hem niet op de foto. En dit artikel haalt vast de nuance uit hoe het gesprek is verlopen. Want mc is niet zo goed in duiding en juiste context.

 10. Beatrice Kiddo

  Jan heeft het zwaar en zou er goed aan doen eens een paar jaar helemaal uit de publiciteit te blijven. Hij heeft even een periode gehad van relatief succes maar tjong wat een ruzie heeft ie altijd met iedereen. Ook op rechts heeft ie nog maar een paar vriendjes en zelfs die nemen hem niet meer serieus. Hij is teveel bezig met zijn gelijk krijgen door bij allerlei interview-podcast etc te gaan zitten….alleen hij heeft het gelijk niet

 11. John

  Het is en het blijft een zuur mannetje die Roos. Mensen houden nou eenmaal van positiviteit en dat heb jij nooit te melden. Daghh…

 12. age

  Misschien kan Jan Roos een soort kinderprogramma beginnen?
  ‘Jan Roos de matroos is weer eens boos’

 13. E. Hartsma

  Tussen al die truttige programma’s heb ik behoefte aan een pittiger programma met Jan Roos. Niet dat stroperige.

 14. Loontje

  De rol van clown is leuk, totdat je op een gegeven moment er in gaat geloven dat je er echt toe doet. Dit is Jan overkomen. Volledige zelfoverschatting. Sindsdien heeft het publiek genoeg van hem. Hij heeft zelf willens en wetens deze gok genomen. Nu is ie verworden tot het nationale sulletje. Zo gaat dat met reputaties. Hij voelde zich te goed om nog langer reportertje te zijn, en dat was dom. Want die andere rol van iemand die serieus wil meepraten pikken de mensen klaarblijkelijk niet. En dit verontwaardigde toontje after the battle al helemaal niet. Eigenlijk eerder toont het aan dat hij in de laatste jaren juist flink overschat was. Als ie slim was geweest en z’n eigen beperking had gekend, zou ie nog jaren vooruit gekund hebben met allerlei mazzelbaantjes op radio en teevee. Maar wie bijvoorbeeld regelmatig naar het radioprogramma ‘echte jannen’ luisterde, heeft deze ineenstorting en feitelijke carrièremoord aan horen komen. Jan nam zichzelf steeds vaker te serieus. Hij geloofde werkelijk dat ie politieke invloed had. Terwijl met alle respect het een handige caféprater was die het leuk kan brengen, maar meer ook niet. Nu is Jan dus weggezakt in het anonieme moeras en klinkt ie gigantisch gefrustreerd. Juist die ergenis die hem vroeger zo grappig maakte, zijn unieke selling point, is z’n ondergang nu geworden. Ken jezelf, je kwaliteiten en je beperkingen. Dit gold helaas niet voor jan roos. Dus nu niet janken, gewoon net als alle nederlanders echt werken voor je geld. Of gewoon typen voor die marginale blogjes en verder je mond houden. Je nam altijd iedereen de maat. Nu neemt de maat jou.

 15. Denk-na

  Jan Roos, je voelt je miskend door mediawereld? En je vindt dat merkwaardig?
  Zou het misschien komen dat je nergens talent in hebt. En heel misschien zou je iets kunnen leren door goed naar Eva Jinek te kijken?

 16. Annoniemus

  Hij lijkt hier op een oud bokser in verval !

 17. Dries Roel Vink

  Jan Roos = plofkip = boycot

 18. critikast

  Jan, je noemt PowNed “revolutionaire televisie” . Dat is meteen de reden waarom de media om je heen lopem. Het was allesbehalve “revolutionair”, maar eerder ordinair, a-journalistiek en platvloers. Je hebt met PowNed je eigen graf gegraven, onnozele!

 19. Dirk J. Jansen

  ‘critikast’ kent de betekenis van het woord ‘revolutionair” niet.
  Over ‘onnozel’ gesproken.

 20. Max

  Het kan merkwaardig zijn dat zijn kwaliteiten niet worden erkend door de mediawereld, maar het belangrijkste, en ook wel handig in deze, is dat je dan wel kwaliteiten moet hebben.

 21. Deksel Neus

  Vroeger bij BNR radio aan het begin van zijn media ‘loopbaan’ had Jan een column. En dan ging compleet los altijd op de pvda. Kennelijk is dat niet Jan’s partij want hij liep helemaal leeg elke column weer. Met verheven stem en geheven vingertje en een waterval aan krachttermen. Echt inhoudelijk was zijn kritiek nooit. Eerder persoonlijke ergernis. Menig luisteraar zal destijds gedacht hebben dat Jan na de uitzending weer terug moest naar het psychiatrische ziekenhuis. Met deze brutaliteit heeft ie het vervolgens nog ver geschopt. Maar helaas voor Jan groeide in die periode ook zijn zelfingenomenheid tot narcistische proporties. Zelden iemand zo hard en geblinddoekt op het ravijn af zien rijden. Er zullen maar weinig mensen medelijden hebben. Bij de pvda wordt nog wel eens gegniffeld. Wie een kuil graaft voor een ander..

 22. Alex

  ‘alleen maar hele grote producties’, er zijn maar heel weinig grote radio producties.
  De meeste zijn ook niet meer dan 3/4 man.

  Enkel bij Radio 1 en Radio 2 vind je nog een aantal shows met constant meer mensen, maar dat is vaak voor verslaggeving.

 23. Paul

  Nog even en hij kan Sumo worstelen.

 24. Actries van Houten

  Als Jan Roos slim is, kruipt hij bij Jensen in zijn holletje. Kunnen ze met z’n tweeën lekker veel overbodige podcasts maken waar alleen MC naar luistert.

 25. Donald Dumb

  Even irritant als gordelroos: Jan Roos

 26. Guttegut

  Minder vreten Jan. Je hebt gewoon mantieten jonguh

 27. Stemmingmaker

  “Mijn radioprogramma Beste Jannen op zondagnacht was het best beluisterde programma ooit op Radio 1″

  Dit heeft niks met politiek incorrect te maken. Dit is een grote mond die je niet kan waarmaken. Het was helemaal niet ‘jouw’ programma. Eerst samen met Jan Dijkgraaf en later met Jan Heemskerk. Die mede presentator naast Jan was ook echt nodig om Roos enigszins in toom te houden. In dat programma zei Roos ook heel vaak waar die allemaal voor gevraagd was, en talkshow hier en een eigen programma daar. Jan had niet door dat zijn dromen luchtfietserij waren. Want niemand gaat in zee met een ongeleid projectiel. Er was nog maar weinig nodig Jan het laatste zetje te geven. Als een krolse kat heeft ie zich ingebeeld dat ie een politiek leider kon zijn, die zich wel even zou mengen in de debatten. Door zijn vermeende populariteit dacht Roos dat ie aan de top van de apenrots stond met legers van aanbidders en volgers. Dit beeld klopte niet. Het genoemde radioprogramma (overigens ‘echte jannen’ geheten en niet ‘beste’) was zo onderhand ook wel weer op z’n retour. Het nieuwe was er al vanaf. Als je Jan Roos voor de 50ste keer Nico Dijkshoorn na hoort doen, of hoort opscheppen hoe goed ie zichzelf vindt en hoe close ie was met talrijke Kamerleden, heeft er na n tijdje wel weer genoeg van. Daarom was het ook noodzakelijk dat er ’n nuchter iemand naast Jan zat. Het is grootheidswaanzin om dat zijn programma te noemen. Jan was de hofnar. En nu de Risee. Succes Jan. Het ga je goed.

 28. Tom

  “zijn succesverhaal, die zou zijn begonnen”

  Het Nederlands van MC is ook al zo’n succesverhaal.

 29. T. Muts

  Wie ?

 30. age

  Excuus, dat ik hier voorstelde om Jan Roos, de matroos een kinderprogramma te laten presenteren.
  Als er iets is wat hij niet zou moeten, mogen doen….

 31. Ingrid

  Jan Roos, het zieligste figuur van Hilversum.Laat zich met verkeerde figuren in. Hangt het zielige,miskende persoon uit.

  Natuurlijk neemt niemand hem meer serieus.Probeert overal aan werk te komen! Helaas, tijd van Roos is voorbij in medialand!

 32. Suzy Wang

  Die vetvlek miskend? Wat heeft hij eigelojk gepresteerd?

 33. Asjemenou

  Ik ken ook nog een nacht programma die net niet de radioring heeft gewonnen..

 34. Jank Roos

  Nou idd, als je na een paar jaar nog moet gaan opscheppen over 1 of andere vage nominatie dan ben je erg ver gezonken. Hij heeft het lang kunnen camoufleren, maar zelden iemand zo erg zijn eigen incompetentie zien aantonen. Nu is ie bovendien zo verbitterd dat ie niet eens meer clown kan spelen. Puur zelfmedelijden. Hopelijk horen we hier nooit meer iets van.

 35. GW

  “You’re not wrong Walter, you’re just an asshole.”

 36. Paul

  Ik schreef Jan, ivm zijn dikte, of ‘hij soms op Sumo-worstelen is gegaan,’ op Twitter. Wat denk je: die gast blokkeert me. Altijd de mond vol over het Vrije Woord, altijd cynisch naar anderen, maar wee degene die de draak met Jan Roos steekt.

 37. Johnny

  Paul, hou je maul.

 38. Donald Dumb

  Jan Roos kan misschien een duo gaan vormen met Robert Jensen
  De Miskende Mannen…
  Nu parasiteert hij alleen maar van de staat…

 39. Johnny

  Parasiteren op, profitieren van @Turk 14:04

 40. Johnny

  *profiteren van

 41. Paul

  @Johnny: Hoezo?

 42. Paul

  PS Ging je nog niet genoeg af met je foutieve post, nadat je anderen zo nodig op een fout moest wijzen?

 43. klimaatsloper

  Echte Jan vs het soepzooitje (incl keutelnormies in de comments hiero)

  Geen zetels, geen sponsors en toch een rechte rug. De laatste man met ballen in dit sojatieten land.

 44. Paul

  @Jan de klimaatsloper. Een man met ballen? Een rechte rug? Jan, ben jij dit soms zelf? Je hebt me geblokkeerd nadat ik alleen getwitterd had: ‘Jan, wat ben je dik. Zit je op Sumo-worstelen?’ Mannen met ballen en rechte ruggen kunnen tegen grapjes en zweren ook bij het Vrije Woord. Dag Jan.😂

 45. Judith

  @Paul: stakker!

 46. Paul

  Leg even iets uit, Judith. Schelden is zo makkelijk. Met je uitroeptekentje ook nog een keer.😴

 47. piieter

  Jan Roos was nog een soort hilarisch in het radiopragramma “Echte Jannen” wat hij presenteerde met jan Heemskerk. zondagnacht 00.00-02.00. Waar Prem nu zit. Nu is een boze witte man op zijn retour.

 48. Fluim

  Als ik Jan was zou ik een (half) jaar in retraite gaan in Tibet. En dan proberen herboren terug te komen. Nu zit ie op ’n dood spoor en is het einde oefening. Z’n kijk op het leven is narrig en afstotelijk. Hij kan beter stoppen als media figuur of zoals gezegd alles of niks en zichzelf opnieuw uitvinden.

 49. Sven Haalder

  Jan Roos is zeker een erg talentvolle programmamaker. Zijn probleem is dat hij niet links is en bovendien geschapen is met een rechte rug. Daar zijn er helaas maar weinig van. Verder valt het op dat hij vaak op zijn uiterlijk wordt aangevallen, dit veelal door linkse deugmensen. Hopelijk kan hij bij ON aan de bak als het rond is. Want wat is dat hard nodig.

 50. A. Tempelman

  Ik nomineer ‘m voor de Sneue Reus!

 51. Nils Holgersson

  Denken dat PowNed ‘de mediawereld’ is…

  :’-)

 52. joost

  Als je in dit land niet genoeg links bent, je de elitaire overheersende ,op macht beluste kliek, regelmatig aanvalt met gefundeerde kritiek, krijgt je dit soort ongenuanceerde reacties.

  Jan Roos behoort tot die uitzonderlijke media figuren die gewoon zegt wat hij denkt. Dat heet vrijheid van meningsuiting.
  Maar weinigen in dit land durven “hun kop boven het maaiveld” uit te steken.
  Daarom gaan ook zoveel zaken in dit land naar de knoppen.

  Als je niet in de kartell kaartenbak van de gevestigd orde kliek zit, probeert men je af te branden. Dat is media en politiek Nederland van heden ten dage.

 53. HJ

  Jan is iets teveel gaan zeiken. Hij heeft vaak gelijk, maar de manier waarop is minder. Dat ziet hij niet. Jammer, want hij is best een goede journalist. Beter dan de gemiddelde NPO’er of RTL’er.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.