Fidan Ekiz weg bij De Nieuwe Maan na bedreigingen

Geplaatst op do 23 jan 2020 om 13:35

Fidan Ekiz is uit eigen beweging gestopt als presentatrice van de moslimtalkshow De Nieuwe Maan, vanwege intimidatie en bedreigingen uit de islamitische gemeenschap en regressief linkse hoek. Dat schrijft ze op de opiniewebsite The Post Online. De islamkritische Ekiz, die wordt ingeruild voor de homo-intolerante moslim Ajouad El Miloudi, voldeed naar eigen zeggen niet aan ‘het gevraagde politiek correcte profiel’ van de doelgroep. “Ze hadden het op mij gemunt“, onthult ze.

De islamitische gemeenschap en ‘regressief linkse vertegenwoordigers van de identiteitspolitiek’ moesten niets van haar hebben, aldus Ekiz. “Deze cultuurrelativisten werpen zich op als verdediger van etnische en religieuze minderheden, pleiten voor verdraagzaamheid, solidariteit, diversiteit, maar zijn bewust blind voor hun eigen intolerantie.”

Ze vervolgt: “Als je je niet achter hun ideologie schaart, leggen ze je het liefst het zwijgen op. Een verontrustende indicatie voor totalitair denken.”

De kijker heeft geen weet van wat zich allemaal achter de schermen afspeelt, legt Ekiz uit.” Online en telefonisch gescheld, oproepen om ons programma te boycotten, bedreigingen aan mijn adres, intimidatie van onze gasten en de makers.”

Haar eindredacteur adviseerde Ekiz om online reacties te lezen. “Dat deed ik allang niet meer. Het is vermorzelend“, zegt ze. “Het gescheld begint bij ‘je moeder’ en eindigt met de roep om je te de-platformen.”

‘Inhoudelijke’ kritiek kwam voor een groot deel neer op aannames, verdachtmakingen en onversneden antisemitisme. Het was allemaal mijn schuld: ik zou een ‘zionistische agenda’ hebben en een ‘islamhater’ zijn.”

Sekte

Het is gewoon een sekte, aldus Ekiz. “Een sekte die als een jager in de bosjes ligt te wachten, op de uitkijk voor een prooi, en die schiet op iedereen die uit de (hun) pas loopt. Groepsgewijs en hardnekkig gebruiken ze frames in pogingen om je geloofwaardigheid te ondermijnen. Ze proberen elk kritisch geluid te smoren.”

Als ze daarvoor karaktermoord moeten plegen dan doen ze dat, aldus Ekiz. En: “Als ze gasten moeten intimideren (‘Je moet dat programma boycotten, het is besmet’) waardoor die niet meer durven te praten, hun verhaal bijstellen (afzwakken) aan tafel of besluiten helemaal niet meer te komen, dan doen ze dat.”

Haar kritische houding wordt niet gepikt, legt ze uit. “Met mijn Turkse afkomst en islamitische achtergrond zou ik me in mijn positie louter positief moeten uitspreken over minderheden en de islam. Ik zou hoofdzakelijk ten strijde moeten trekken tegen racisme en islamofobie.”

Ik zou me moeten opstellen als model-moslim die ‘mijn gemeenschap’ representeert. Wie zich niet aan deze regels houdt, en ook maar een beetje afwijkt van de gestelde voorwaarden, voorziet radicaal rechts van munitie, is ‘extreem-rechts’ en steekt zijn gemeenschap een dolk in de rug.”

NTR

Ekiz benadrukt dat de NTR altijd achter haar is blijven staan. “In tegenspraak tot de geruchten, ben ik niet weggestuurd, vervangen, door de NTR maar zelf vertrokken na mijn laatste uitzending begin december 2019. Het was mijn eigen keuze om iets anders te gaan doen.

De NTR, die juist vroeg of ik wilde blijven, heeft steevast zijn vertrouwen in mij gehouden en uitgesproken.”

Vrijdag begint De Nieuwe Maan met de nieuwe presentator Ajouad El Miloudi. “Ik wens hem veel succes toe bij het presenteren van dit belangrijke programma en hoop dat hij dit in alle vrijheid kan doen.”

Het hele stuk van Fidan Ekiz kunt u lezen op de website van The Post Online.

Foto: NTR, Geert Broertjes
63 Reacties op “Fidan Ekiz weg bij De Nieuwe Maan na bedreigingen”


 1. A.M.

  Fidan is echt een vrouw met inhoud! Had haar graag als presentatrice bij Op 1 gezien!

 2. Wendy's dealertje

  goh, wat verrassend

 3. Foutje bedankt

  Er staat een fout in het artikel, eindredacteur adviseerde haar om de reacties NIET te lezen.

  Toen de eindredacteur, die net was aangesteld, een kijkje nam op onze Facebooksite schrok hij zich kapot: ‘Ik word er onpasselijk van.’ Hij raadde me af de reacties te lezen. Dat deed ik allang niet meer. Het is vermorzelend.

 4. SherryBaudet

  Een programma met haar extreem rechtse ex-man zou wel leuk zijn.

 5. Curryworst

  En zo worden alle vooroordelen over de i slam weer bevestigd.

 6. ronald

  Te heftig voor woorden … maar dat dit soort dingen gebeuren weten we toch eigenlijk allang?

 7. OP1 kijker

  Doe de groeten aan je ex die valt op Baudet en Wilders

  Het idee alleen al. Brrrr

 8. Simon Dekker

  De Islamieten (al gaat het bij deze groep oproerkraaiers vooral om Mohammedanen) die deze dreigingen uiten, kunnen het al niet eens hebben dat Fidan geen hoofddoekje draagt.

 9. Dennis

  @Curryworst
  Thu 23 Jan 2020 om 13:57

  Exact!

 10. snoezigkleinhertje

  De zwijgende LINKSELAFHEID is gewoon te gek voor woorden.
  Bij DWDD wel lekker Baudet demoniseren maar nu zijn ze in geen velden of wegen te bespeuren.
  Waar zijn De Breij ,Simons ,Mulder ,Barend ,De Leeuw of weet ik welke clown ?

 11. Mick

  Wat een mooie cultuur is dat toch, past zo goed bij de Nederlandse normen en waarden. Als je dat wel doet wordt je gewoon keihard gestraft en onderdrukt.

 12. Aardappelpiet

  Ik ben wel benieuwd hoe de Nieuwe Maan nu is met een homohater als presentator.
  Ik verwacht bij iedere aflevering een vertegenwoordiger van DENK of NIDA.

 13. Thanos

  Leuke vrouw die het ook prima deed

 14. rooie Rinus

  Waarbij regressief links zichzelf namelijk als progressief ziet.

 15. Mart

  Pas op met knuffelen van de fundamentalistische Islam lieve mensen. We hebben een levensgevaarlijk monster binnen gehaald en doen net of iedereen gelijk is en alleen maar het beste wil. Dit zijn geen Ali b’s of Euzen. Dit zijn figuren die de klok 1000 jaar terug willen draaien en ze krijgen er alle ruimte voor.

 16. Ad

  Zou het niet eens waard zijn te onderzoeken om programma’s te maken die gericht zijn op ALLE Nederlanders en programma’s specifiek gericht op groepen, eens achterwege te laten? Limburgers, Hollanders, Zeeuwen, sportfanaten, vegetariërs, LHBT-ers, natuurgoeroe’s, hebben toch ook niet hun eigen ‘minderheidsprogramma?’ Met alle sociale media zie je wat voor weerstand je dan kunt oproepen met negatieve gevolgen zoals bij Ekiz. We willen toch een geïntegreerde samenleving? Dan ga je specifieke groepen geen apart podium bieden.

 17. Robert

  ja over extreem links hoor je ze niet bij de staatsomroep.
  Dat gedachtengoed drammen ze liever zelf door onze strot bij het NOS staatsnieuws
  #genderdiversiteit #klimaatbangmakerij #zielige vluchtelingen #anti trump #anti christelijk #pro islam #straatinterview met altijd gekleurde medelanders.
  Noord Korea kan hier nog wel wat ideetjes op komen doen.

 18. man pan

  Toch begrijp ik haar wel, alleen kiest ze de verkeerde podium om dit te uiten.
  Je heb aan de linkerkant (Groen Links en PvdA) een stel idioten die conservatieve moslims willen doodknuffelen. Het idiote is dat die conservatieve moslims niets moeten hebben van die linkse gasten en achter hun rug ze meestal bespotten en ridiculiseren (het zijn immers atheisten, die zijn in hun ogen low-lives)

 19. Huib

  Verschrikkelijk, die samenwerking tussen islam en links Nederland.

 20. RaymondVL

  islam ies vrede! Snap dat nou toch eens! En allah bestaat! Toen ik vanochtend een grote boodschap op het toilet deed zag ik hem in de pot liggen voordat ik de WC doortrok.

 21. Denk

  @snoezigkleinhertje en @Mart:
  Wat is de etniciteit van deze personen ook alweer?
  Kaj van der Ree
  Anne Faber
  Nicky Verstappen
  Josef B. uit Ruinerwold
  Vereniging MARTIJN
  Aha, allemaal autochtone Hollanders.
  Volgens deze 2 leeghoofden zouden de witte autochtone Hollanders ook pedofielen moeten zijn. Zou dit wel kloppen?

 22. Denk

  Herstel: het gaat natuurlijk om de moordenaars van Anne Faber en Nicky Verstappen.

 23. 123

  Ik heb het altijd al gezegd: hier op MC werd ze altijd als “typische allochtoon” neergezet, maar wie De Nieuwe Maan daadwerkelijk eens had gezien, had allang al geweten dat zij een geweldige presentatrice is, die – zoals hierboven al gezegd – prima Op1 had kunnen dragen! Hopelijk komt dat later alsnog! 🙂

 24. Dreetje

  Wat ik dan weer verwarrend vind is dat Fidan regelmatig aanschuift bij DWDD als tafeldame. Da’s nou net HÈT programma waar die achterlijke moslims kapotgeknuffeld worden. Ach jah, het levert een hele aardige duit op en ook in huize Ekiz moet de schoorsteen roken.

 25. Flauwe Kul

  Triest, dat dit gebeurd is! Zo’n intelligente mooie vrouw, die helaas moet zwichten voor het gevaar van de extreem orthodoxe tokkies uit Islamië.

  Ze heeft ooit maar 1 fout gemaakt in haar leven, en dat is die Wierd Duck!

 26. Wilde Geert

  Je moet niet bang zijn voor de reacties dat is maar een kleine minderheid, de massa zwijgt.

 27. Wilde Geert

  Je moet niet bang zijn voor de reacties dat is maar een kleine rechtse minderheid, de massa zwijgt.

 28. Ron

  Dacht dat Fidan toch wel behoorlijk links was, in vergelijking met haar ex-man Wierd Duk. Blijkbaar valt dat vies tegen. Misschien is ze wat om Welmoed te vervangen bij WNL, dat is gewoon de zwakste schakel na Giovanca bij Op1.

 29. Wilde Geert

  Wierd Duk en Fidan Ekiz zien elkaar vast nog wel.

 30. roevka

  Afschaffen dat NPO. We met dat podium van linksfascisten. Genoeg is genoeg. Mensen moeten zelf leren denken in plaats van een opgedrongen doctrine van een select groepje linkse betweters.

 31. Simon

  Ajouad El Miloudi gaat dit ook meemaken. Dat was al zo toen hij de serie ‘kaaskop of mocro’ maakte. Inderdaad is de islamitische achterban wat sektarisch in de reacties.

 32. PJV

  Zegt toch weer genoeg over hoe de multikul heeft gefaald? Maar nog steeds wordt het ons door de linkse media en de politiek door de strot geduwd. Weg met de multikul, voor een exclusief Nederland!

 33. Ron

  Hé, man pan, gebruik lekker je eigen taal als je het Engels niet beheerst! Randdebiel met je ‘low-lives’!

 34. Ron

  @Denk

  Zelfs na je herstel klopt het niet. Vereniging Martijn is geen persoon.

 35. Denk

  Oh, de rest wel?

 36. Jerry

  Denk heeft een paar Syriegangers in de familie…

 37. paul

  Dit is nou met recht een vrouw die als voorbeeld kan dienen voor al die moslims die nog denken in de tijd van Mohammed. Moderne vrouw met moderne ideeën/argumenten en niet op haar mondje gevallen. Echt een vrouw naar mijn hart.

 38. paul

  NPO zou eigenlijk dat programma moeten stoppen vanwege deze bedreigingen. Je laat toch niet gebeuren dat je personeel zo bedreigd wordt dat ze opstappen. Moslims verdienen zo een programma niet, ga maar lekker kijken naar je berber programma’s uit Verweggistan.

 39. Sterre

  Fidan for president ! Een topwijf !

 40. Reaguurder2.0

  Bizar dat die Ajouad nog een podium krijgt…

  Spreekt openlijk zijn walging uit over homo’s… Kennen jullie iemand die openlijk zijn walging uitspreekt over moslims? Nee? Klopt, die verdwijnen linea recta van de buis.

  Fidan slaat de spijker op zijn kop hiermee: “Als je je niet achter hun ideologie schaart, leggen ze je het liefst het zwijgen op. Een verontrustende indicatie voor totalitair denken.”

 41. Donald Dumb

  Klinkt als een Boomsmaatje.
  Die mocht niet meer bij de EO omdat hij het opnam voor homo’s..

 42. Anne

  Nederland voor de Nederlanders.

  Al het overige tuig eruit!

 43. Lies

  @paul: eens !!! Dit is toch te gek voor woorden? Neem haar in bescherming.

 44. NPO Pulp en Baghur radio en tv

  Deze vrouw is precies zoals de Nederlandse overheid. Naïef, altijd maar het positieve willen zien, en bakken met geld sturen naar een buitenlandse rekening van wie je niet zeker weet wie het ontvangt en wat er mee gebeurt.
  En zelfs na doelbewust keihard financieel en emotioneel opgelicht te zijn nog steeds voornamelijk positieve dingen willen zien. Ja hoor.. Zie hier de blauwdruk van ons kabinet!

 45. Apostulaat

  Dit is veel verontrustender dan het van de buis verdwijnen van die SBS scheetjes.

 46. Lies

  @ 17:46: dat is zij juist niet. Ze staat er om bekend kritisch te zijn en is mijn ogen het perfecte voorbeeld van een tweede generatie, open minded succesvolle dame.

 47. Wilde Geert

  Lies. De wens is de vader van de gedachte hè.
  Weg met die gehersenspoelde pvv,ers en fvd figuren die alles geloven in en van nep Video’s en foto’s, de makers lachen zich rot en krijgen dik betaald.

 48. FVD, de grootste

  @18:07
  Geloof Opsporing Verzocht maar wel, domme Dump.

 49. Wilde Geert

  FVD, de grootste, tegen domheid is geen kruid gewassen.

 50. snoezigkleinhertje

  Die Fidan hoeft ook niet meer bij DWDD te zitten want die lafbekken slachtofferen liever dit meisje dan dat ze een booslim voor het hoofd stoten.

 51. COSA NOSTRA

  Fidan, Ik vind het heel erg voor je!!! juist jij zou Prominent aanwezig moeten zijn op de Nederlandse televisie vanwege je realistische en eerlijke mening. Nooit en te nimmer mogen mensen daarvan bedreigd worden. De Nederlandse overheid moet heel snel ingrijpen inzake persvrijheid Dit is helemaal uit de hand gelopen!! Nederland is geen vrij land meer!!

 52. Zo zit het

  Fidan als tafeldame bij DWDD zou nu wel eens fijn zijn. En gelijk dit onderwerp aanpakken. Neen, de islam is een terreurgeloof. Niks geen vrijheid, maar onderdrukking.
  Echt wel een groot verschil met het christelijk geloof. Daar heb je dit niet of nauwelijks meer. In bepaalde refo-kringen kun je soms je vraagtekens zetten en de sekte Jehova’s getuigen is natuurlijk een apart geloof. Zelfs in protestantse kerken wordt gewaarschuwd voor de Jehova’s.

 53. Olivier

  Tis een leuke en vast ook een lieve meid maar geen grande dame.

 54. Ruiende Trui

  Schandalig! Veel sterkte, Fidan. Niet verrassend overigens dat het geweld en dreigen ermee uit die hoek komt. Theo van Gogh, Pim Fortuyn.

 55. snoezigkleinhertje

  Geen Fidan bij DWDD maar iets over homo’s met het syndroom van down (niet Paul de Leeuw) samen met onze opper deuger Johnny de Mol.

 56. Joe Banana

  De islam is en blijft een fascistoïde beweging die onder de vlag van “geloof” terreur uitoefent. In bepaalde kringen en niet in de laatste plaats bij de NPO is men hier blind voor. Men blijft tegen beter weten in geloven in een mooie multiculturele samenleving en dat is helaas een utopie gebleken.

 57. Annoniemus

  Turkse vrouw Fidan Ekiz is geliquideerd door haar eigen landgenoten , en bij NPO maar zeggen dat het zulke fijne mensen zijn !!!

 58. Nils Holgersson

  Mevrouw Duk heeft gesproken.

 59. gerdien

  Ja, het is treurig maar Ekiz is niet de enige die te maken heeft met haat en -mondelinge- bedreigingen. Iedereen die wel eens op twitter kijkt weet hoe de hersens van sommigen mensen werken. En je hoeft niet eens op twitter te kijken, je kan ook hier door de reacties scrollen en dan weet je genoeg. Alleen waait de wind dan weer uit een andere hoek dan van de extreem islamitische gemeenschap en regressief links. Meer uit de regressief rechste hoek, zeg maar, zoals op het overgrote deel van internet. Laat hier een keer de naam Sylvana Simons vallen en je weet genoeg. Vraag eens na waarom de grote kranten geen forum meer hebben: omdat de extreemrechtse vuiligheid niet meer te modereren viel. De vraag is alleen of mensen als Ekaz er aan toe moet geven en zo bepaalde types hun zin geeft. Nee, lijkt mij.

 60. Peter Wingender

  Ik vind het eigenlijk niet kunnen in NL 2020. Zelf zou ik er voorstander van zijn als de anonimiteit van iedereen die via de socials de meest vreselijke dingen roepen, zichtbaar zou worden. Misschien moeten we Bellingcat eens vragen een handje te helpen. Moet je zien hoe snel het afgelopen is.

 61. Nick

  Die liefde van linkse mensen voor de islam is zo komisch en tegelijkertijd onvoorstelbaar.

 62. aammehoela

  Tja, ik ben op sommige fronten best wel links, maar over de islam ben ik zeer terughoudend. Bij wet zou sowieso het salafisme verboden moeten worden.
  En Fidan, ik lees DWDD ergens, toch inderdaad maar eens aanschuiven daar.

 63. Hans de Kok

  Ik herken dit.
  De geloofsgekkies uit de moslimhoek indoctrineren en leggen anderen hun mening op.
  Wie zich niet voegt wordt gepest. Als Hollander kun je daar weinig aan doen.
  Zelfs binnen deze groep keren de leuke mensen zich af van de ultra gelovigen, maar dan is het kwaad al geschied.
  Wij zouden zeggen, die zijn roomser dan de paus.
  Maar zelf zeggen ze dat die streng-gelovigen een klein clubje teringlijers en tirannen binnen de groep zijn. Dat vonden we zelf best grappig om te horen, want iedereen denkt er dus hetzelfde over.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.