Fidan Ekiz weg bij De Nieuwe Maan na bedreigingen

Fidan Ekiz is uit eigen beweging gestopt als presentatrice van de moslimtalkshow De Nieuwe Maan, vanwege intimidatie en bedreigingen uit de islamitische gemeenschap en regressief linkse hoek. Dat schrijft ze op de opiniewebsite The Post Online. De islamkritische Ekiz, die wordt ingeruild voor de homo-intolerante moslim Ajouad El Miloudi, voldeed naar eigen zeggen niet aan ‘het gevraagde politiek correcte profiel’ van de doelgroep. “Ze hadden het op mij gemunt“, onthult ze.

De islamitische gemeenschap en ‘regressief linkse vertegenwoordigers van de identiteitspolitiek’ moesten niets van haar hebben, aldus Ekiz. “Deze cultuurrelativisten werpen zich op als verdediger van etnische en religieuze minderheden, pleiten voor verdraagzaamheid, solidariteit, diversiteit, maar zijn bewust blind voor hun eigen intolerantie.”

Ze vervolgt: “Als je je niet achter hun ideologie schaart, leggen ze je het liefst het zwijgen op. Een verontrustende indicatie voor totalitair denken.”

De kijker heeft geen weet van wat zich allemaal achter de schermen afspeelt, legt Ekiz uit.” Online en telefonisch gescheld, oproepen om ons programma te boycotten, bedreigingen aan mijn adres, intimidatie van onze gasten en de makers.”

Haar eindredacteur adviseerde Ekiz om online reacties te lezen. “Dat deed ik allang niet meer. Het is vermorzelend“, zegt ze. “Het gescheld begint bij ‘je moeder’ en eindigt met de roep om je te de-platformen.”

‘Inhoudelijke’ kritiek kwam voor een groot deel neer op aannames, verdachtmakingen en onversneden antisemitisme. Het was allemaal mijn schuld: ik zou een ‘zionistische agenda’ hebben en een ‘islamhater’ zijn.”

Sekte

Het is gewoon een sekte, aldus Ekiz. “Een sekte die als een jager in de bosjes ligt te wachten, op de uitkijk voor een prooi, en die schiet op iedereen die uit de (hun) pas loopt. Groepsgewijs en hardnekkig gebruiken ze frames in pogingen om je geloofwaardigheid te ondermijnen. Ze proberen elk kritisch geluid te smoren.”

Als ze daarvoor karaktermoord moeten plegen dan doen ze dat, aldus Ekiz. En: “Als ze gasten moeten intimideren (‘Je moet dat programma boycotten, het is besmet’) waardoor die niet meer durven te praten, hun verhaal bijstellen (afzwakken) aan tafel of besluiten helemaal niet meer te komen, dan doen ze dat.”

Haar kritische houding wordt niet gepikt, legt ze uit. “Met mijn Turkse afkomst en islamitische achtergrond zou ik me in mijn positie louter positief moeten uitspreken over minderheden en de islam. Ik zou hoofdzakelijk ten strijde moeten trekken tegen racisme en islamofobie.”

Ik zou me moeten opstellen als model-moslim die ‘mijn gemeenschap’ representeert. Wie zich niet aan deze regels houdt, en ook maar een beetje afwijkt van de gestelde voorwaarden, voorziet radicaal rechts van munitie, is ‘extreem-rechts’ en steekt zijn gemeenschap een dolk in de rug.”

NTR

Ekiz benadrukt dat de NTR altijd achter haar is blijven staan. “In tegenspraak tot de geruchten, ben ik niet weggestuurd, vervangen, door de NTR maar zelf vertrokken na mijn laatste uitzending begin december 2019. Het was mijn eigen keuze om iets anders te gaan doen.

De NTR, die juist vroeg of ik wilde blijven, heeft steevast zijn vertrouwen in mij gehouden en uitgesproken.”

Vrijdag begint De Nieuwe Maan met de nieuwe presentator Ajouad El Miloudi. “Ik wens hem veel succes toe bij het presenteren van dit belangrijke programma en hoop dat hij dit in alle vrijheid kan doen.”

Het hele stuk van Fidan Ekiz kunt u lezen op de website van The Post Online.

Foto: NTR, Geert Broertjes

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen